11.06.2013 15:33

Paraksts zem tēvu manifesta

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Tēva manifesta" ideju Natālija un Andris aizguvuši no emocionālas filmas "The Courageous" ("Drosmīgais"), kur savu tēva lomu ģimenē galvenais varonis apjauš tikai pēc meitas bojāejas. "Tēva manifesta" ideju Natālija un Andris aizguvuši no emocionālas filmas "The Courageous" ("Drosmīgais"), kur savu tēva lomu ģimenē galvenais varonis apjauš tikai pēc meitas bojāejas. Krišjānis Grantiņš

Jaunie vecāki Andris un Natālija Magazeini Stopiņu novadā zina, ka ģimenē un bērna audzināšanā liela loma ir ne tikai mammai, bet arī tēvam, kurš gādā, rūpējas un ir līdzās.

Lai rosinātu tēvus aizdomāties par savu lomu ģimenē un turēt solījumus pret sievu un bērniem, Magazeini Latvijā plāno īstenot projektu "Tēva manifests".

Iedvesmas avots – filma

Par iedvesmas avotu kalpojusi filma "The courageous". Tās sižeta centrā ir policists, kuram ir ģimene un bērni, bet ļoti noslogota darba dzīve. Pēc darba bieži vairs neatliek spēka un laika pievērsties ģimenei, taču viss mainās mirklī, kad no dzīves pāragri aiziet viņa mazā meitiņa. Viņa cieš autokatastrofā un aiziet bojā. Tobrīd tēvs saprot, ka viņš tā arī nekad īsti ar meitu nav pavadījis laiku kopā.

Par šo tēmu viņš aprunājas ar saviem kolēģiem, tēviem un visi vienojas, ka publiski parakstīs tēva manifestu jeb apņemšanos, kurā iekļauti desmit baušļi – augstākas vērtības, kas jāievēro jebkuram tēvam vai vīrietim, kas par tādu varētu kļūt. Tās ir rūpes par ģimeni, mīlestība pret sievu un bērniem, piedošana.

"Filma bija ļoti emocionāla, ar kristīgu ievirzi par vērtībām, kuras tiek minētas arī Bībelē. Mani pašu personīgi šis stāsts ļoti aizķēra, jo pats esmu uzaudzis bez tēva. Un, uzsākot savu dzīvi, es nezināju, ko nozīmē būt tēvam," vaļsirdīgi stāsta Andris.

Natālija un Andris ir pārliecināti, ka par to ir jārunā un jādomā arī Latvijā. "Man šķiet, ka bieži tēvi un vīrieši aprobežojas ar to, ka viņi strādā un pelna naudu. Tas, protams, ir ļoti labi un viens no vīrieša pamatuzdevumiem, bet bieži iztrūkst laiks, kas tiek pavadīts kopā ar ģimeni un bērniem," pārdomās dalās Natālija.

Sieviete nav tas pats, kas vīrietis

Andris atzīst, ka mūsdienās starp tēviem valda uzskats – pavadīt laiku kopā ar bērnu un spēlēties nav stilīgi. "Gaidīs, kad izaugs liels un tad varbūt kaut ko. Tāpat tiek veicinātas ideoloģijas ar feminisma pieskaņu – ka sieviete var būt pašpietiekama un vīrieti viņai nemaz nevajag. Protams, sabiedrībā ir ļoti daudz vientuļo māšu ģimenes, un arī tas rada zināmu ietekmi," vērtē Andris.

"Mēs esam par veselīgu ģimenes modeli. Ja daudzas organizācijas un kustības mūsdienās vēlas novienādot sievieti un vīrieti par vecākiem bez atšķirībām, tad mēs iestājamies par veselīgām vērtībām. Lai arī katram no vecākiem ir vienādas iespējas līdzdarboties un iesaistīties gan ģimenes, gan sabiedriskajā dzīvē, viņiem ir atšķirīgas funkcijas. Vīrietis nevar dzemdēt un barot ar krūti, savukārt sieviete varbūt kādreiz nevar dot tādu fizisku vai morālu atbalstu, kas būtu kā pamats, pie kā turēties dažādās grūtās dzīves situācijās."

