17.09.2013 11:31

Latvijas kristīgo konfesiju vidū raisās diskusijas par Austrālijas sinodes nostāju pret homoseksuālismu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas un citu draudžu locekļus sakaitinājusi Austrālijas kolēģu pieņemtā preambula par homoseksuālismu, kas, viņuprāt, ir pārāk maiga.

Tā kā daudziem varbūt nav pilnīgi skaidra Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas (LELBĀL) nostāja par homoseksualitātes jautājumu, kuru arvien pauduši arī Austrālijā mītošie prāveste Lauma Zušēvica un arhibīskaps Elmārs Ernests Rozītis, saskaņā ar Austrālijā esošo Virsvaldes komisijas 2006. g. 22. septembrī izteikto viedokli, par kuru profesora Arvīda Ziedoņa vadībā vienojās mācītājs Aivars Pelds, prāveste Ilze Kuplēna-Ewart, mācītājs Juris Saivars, prāvests Kārlis Žols, mācītājs Laris Saliņš, prāveste Lauma Zušēvica un Zigrīda Ziedone, ir tāda, ka "jautājumā par homoseksualitāti jāvadās no kristīgās mīlestības un jāpaļaujas Svētajam Garam."

Tas nozīmē, ka tas ir saskaņā ar Pirmo Mozus grāmatu, tās pirmās nodaļas 26. punktu, kas nosaka, ka "katrs cilvēks ir Dieva radīts un nes sevī Dieva līdzību". Tādēļ aiz okeāna mītošie luterāņi uzskata, ka "jautājums par seksuālo orientāciju pieprasa lielu nopietnību un iejūtību".

Kā Austrālijā iznākošajam laikrakstam "Latvietis" uzsver arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis, citējot Kristus vārdus no Marka evaņģēlija pirmās nodaļas 15. panta, kurā rakstīts, ka "atgriezieties no grēkiem un ticiet evaņģēlijam". Tas, kā raksta vietējais arhibīskaps, nozīmē, ka baznīcas saimē tiek aicināti visi, arī homoseksuāļi.

"Homoseksuāli orientēta cilvēka, kurš Dieva priekšā ir nožēlojis savus grēkus, dalība Svētajā vakarēdienā un iesaistīšanās draudzes dzīvē un pienākumos, atrodas vietējā draudzes mācītāja pastorālās aprūpes ietvaros. Mēs noraidām homoseksualitātes aktīvu un agresīvu propagandu, kas veicina izvirtību un nonicina tradicionālās ģimenes vērtības. Mēs noraidām naida un visa veida vardarbības izpausmes pret homoseksuāli orientētiem cilvēkiem," vietējā latviešu laikrakstā raksta Austrālijas latviešu luteriskās baznīcas galva.

Atsaucoties uz Svētajiem rakstiem, viņš gan norāda, ka laulība gan ir starp vīrieti un sievieti.

Asas diskusijas par to izraisījušās starp Latvijas luterāņiem, izmantojot sociālos medijus kā platformu, lai apmainītos ar viedokļiem, kas bieži vien ir asi. Piemēram, Latvijas Ordeņa brālības vadītājs Jānis Rožkalns ironizē, ka aizokeānijas brāļi un māsas Kristū iestājas pret agresīvu homoseksuālisma propagandu, bet neiebilst pret mierīgu. Sarunā iesaistās arī Pēterupes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Ivo Pavlovičs, kurš norāda, ka Latvijas luterāņiem ir citādāks viedoklis.

Savukāt Rīgas Reformātu Bībeles draudzes locekle Elija Kapicka uzsver: "Rožkalna kungs, Jūsu daudzkārt paustais naids un nepārtrauktās apsūdzības pret garīdzniekiem vispārinājumos sāk nogurdināt. Jūs, izlasot šo laikraksta " Latvietis'' sleju, vienīgais, ko ieraudzījāt, ir homoseksuālisma slēptu propagandu un garīdznieku liekulību un gļēvumu?" Uz to gan J. Rožkalns atbild, ka korekta nostāja pret perversiju reklamēšanu un demagoģiju nav "naids". "Šajā gadījumā, tieši tajā "vienīgajā" ir tā dokumenta būtība, ja uzmanīgāk to izlasīsiet, noteikti sapratīsiet." Viņš arī izklāsta savas domas, ka homoseksuālisms degradē gan ķermeni, gan dvēseli.

Fragmentu no Austrālijas sinodes lēmuma un diskusijas ap to sociālajos tīklos var aplūkot šeit.

Iepriekš:
Geju dēļ sašķeļas Austrālijas latviešu luterāņu baznīca