12.06.2013 13:01

20 veidi un iemesli tēva aktīvai iesaistei audzināšanā

Autors  Stīvens Grīns (Stephen D. Green), bērnu attīstības speciālists, psiholoģijas doktors.
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Teksasas Universitātes sociālajās zinātnēs strādājošie pētnieki noskaidrojuši 20 veidus, kādos tēvam ir jāieņem aktīva loma bērna audzināšanā, un pamatojuši arī iemeslus, kādēļ tas tā.

1. Mīlestības un pieķeršanās izrādīšana bērnam
Bērnam ir jāzina, ka arī tēvs viņu mīl, pat ja viņš to izrāda citādāk nekā māte. Tēva gadījumā mīlestības izrādīšana izpaužas kā laika pavadīšana kopā: gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi (bieži un dažādās aizraujošās nodarbēs – tulk.). Tie bērni, kuri ir sajutuši bērnībā šo tēva mīlestību, pieaugot ir emocionāli noturīgāki un tiem ir augstāks pašnovērtējums.

2. Finansiālā nodrošināšana
Tie bērni, kuru tēvi aktīvi piedalās viņu audzināšanā, bieži vien ir daudz veselīgāki. Pētījums liecina, ka šķirtajās ģimenēs vai tādās, kurās galvenās rūpes par atvasēm uzņemas tikai mammas, biežāk tiek patērēta mazāk veselīga pārtika, kā arī ir sliktāka veselības aprūpe ne tikai finansiālu ierobežojumu dēļ, bet arī laika trūkuma, jo ir pārāk maz laika pievērst uzmanību nelielām veselības problēmām, kas var izvērsties par nopietnām.

3. Bērnam ir pozitīvs vīrieša un sievietes modelis
Bērnam neatkarīgi no dzimuma, augot un intelektuāli attīstoties, ir vajadzīgs paraugs, kam līdzināties. Ja tēvs iesaistās aktīvi bērna audzināšanā, tad atvasēm izveidojas stabilāks priekšstats par ģimenes institūciju, kuru viņi, visticamāk, centīsies atdarināt, veidojot savu ģimeni.

4. Emocionālais atbalsts
Bērnam no vecākiem vajag ne tikai finansiālo, bet arī emocionālo atbalstu. Tēvi, kuri aktīvi iesaistās audzināšanā, pamana bērna priekus, bēdas un citas emocijas un sniedz konkrētajā brīdī atbalstu. Tas savukārt bērniem rada drošību izjūtu.

5. Tēva ietekme uz bērna pašcieņas un pašapziņas veidošanu
Pašapziņa nosaka to, kā bērns uztver sevi kā personību. Tie bērni, kuri izjutuši tēva mīlestību, ir pašapzinīgāki, ko var skaidrot ar emocionālo atbalstu ikvienā situācijā. Augsta pašapziņa savukārt ļauj sasniegt vairāk, jo ir pārliecība par savām spējām.

6. Tēvam ir nozīme bērna intelektuālās attīstības sekmēšanā
Pētījumi pierāda, ka tie bērni, kuri auguši ģimenē, kur tēvs aktīvi iesaistījies audzināšanā, sekmīgāk risina problēmas krīzes situācijās, kā arī ir ar lielāku intelektuālo bagāžu, jo par to rūpējušies abi vecāki.

 

7. Iemāca disciplīnu
Mamma ir simbols rūpēm, bet tēva pārziņā ir disciplīnas ieaudzināšana. Konkrētu noteikumu radīšana, ko drīkst un ko nedrīkst, padara viņu disciplinētu arī pieaugot.

8. Tēvs kā pirmais rotaļu biedrs
Ir būtiski, lai agrīnajā attīstības posmā ar bērnu spēlējas ne tikai mamma, bet arī tētis, jo šīs spēles viņam dod atšķirīgas zināšanas par pasauli un dzimuma lomām.