Tēvu koučings

"Tēva manifesta" projekta galvenā mērķauditorija būtu jaunieši, kas "mūsdienās jau ļoti agrā vecumā veido attiecības, tostarp arī intīmas, tāpēc bieži gadās salauztas sirdis un nelaimīgas attiecības. Jauniešiem zūd ticība, ka ir iespējamas arī uzticīgas attiecības un laimīga ģimene". Ar projekta palīdzību jauniešiem tiktu parādīts, ka var būt arī stipras ģimenes.

Biznesā ir tā sauktais koučings – kad jauns biznesmenis pirmo reizi ienāk biznesā, pieredzējušie viņam visu stāsta, skaidro un parāda pareizo ceļu. "Kaut ko līdzīgi varētu rīkot arī ar džekiem, kuri ģimenē auguši bez tēva. Būtu daži tēvi, labi paraugi, kas varētu uzņemties rūpes par nepieredzējušiem puikām, kurus audzinājušas tikai mātes. Tas, protams, būtu zināms upuris un sagādātus grūtības šiem "skolotājiem", bet es domāju, ka jaunajiem tas būtu neatsverams ieguvums. Pats no savas pieredzes varu teikt, ka man nebija modeļu, kam līdzināties," atzīst Andris.

Slavenie piemēri

Andris un Natālija šobrīd meklē domubiedrus, kam šis jautājums arī šķistu aktuāls un kuri būtu gatavi palīdzēt rīkoties. Viņi iecerējuši uzrunāt arī sabiedrībā zināmus cilvēkus, kuri ir ne tikai veiksmīgi un atpazīstami, bet arī labi tēvi un būtu gatavi parakstīties zem tēvu manifesta. "Varbūt tad arī jaunieši un topošie tēvi uz to visu sāktu skatīties citādāk."

Pēc filmas noskatīšanās Andris ir arī papētījis datus, kā tēva esamība vai neesamība ģimenē ietekmē bērnus. "Tēva esamība ģimenē bērnu ietekmē daudz pozitīvāk. Viņš izaug drošāks un pārliecinātāks. Viena no tendencēm bija par bērniem, kas bēg no mājām un nonāk ieslodzījuma vietās, pārsvarā tie ir zēni no ģimenēm, kurās nav tēva."

Bailes no atbildības

Abi jaunie vecāki atzīst, ka Latvijā problēma ir lielais šķirto laulību skaits. Līdz ar to bērni neredz labu piemēru un pēc tam pašiem ir daudz grūtāk veidot stipras ģimenes, spriež Natālija. "Tomēr es ticu, ka pat tad, ja nav bijis labs piemērs, Dievs un Bībele ir tās lietas, no kurām katrs var mācīties un smelties mīlestību, lai pēc tam dotu to tālāk saviem bērniem."

Andris redz, ka mūsdienās cilvēkiem ir izteiktas bailes no atbildības, "kas sākas ģimenē no tā, ka nav bijis piemērs, no kā mācīties, un turpinās tālāk dzīvē. Tāpēc mums ir amatpersonas un valsts vadītāji, kas nespēj uzņemties atbildību un izvairās no tās".

Veidot stabilu ģimeni nav stilīgi

Natālija novērojusi, ka šobrīd daudzas ģimenei kaitīgas lietas tiek popularizētas sabiedrībā un medijos. Tiek akcentēts tas, kas neveicina ģimeņu veidošanos un turēšanos kopā. "Medijos tiek atspoguļots, kā sabiedrībā zināmas personas maina savus partnerus, filmās rāda, ka vīram ir mīļākās. Daudz parādās vulgāras tēmas. Par stilīgu tiek pieņemtas brīvas attiecības ārpus laulības, dažādi partneri. Es uzskatu, ka medijiem vairāk būtu jārunā tieši par ģimenēm un to, cik forši ir precēties. Arīdzan augstos amatos būtu jābūt cilvēkiem, kam pašiem ir stipras ģimenes, kuri ir pierādījuši, ka prot uzņemties atbildību. Lai rādītu piemēru."

