11.06.2013 15:27

VIDEO: Latvijā un Igaunijā iestājas par ģimenes institūcijas aizsardzību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tradicionālā ģimene ir vērtība, kas īpaši jāaizsargā, uzskata kampaņu organizatori un parakstu vācēji Latvijā un Igaunijā. Tradicionālā ģimene ir vērtība, kas īpaši jāaizsargā, uzskata kampaņu organizatori un parakstu vācēji Latvijā un Igaunijā. arhīvs

Lai gan homoseksuāļu organizāciju lobijs ir ļoti spēcīgs, gan Igaunijā, gan Latvijā uzņēmīgi cilvēki un organizācijas sākušas kampaņas par tradicionālās ģimenes institūcijas aizsardzību.

Viena no iniciatīvām ir iestāties pret homoseksuāļu īpašo aizsardzību, nepieļaujot to kritiku virtuālajā vidē. Interneta žurnāla "Spektrs.com" žurnāliste Marlēla Pirvica kopā ar domubiedriem ir savākusi 6313 Latvijas iedzīvotāju parakstus pret grozījumiem Krimināllikumā, kas noteiks atbildību, piemēram, par negatīviem komentāriem virtuālajā vidē, kas saistīti ar homoseksuālismu.

Šāda parakstu vākšana notiek kā pretspars tam, ka publiskajā telpā izskanējusi informācija, ka pēc atsevišķu organizāciju iniciatīvas ir plānots grozīt Krimināllikuma 78. pantu, iekļaujot tajā seksuālās minoritātes, invalīdus un pensionārus. Minētais pants nosaka kriminālatbildības iestāšanos par nacionālā, etniskā vai rasu naida kurināšanu vai nesaticības izraisīšanu. Savukārt plānotie grozījumi ļautu pie kriminālatbildības saukt personas par naida kurināšanu vai nesaticības izraisīšanu pret seksuālajām minoritātēm.

Sabiedrībā šādu grozījumu plānošana izraisījusi sašutumu. Atzīstot, ka sabiedrības tiesības nosodīt amorālu rīcību – homoseksuālas attiecības – būtu uzskatāma par naida runu, tiktu būtiski ierobežotas sabiedrības tiesības uz vārda un izteiksmes brīvību. Tas nozīmētu, ka šādos gadījumos būtu pamats saukt pie kriminālatbildības katru, kurš publiski nosoda homoseksuālu attiecību piekopšanu.

Grozījumu virzīšana radītu vienlīdzības principa pārkāpumu un diskrimināciju, jo īpašas grupas tiktu nostādītas priviliģētā stāvoklī iepretī citām sabiedrības grupām. Tāpat tiek norādīts uz to, ka šādi grozījumi nav nepieciešami, jo Krimināllikums jau nodrošina aizsardzību pret cilvēktiesību pārkāpumiem un vardarbību. Savukārt naida runas kriminalizēšana, iekļaujot to sadaļā pie sevišķi smagiem noziegumiem, kas ir noziegumi pret cilvēci, mieru, kara noziegumi un genocīds, ir nesamērīgi.

Šādu grozījumu pieņemšana būtiski ierobežos vārda brīvību, tostarp tiesības kritiski izteikt atšķirīgu viedokli, tā skarot arī indivīdu reliģijas un sirdsapziņas brīvību. Vēstulē minēti arī citi argumenti, kas parāda, ka šādu grozījumu pieņemšana nav pārdomāta, kā arī to, ka par tik svarīgu jautājumu sabiedrībā nav notikušas diskusijas.


Pret īpašo homoseksuāļu lobiju iestājas arī mūsu kaimiņi igauņi. Arī viņi sākuši kampaņu, lai aizstāvētu tradicionālās vērtības. Kā Polijas raidījumam "Polonia Christiana" atzīst Igaunijas Tradīciju un ģimenes aizsardzības fonda (Estonian Foundation for Defense of Tradition and Family) dibinātājs un viens no kampaņas organizatoriem Varro Voglaids (Varro Vooglaid), mūsdienu sabiedrībā būtiski ir aizstāvēt tādas vērtības kā laulība, kas ir vīrieša un sievietes savienība, un ģimene, it īpaši tādēļ, ka Igaunijas konstitūcijā ir punkts, kas vēsta, ka "ģimene ir sabiedrības pamats".

Tas nozīmē – ja igauņi grib saglabāt savu nāciju, viņiem ir jāaizsargā ģimene. Īpaši nozīmīgi tas ir pašlaik, kad mediji tik lojāli propagandē homoseksuālismu un homoseksuāļu dzīvesveidu kā normu. Savukārt šos cilvēkus aizstāvošās organizācijas apelē uz cilvēktiesību normām, kuras netiek ievērotas gadījumos, ja homoseksuāļiem neļauj laulāties un adoptēt bērnus.

Kampaņas laikā tika savākti 40 000 parakstu no cilvēkiem, kuri uzskata, ka Igaunijā tradicionālais ģimenes modelis ir jāaizsargā. Tas nav maz, ņemot vērā, ka iedzīvotāju populācija ir tikai 1,2 miljoni.

Raksts par parakstu vākšanu Igaunijā (angļu valodā)

Iepriekš:
Igauņi savākuši vairāk nekā 35 000 parakstu pret viendzimuma laulību atzīšanu un tradicionālās ģimenes modeļa graušanu
Lūsis: Cīņu par vārda brīvību pasaulē ir nomainījusi cīņa par naida runu
"Homoseksuālisms nav daļa no mūsu nacionālās identitātes!" 



Tautas dzīvība
Demogrāfija: ģimene, laulība, dzīvības svētums