9. Tēvs kā uzticības persona
Tēvam ir jābūt aktīvam arī pusaudžu periodā, kad rodas daudz dažādu jautājumu, jo tas ir brīdis, kurā bērns kļūst par pieaugušo. Ja tēvs nav šī uzticības persona, tad bieži vien bērni eksperimentē un mēģina atbildes noskaidrot paši, kas ne vienmēr ir labi. 

10. Iespēja palielināt bērna akadēmiskās sekmes
Pētnieki noskaidrojuši, ka tēva ieaudzinātā disciplīna lieti noder arī mācību procesā.

11. Tēvs piedāvā alternatīvu dzīves perspektīvu
Zinātniskie pētījumi pierāda, ka vīriešiem un sievietēm ir atšķirīgi skatījumi par to, kā veidot partnerattiecības. Tiem bērniem, kuru audzināšanā tēvs aktīvi ir iesaistījies, ir plašāks skatījums uz to, kādas var veidot vīrieša un sievietes partnerattiecības, kas tiešā veidā sasaucas ar iepriekšējo punktu, ka tēvs var būt arī uzticības persona un padomdevējs.

12. Kavē vēlmi iesaistīties pāragrās seksuālajās attiecībās
Psihologi atzīst – tie pusaudži, kuri pāragri iesaistās seksuālās attiecībās, tā cenšas kompensēt mīlestības trūkumu ģimenē. Ja bērna audzināšanā aktīvi iesaistījies gan tēvs, gan māte, pastāv lielāka varbūtība, ka viņš vai viņa pusaudža gados mīlestību nemeklēs ārpus mājām.

13. Mīlošu tēvu bērni retāk pamet skolu
Lai gan katrs gadījums ir individuāls, kvantitatīvie dati liecina, ka tajos gadījumos, ja tēvs aktīvi ir iesaistījies bērna audzināšanā, viņš skolu vai augstskolu pamet daudz retāk.

14. Jauniešu pašnāvību risks – mazāks
Dati liecina, ka tie jaunieši, kuri auguši ģimenēs, kur tēvs aktīvi iesaistījies audzināšanā, daudz retāk izdara pašnāvības.

15. un 16. Mazāks risks izaudzināt noziedznieku
Pētījuma autori ir pārliecināti, ka tie jaunieši, kuru tēvs bērnībā aktīvi iesaistījies viņu audzināšanā, daudz retāk veic likumpārkāpumus. Savukārt 16. punkts papildina iepriekšējo, norādot, ka tēvu aprūpētiem bērniem ir mazāks risks kļūt par kriminālnoziedzniekiem.

17. Nodrošina bērnam emocionālo un fizisko drošību
Bērni, kuru tēvs aktīvi iesaistījies viņu audzināšanā, veido daudz veiksmīgākas attiecības ar citiem arī nākotnē.


18. Tēvs – morālo vērtību pamatlicējs
Tēvs ir kā morālo vērtību kompass bērnam. Ja tēvs ir aktīvi iesaistījies audzināšanā un mācījis par to, kas ir labs un kas slikts, visticamāk, viņš to realizēs arī savā dzīvē.

19. Veselīgas dzimumu identitātes pamatlicējs
Tas jo īpaši svarīgi ir puiši gadījumā, jo tieši tēvs ir pirmais cilvēks, kuru bērns uztver kā sava dzimuma paraugu, kuram līdzināties. 

20. Dzīvei būtisku iemaņu iemācītājs – tēvs
Kā labāk izdzīvot pieaugušo pasaulē. Neviens to bērnam nevar iemācīt labāk par gādīgu tēvu.

Pētījums angļu valodā lasāms šeit.

Sagatavojis: Stīvens Grīns (Stephen D. Green), bērnu attīstības speciālists, psiholoģijas doktors.

Avots: Wade F. Horn, David Blankenhorn, and Mitchell B. Pearlstein (Eds.), The Fatherhood Movement: A Call to Action. New York: Lexington Books

Iepriekš: 
Paraksts zem tēvu manifesta