Savukārt Andris novērojis, ka medijos tradicionālie ģimenes modeļi tiek pasniegti kā vecmodīgi, varbūt pat garlaicīgi. "Visas sensācijas, kas atrodamas žurnālos, ir par to, ka kāds izšķīries, bet kāds cits nogrēkojies. Notiek šāda dzīvesveida kultivēšana."

Tēvu manifests (pēc filmas "The Courageous"):

- Es svinīgi apņemos Dieva priekšā būt pilnībā atbildīgs par sevi, savu sievu un saviem bērniem.
- Es viņus mīlēšu, aizsargāšu viņus, kalpošu viņiem un mācīšu viņiem Dieva vārdu kā manas mājas garīgais vadonis.
- Es būšu uzticīgs savai sievai, mīlēšu un cienīšu viņu, un būšu gatavs mirt viņas dēļ, kā Jēzus darīja manis dēļ.
- Es svētīšu savus bērnus un mācīšu viņiem mīlēt Dievu no visas sirds, ar visu prātu un visu spēku.
- Es mācīšu viņiem cienīt augstākstāvošos un dzīvot atbildīgi.
- Es stāšos pretī ļaunumam, dzīšos pēc taisnīguma un mīlēšu žēlastību.
- Es lūgšu par citiem un izturēšos pret viņiem laipni, ar cieņu un līdzjūtību.
- Es strādāšu cītīgi, lai sagādātu savai ģimenei nepieciešamo.
- Es piedošu saviem pāri darītājiem un salabšu mieru ar tiem, kuriem pats esmu darījis pāri.
- Es mācīšos no savām kļūdām, nožēlošu savus grēkus un dzīvošu godīgi kā vīrs, kas atbild Dieva priekšā.
- Es tiekšos godāt Dievu, būšu uzticīgs Viņa draudzei, klausīšu Viņa vārdam un darīšu pēc Viņa prāta.
- Es drosmīgi strādāšu ar spēku, ko Dievs man dod, lai pildītu šo manifestu visu savu atlikušo dzīvi un Viņa godam.

Interesanti fakti:

- vidējais laiks dienā, ko tēvs pavada sarunājoties ar bērniem, ir septiņas minūtes (dati par situāciju ASV);
- 90 % no mājām aizbēgušo bērnu un tie, kam nav pajumtes, ir uzauguši ģimenēs bez tēviem;
- 80 % izvarotāju ar dusmu nesavaldības problēmām ir nākuši no mājām bez tēva;
- 85 % no visiem jauniešiem cietumos nāk no ģimenēm bez tēviem;
- kāds cits pētījums rāda, ka bērni, ar kuriem tēvi pavada vairāk laika kopā, ir augstāks IQ (inteliģences koeficients), un tie ir sociāli atvērtāki nekā
tie, kuri saņēmuši maz uzmanības;
- bērni ar tēviem, kuri tiem veltījuši daudz laika un izveidojuši ciešu saikni, jau agri iemācās uzticēšanos. Tie apgūst uzticēšanos ar savām
sirdīm.

*Statistikas datu avoti:

- Slimību profilakses un kontroles centrs
- Eiropas Parlamenta pārskata dati
- Canadian Journal of Behavioural Science
- US D.H.H.S., Bureau of the Census
- Justice & Behavior, Vol 14, 403-26.lpp
- www.thenational.ae

"Pats no savas pieredzes varu teikt, ka man nebija tēva parauga, kam līdzināties," atzīst Andris."Pats no savas pieredzes varu teikt, ka man nebija tēva parauga, kam līdzināties," atzīst Andris.