03.09.2013 15:36

Ar konferenci rosina sākt diskusiju par tautas vēlētu prezidentu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Biedrība "Par tautas dzīvību" strādā pie valsts ekonomiskās programmas, kā arī valsts stratēģijas, un aicina ikvienu, kas jūt aicinājumu, iesaistīties šajā darbā. Biedrība "Par tautas dzīvību" strādā pie valsts ekonomiskās programmas, kā arī valsts stratēģijas, un aicina ikvienu, kas jūt aicinājumu, iesaistīties šajā darbā. arhīvs

Biedrība "Par tautas dzīvību" rosina sākt diskusiju par tautas vēlētu prezidentu, kas ir pirmais solis, lai apturētu valsts varas attālināšanos no tautas un nepieļautu Latvijas tautas izzušanu, kā arī atgrieztu sabiedrībā tādas pamatvērtības kā Dievs, daba, darbs, ģimene, tauta un valsts.

Asociācijas "Ģimene" vadītāja un "Par tautas dzīvību" dibinātāja Ilona Bremze 3. septembrī biedrības pirmajā rīkotajā preses konferencē uzsvēra, ka cilvēki ir zaudējuši ticību un nezina, uz ko cerēt – uz NATO, uz Eiropas Savienību vai kādiem spēkiem no austrumiem vai rietumiem. "Neviens nevarēs palīdzēt, ja neatgūsim pašapziņu. Esam ticējuši valstsvīriem, viņu solījumiem un stratēģiskajām vīzijām. Ir bijuši centieni, bet daudzi no politikas aizgājuši nespēkā kaut ko mainīt," atgādināja Ilona Bremze, piebilstot, ka vara un tauta arvien attālinās viena no otras.

Biedrības dibinātāja žurnāliste Eva Lūse pastāstīja, ka domubiedru grupa savu darbu sākusi ar pamatvērtību noteikšanu, uz kurām vajadzētu balstīties valsts attīstībai. Viņa uzsvēra, ka ir nepieciešama skaidra valsts attīstības stratēģija, un tautas vēlēts prezidents ir pirmais solis, lai realizētu reālu tautas varu valstī. "Tā ir iespēja un instruments, bet nevis brīnumlīdzeklis," atgādināja žurnāliste.

Pēc viņas domām, tautas vēlēta prezidenta institūcijas iedibināšana aktivizētu cilvēkus iesaistīties politiskajos procesos, jo pēdējās pašvaldību vēlēšanas, uz kurām aizgāja mazāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, skaidri parāda tautas vājo interesi un ticību politiskajiem procesiem.

Eva Lūse atgādināja, ka ideja par tautas vēlētu prezidentu tiek pieminēta jau kopš deviņdesmitajiem gadiem, turklāt sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka šai idejai vienmēr bijis vairāk nekā 75 % iedzīvotāju atbalsta. "Par to ir runāts, bet neviens nav sācis šo ideju realizēt, tādēļ mēs aicinām sākt diskusiju gan akadēmiskajā vidē, gan inteliģences aprindās, gan ikvienā ģimenē un sētā, lai atrastu labāko variantu tautas vēlēta prezidenta institūcijas iedibināšanai," sacīja Eva Lūse.

Biedrība "Par tautas dzīvību" izstrādājusi grozījumus Satversmē, lai nodrošinātu tautas vēlētu prezidentu ar plašām pilnvarām izpildvaras ietekmēšanā un kontrolē. Ar Satversmes grozījumiem var iepazīties biedrības interneta mājaslapā www.partautasdzivibu.lv.

Uzņēmējs un jurists Jānis Pļaviņš norādīja, ka Satversmes izmaiņas pozitīvi novērtējuši juristi un tiesību eksperti. Biedrība vēlas rosināt diskusiju, lai atrastu vislabāko Satversmes izmaiņu variantu un tad to iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā tautas nobalsošanas rīkošanai. Pēc biedrības aplēsēm, diskusijas varētu notikt divus līdz trīs mēnešus, un tā aicina visus interesentus aktīvi iesaistīties.

Biedrības dibinātājs Andrejs Mūrnieks uzsvēra Latvijas attīstības stratēģijas nepieciešamību, turklāt tādas stratēģijas, kas mudinātu uz valsts uzplaukumu. Pēc viņa ieskatiem, 2010. gadā tapusī ilgtspējīgas stratēģijas programma nevis rosina veidus, kā valstij attīstīties, bet aicina samierināties ar pakāpenisku iedzīvotāju skaita samazināšanos, demogrāfisko katastrofu, tautas novecošanu un viesstrādnieku ieplūšanu. Turklāt nedz šajā stratēģiskajā dokumentā, nedz Nacionālajā attīstības plānā nav skarts morālās krīzes jautājums, uzsvēra Mūrnieks. Viņš aicināja izvirzīt jaunus mērķus, lai Latvija piedzīvotu reālu uzplaukumu un kļūtu par reālu veiksmes stāstu.

Biedrības aktivitātes un ideju par tautas vēlētu prezidentu atbalsta arī Liepājas diacēzes bīskaps Pāvils Brūveris, kurš uzsvēra, ka ideja ir balstīta uz kristīgām vērtībām un to nostiprināšanu, tādēļ viņš ir gatavs sniegt visu iespējamo atbalstu šīs kustības īstenošanai.

Zinātnieks, organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš norādīja, ka tautas vēlēts prezidents ir pirmais solis, lai mēs kļūtu saimnieki paši savā valstī. "Prezidentam ir jādod reālas varas sviras un jābūt iespējai vēlētājiem atsaukt Saeimas deputātus, ja tie darbojas pretrunā ar viņiem doto mandātu," uzsvēra Ivars Kalviņš.

Biedrības "Par tautas dzīvību" pārstāvji norādīja, ka tautas vēlētam prezidentam ir arī savi riski, jo var būt situācija, ka ievēl kādu sabiedrībā populāru vai izskatīgu cilvēku, kurš nav spējīgs veikt šīs funkcijas. "Tādēļ aicinu sākt diskusiju un meklēt šādus cilvēkus, jo ticu, ka Latvijā ir vairāki cilvēki, kas ir cienīgi būt tautas vēlēti prezidenti," sacīja Eva Lūse, piebilstot, ka tas būs liels pārbaudījums tautai izvēlēties pašai savu prezidentu.

Biedrība "Par tautas dzīvību" strādā pie valsts ekonomiskās programmas, kā arī valsts stratēģijas, un aicina ikvienu, kas jūt aicinājumu, iesaistīties šajā darbā.