24.10.2013 10:50

Māra Zālīte: Satversmes preambula ir Latvijas vizītkarte

Autors  www.ir.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Satversmes preambulas neesamības dēļ Latvija ir izņēmuma situācijā.

Satversmes preambula, par kuru sabiedrībā un politiķu vidū raisījušās asas diskusijas, ir Latvijas vizītkarte, un tajā vajadzētu pieminēt valsts okupāciju, Latvijas Televīzijas raidījumā "Sastrēgumstunda" trešdienas vakarā sacīja dzejniece Māra Zālīte.

Viņa atbalsta jurista Egila Levita piedāvāto preambulu, jo uztver to kā "piedāvājumu auditēt savas vērtības". "Kāpēc lietuviešiem un igauņiem vajag, visiem citiem vajag [preambulu]? Runa ir par valsts vizītkarti," uzsvēra M. Zālīte.

Dzejniece atzina, ka personīgi viņai šī preambula nav vajadzīga, taču "mēs nedzīvojam vieni šajā pasaulē", tādēļ preambula ir Latvijas vizītkarte, kas atspoguļo, kāda ir valsts, kā tā dibināta, kāda ir tās vēsture.

Savukārt Satversmes preambulas neesamības dēļ Latvija atrodas izņēmuma situācijā, raidījumā norādīja Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas pārstāvis Lauris Liepa. Viņš uzsvēra, ka ideja par preambulu nav radusies "slepenos kambaros vai neizauga kā sēnes pēc lietus". Par preambulu kā Satversmes kodolu juristu aprindās diskutē jau vairāk nekā divus gadus.

"Satversmes kodols ir katrai valstij nepieciešams. Kodols ir kā valsts DNS formula," tēlaini izteicās L. Liepa. "Mēs esam izņēmuma situācijā, jo no vairāk nekā 50 valstīm tikai vienai piektdaļai nav preambulas Satversmei. Preambulas neesamība ir nelaimīgs politiska rakstura pārpratums, jo politiķi nevarēja vienoties Satversmes sapulces komisijā."

Savukārt Saeimas deputāts un preambulas oponents Andrejs Elksniņš (SC) raidījumā teica: tas ir mīts, ka Satversmei nav preambulas, – tas ir pirmais teikums Satversmē: "Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu valsts Satversmi."

Tam gan nepiekrita L. Liepa, skaidrojot, ka šis teikums ir vienkāršs teikums, nevis preambula.

Savukārt tiesību eksperts Aivars Endziņš norādīja, ka preambula ir reakcija uz referendumu par valsts valodu. Viņaprāt, latviešu valoda kā valsts valoda ir pietiekami spēcīgi nostiprināta.

Kā zināms, aptuveni pirms mēneša jurists un Eiropas Tiesas tiesnesis Egils Levits sabiedrību iepazīstināja ar jaunveidoto Satversmes preambulu. Tajā teikts, ka valsts ir veidota uz kristīgām vērtībām, kā arī norādīts, kā Latvijas valsts radās. Preambula jau izsaukusi pretrunīgu sabiedrības reakciju – daļa E. Levita ierosmi atbalsta, bet daļa ne.

Iepriekš:
Satversmes preambulā beidzot iekļautas kristīgās vērtības
Egils Levits: Satversmes preambulai būtu stabilizējošs efekts
Egila Levita priekšlasījums: Vai Satversmē būtu jāpadara redzami Latvijas valsts pamati?
Ar Satversmes preambulu stiprinās latviešu nācijas pašnoteikšanās tiesības