30.08.2013 14:42

Ko teikt meitiņai par tēti, kuru viņa nepazīst?

Autors  www.mammamuntetiem.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Patiesību zināt ir tiesības katram - arī bērnam. Patiesību zināt ir tiesības katram - arī bērnam. Agnis Šmits; www.mammamuntetiem.lv

Nereti ir grūti paskaidrot bērnam, kāpēc mamma un tētis ir nolēmuši vairs nedzīvot kopā. Bet ko teikt meitai par tēti, kuru viņa vispār nepazīst?

Portālam www.mammamuntetiem.lv raksta kāda meitiņas mamma: "Man ir četrus gadus veca meitiņa, kura savu tēvu neatceras. Izšķīros no viņa, kad mazā bija pusotru gadu veca vīra alkoholisma un vardarbības dēļ. Ar vīru pie notāra esam noslēguši vienošanos, ka es atsakos no alimentiem, un viņš nekad neinteresēsies par meitu un nemēģinās viņu satikt līdz pilngadībai.

Un tagad mans jautājums! Meitiņa nekad man nav jautājusi par tēti, ne kur ir, ne kāpēc viņai nav. Bet es saprotu, ka agrāk vai vēlāk jautājumi būs, un nezinu šajā situācijā ko darīt. Teikt, ka ir, bet dzīvo citur – viņa ilgosies, domās, teikt, ka kretīns, arī nevaru, bet neko labu pateikt par viņu nespēju. Vai šādā situācijā nebūtu pareizāk pateikt, ka tētis ir miris? To mazā saprastu šobrīd, jo vairākiem draugiem ir miruši tēti. Un vai tad, kad meita būtu pietiekami liela, es varētu izstāstīt, kā bija patiesībā, ja nu pēkšņi tēvs sadomātu uzrasties... Kā būt pareizāk rīkoties?"

Atbild psiholoģe Ineta Tunne: "Saprotu Jūsu bažas un jautājumu, kas savlaicīgi liek meklēt atbildi. Mazi meli – arī "baltie" meli – rada lielu neuzticēšanos. Tā tiešām ir patiesība. Meita varētu vēlāk būt vīlusies arī Jūsos, uzzinot, ka tētis ir alkoholiķis, bet mamma melo.

Katrā ziņā es vienmēr iestājos par patiesību, Jūs varat pateikt tik daudz, cik viņa šobrīd spēj saprast. Piemēram: ka tētis dzīvo citur un viņam ir cits darbs, varbūt cita ģimene, ka Jums ir dažādas intereses un tāpēc dzīvojat atsevišķi. Bet, kad viņa izaugs liela, ja pati gribēs, varēs pie viņa aizbraukt. Kad viņa paaugsies, Jūs jau varēsiet stāstīt arī par alkohola atkarību, un viņa pati izdarīs secinājumus, šaubos, vai viņa ļoti vēlēsies ciešas attiecības ar tādu cilvēku. Patiesību zināt ir tiesības katram, nevienam no mums nav ideāla pieredze, taču mēs to esam pieņēmuši un laimīgi dzīvojam tālāk..."

Iepriekš:
Bērnu multfilmās tēti attēloti kā muļķi, sliņķi un neveiksminieki. Vai viņi tiešām tādi ir?
Aptauja: pērn 83 % Latvijas tētu nekad nav atzīmējuši Tēva dienu
Tēva loma bērna attīstībā. Vai tu zini, kāda tā ir?