29.08.2013 11:48

Aptauja: pērn 83 % Latvijas tētu nekad nav atzīmējuši Tēva dienu

Autors  Audra Šauere, mammamuntetiem.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Portāla mammamuntetiem.lv veiktās aptaujas dati pērn liecināja, ka 65 % tētu nezina, kad ir viņu īpašā svētku diena. Un 83 % norādījuši, ka Tēva dienu vēl ne reizi nav svinējuši.

2009. gada septembrī Saeima nobalsoja par to, ka turpmāk Tēva diena svinama katra septembra otrajā svētdienā. Diemžēl dati liecina, ka lielākā daļa Latvijas tētu nezina, kad ir viņu īpašie svētki un tikai retais no tētiem šo svētkus ir svinējis.

Ģimenes portāla www.mammamuntetiem.lv veiktajā aptaujā, kurā 2012. gadā piedalījās 1048 tēti, uz jautājumu "Vai Tu zini, kad Latvijā svin Tēva dienu?" tikai 17,84 % respondentu atzīmējuši – septembra otrajā svētdienā. 47,23 % tētu atbildējuši ar "nezinu", 15,84 % domāja, ka februāra otrajā svētdienā, 2,67 % – ka jūlija otrajā svētdienā, savukārt 16,41 % par savu atbildi izvēlējās "šādi svētki man neliekas svarīgi".

Uz jautājumu "Vai Tu kādreiz esi svinējis Tēva dienu?" 76,81 % atbildēja ar "nē". Atbildi "jā" izvēlējās 13,17 %, bet kategorisko "neesmu svinējis un nesvinēšu" atzīmējuši 6,58% aptaujāto, savukārt "plānojam to svinēt šogad" – 3,44 %.

Neraugoties uz aptaujas rādītājiem, mammamuntetiem.lv veidotāji ir pārliecināti – Tēva dienas svinēšana Latvijā iedzīvosies. "Tās ģimenes, kuras uzzina par svētku eksistenci, izrāda patiesu prieku un dalās idejās, kā pārsteigt savas ģimenes galvu. Piemēram, mans dēls pagājušajā Tēva dienā sacerēja tētim pasaku, ko es pierakstīju un kopīgi izveidojām grāmatu," stāsta mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Kad portālā mammamuntetiem.lv norit Tēva dienas konkursi, atsaucība tiem ir īpaši liela, piemēram, šobrīd norit fotokonkurss Tētis, kurā iesūtītas daudzas jo daudzas mīlestības pilnas fotogrāfijas.

"Viena lieta ir Saeimas vīru lēmums par šādiem vai citādiem svētkiem, otra – ģimeņu, vēlme tos iedzīvināt. Šeit vietā ir vecais teiciens – lai tradīcijas dzīvotu, tās ir jākopj, ar likuma pieņemšanu vien ir par maz. Mēs, kā ģimenes cilvēkiem radīts portāls, stāstām un stāstīsim par Tēva dienu, un svinēsim to, jo tēta loma bērna dzīvē ir neatsverama," uzsver I. Akmentiņa-Smildziņa. "Mēs aicinām arī bērnudārzu vadītājus organizēt ne vien Māmiņdienas koncertus, bet arī Tēva dienas svinības – tāpēc mammamuntetiem.lv ir sagatavotas idejas, ko šajos svētkos var darīt. Aicinām arī uzņēmumus sava kolektīva tētiem sarūpēt kādu mazu pārsteigumu. Ikvienai ģimenei savā kalendārā vajadzētu atzīmēt Tēva dienu un iepriecināt savu, savu bērnu tēti, darba kolektīva tētus vai vienkārši atbildīgus un jaukus tētus, ko pazīstat."

I. Akmentiņa-Smildziņa norāda, ka, portālā, ieminoties par Tēva dienu, allaž uzrodas kāds neapmierinātais ar saviem argumentiem, kāpēc šie svētki nav laba doma. Piemēram, esot tik daudz tēvu, ko nemaz negribas apsveikt... Ka prātīgāk būtu bijis ieviest Ģimenes dienu, nevis atsevišķi nodalīt Mātes un Tēva dienas. Vai arī – kā gan lai šajā dienā jūtas vientuļās mātes!?

"Tēva dienas svinēšana ir veids, kā pateikt – tēti, arī tu sava bērna dzīvē esi ļoti, ļoti svarīgs. Piedalies, iesaisties sava bērna audzināšanā! Jo vairāk tautā iedzīvosies Tēva diena, jo vairāk palielināsies tēva lomas vērtība ģimenē. Būt labam tētim ­– tas ir lepnums, gods," teic mammamuntetiem.lv vadītāja.

Portālā mammamuntetiem.lv ir lasāmi daudzi stāsti, kuros atklājas – sieviete uzņemas visas rūpes par bērnu, tēti atstumjot un nedodot viņam pat iespēju, sak', viņš jau netiks galā... Vai arī – ka pēc ģimenes šķiršanās sieviete neļauj tētim satikties ar bērniem. Līdz ar Tēva dienas popularizēšanu, mēs ceļam Tēva lomas nozīmi ģimenes dzīvē – ceļam ne tikai bērna un tēva, bet arī māmiņu acīs.

Tēva loma mūsdienu sabiedrībā – cik saprasta un novērtēta?