25.09.2013 15:42

Egils Levits: Satversmes preambulā būtu jāatsedz Latvijas valsts jēga un būtība

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Egils Levits: Satversmes preambulā būtu jāatsedz Latvijas valsts jēga un būtība rusantro.com

Tuvojas vēsturisks brīdis, kad teju pēc simts gadiem kopš valsts dibināšanas beidzot tās pamatlikuma jeb Satversmes preambulā tiks skaidri norādītas galvenās valstiskuma un tautas pamatvērtības.

Neraugoties uz to, ka līdz Latvijas valsts dibināšanas simtgadei atlikuši vairs tikai pieci gadi un kopš neatkarības atjaunošanas aizritējušas jau vairāk nekā divas desmitgades, tieši pēdējā laikā gan tiesībnieku lokā, gan plašākā sabiedrībā neparasti daudz tiek diskutēts par Latvijas valsts mērķi, jēgu un būtību, raksta "Jurista Vārds", kas nupat publicējis Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāja, Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita sagatavoto Latvijas Republikas Satversmes preambulu ar viņa komentāru un zinātniski pamatotajiem paskaidrojumiem.

Būtiska piebilde – lai adekvāti izprastu piedāvātā teksta saturu, ir svarīgi izlasīt komentārus. Tā pilnā versija (E. Levita intervija ar "Jurista Vārda" galveno redaktori Dinu Gailīti par izvērstas Satversmes preambulas jēgu (2.-12. lpp.), izvērstas Satversmes preambulas teksta priekšlikums (16.-17. lpp.) un šī teksta zinātnisks komentārs (18.-46. lpp.)) pieejama šeit.

Kā vēstīts, šo piektdien, 27. septembrī, E. Levits par Satversmes preambulas jauno izstrādni plašākai sabiedrībai pirmo reizi izklāstīs Saeimas Juridiskās komisijas aplašinātās sēdē, kurā varēs piedalīties visi deputāti, kā arī prese. Tālākas diskusijas un šī piedāvājuma virzība ir sabiedrības un politikas rokās. Katrā ziņā, piedāvājums dod iespēju katram, kas to vēlas, nopietni padomāt un pozicionēties jautājumā, kā redz Latvijas valsti, tās jēgu un būtību.

Iepriekš:
Egils Levits: Satversmes preambulai būtu stabilizējošs efekts
Egila Levita priekšlasījums: Vai Satversmē būtu jāpadara redzami Latvijas valsts pamati?
Ar Satversmes preambulu stiprinās latviešu nācijas pašnoteikšanās tiesības