03.09.2013 16:21

Geju dēļ sašķeļas Austrālijas latviešu luterāņu baznīca

Autors  www.kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Austrālijas latviešu luterāņu baznīcas (ALELDA) pārvaldes priekšnieks, prāvests Kolvins Makfersons kopā ar savu Sidnejas draudzi izstājies no ārzemju latviešu luterāņu baznīcas (LELBĀL), jo viņam nav pieņemama ārzemju latviešu baznīcas labvēlīgā nostāja homoseksualitātes jautājumā.

Ārzemju latviešu luterāņu baznīca, atšķirībā no saviem Latvijas kolēģiem, nenosoda viendzimuma attiecības un pret gejiem un lesbietēm izturas toleranti. Tas ir saniknojis Makfersonu, kurš ALELDA jau ir vadījis septiņpadsmit gadus un ar skandālu kopā ar savu apkalpoto Sidnejas draudzi izstājies no LELBĀL, paziņojot, ka tagad Sidnejas luterāņu latviešu draudze "darbosies kā neatkarīga draudze".

Makfersons Austrālijas latviešu laikrakstā "Latvietis" raksta: "Problēmas rodas, kad mācītāji un baznīcas vadītāji sāk patvaļīgi iztulkot Dieva Vārdu un tā nozīmi grozīt, lai attaisnotu savas domas un vēlmes. Daudzas baznīcas un mācītāji kompromitē Dieva Vārdu patiesību, lai izpatiktu draudzes locekļiem un lai nekļūtu nepopulāri. To redzam skaidri pie viendzimuma cilvēku attiecības jautājumiem. Dieva Vārds skaidri norāda, ka viendzimuma cilvēku seksuālas attiecības ir pret Dieva gribu, bet daudzas baznīcas pieļauj tās un attaisno, sakot, ka laiki mainījušies. Laiki varbūt mainījušies, bet Dieva Vārds nemainās. Kā kristietis un mācītājs es mīlu visus cilvēkus, bet mīlēt cilvēku nenozīmē pieņemt vai attaisnot viņa grēku."

Makfersons uzsver, ka viņam jāatdalās no LELBĀL, jo tās liberālā nostāja (uz ko norāda arī pats LELBĀL arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis) nenes svētību. Daļēja paklausība Dieva Vārdam ir nepaklausība, norāda nu jau bijušais ALELDA vadītājs.

Ar apvainojumiem Makfersonam nav skopojies arī arhibīskaps Rozītis, kurš ārzemju latviešu presē skaidro, ka šī gada sākumā "atklājušās lielas nekārtības agrākā prāvesta darbvedībā": "Ilgstoši viņš nav ievērojis ALELDA darbības noteikumus. Turklāt vēlāk šinī gadā viņam pašam nācās atvainoties par to, ka viņš bija pārkāpis bausli "Tev nebūs nepatiesu liecību dot par savu tuvāko". Ir īpatni, ka gandrīz neviens Sidnejas draudzē un sabiedrībā nezina par to, ka prāvi draudzes līdzekļi maksāti svešām organizācijām, un ka tik svarīgā jautājumā kā par izstāšanos no LELBĀL un ALELDA Sidnejas draudzes padome atteikusi prasības, par to ļaut izšķirt draudzes pilnsapulcei, tā kā daudziem vietējiem tas nāk kā liels pārsteigums."