12.06.2013 19:28

A. Antoņenko sastrīdas ar D. Kalnu, Opermūzikas svētki būs bez tenora balss

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns. Opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns. Krišjānis Grantiņš

Augustā gaidāmie XXI Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki tiks aizvadīti bez ievērojamā un pasaulē pazīstamā latviešu tenora Aleksandra Antoņenko, jo starp mākslinieku un svētku rīkotāju Daini Kalnu izveidojušās neatrisināmas domstarpības.

Ar A. Antoņenko un diriģenta Aleksandra Viļumana līdzdalību kā šīs vasaras Siguldas opermūzikas svētku galvenais notikums bija iecerēta Džuzepes Verdi operas "Otello" izrādīšana, taču tagad kļuvis zināms, ka sadarbība netiks turpināta ne ar Antoņenko, ne arī ar diriģentu.

Svētku rīkotājs Kalns aģentūrai LETA skaidroja, ka līdz nākamajai nedēļai būs skaidrs, vai skatītājiem piedāvās operas "Otello" iestudējumu vai arī kādu citu krāšņu operas iestudējumu, kuru gan viņš patlaban vēl grib paturēt noslēpumā. Visu domstarpību pamatā starp svētku rīkotāju un A. Antoņenko esot nesaskaņas A. Viļumana dēļ un tas, ka A. Antoņenko kūdījis visu radošo trupu, pataisot to par kaujas lauku, apgalvo D. Kalns.

Lai arī D. Kalns ar A. Viļumani kopā strādājis jau daudz gadu pie Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku rīkošanas, arī iepriekš starp abiem kungiem bijušas nesaprašanās, jo A. Viļumanis esot izvirzījis nerealizējamas prasības. "Radošajā kolektīvā, izņemot Antoņenko, neviens neiestājās par Viļumani. Visa trupa un vadošais kolektīvs bija par sadarbību ar diriģentu Vladimiru Kiradžijevu, kurš ir profesionālāks diriģents. Ja Antoņenko nevajag profesionālāku diriģentu, tad mēs viņam varam atrast arī aizvietotāju," sacīja D. Kalns.

Svētku rīkotājs skaidroja, ka patlaban padomā ir divi varianti. Proti, viens paredz izrādīt "Otello" izrādi, aizvietojot A. Antoņenko ar kādu citu mākslinieku, jo patlaban padomā jau ir trīs kandidāti. Taču otrs variants ir piedāvāt pilnīgi citu operu, jo režisors Edmunds Freibergs un izpildītāji ir gatavi piedāvāt citu operu, kurā arī piedalīsies izcili solisti.

"Patlaban otrajam variantam piemeklējam vēl divus līdz trīs solistus. Nākamajā nedēļā jau izziņosim, kas sagaidāms Siguldas Opermūzikas svētkos. Man ir gandrīz divi mēneši laika, lai sagatavotos, tādēļ varu teikt, ka operas draugiem nekāda zaudējuma nebūs. Pirms diviem gadiem, kad Jurim Žagaram divas stundas pirms izrādes noģība Aīdas lomas izpildītāja – tā bija traģēdija. Vai arī pagājušajā gadā, kad pāris dienas pirms Siguldas opermūzikas svētkiem saslima Maija Kovaļevska un mēs palikām bez galvenās lomas izpildītāja, tas bija notikums, par ko vajadzēja satraukties, taču mēs atradām aizvietotāju," uzsvēra D. Kalns.

Jau ziņots, ka XXI Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki notiks trīs dienu garumā, no 2. līdz 4. augustam. Svētki tiks atklāti 2. augustā plkst. 19, kad Siguldas Jaunajā pilī svētku uvertīru spēlēs viena no spilgtākajām personībām Latvijas kamermūzikas pasaulē – pianiste Agnese Egliņa. Nākamajā dienā, 3. augustā, plkst. 15 ģimenes tiks aicinātas uz Rīgas Latviešu biedrības bērnu vokālās studijas "Knīpas un knauķi" koncertuzvedumu "Mūsu mammai un tētim" Siguldas pilsdrupu estrādē, kas radīs gaišu un sirsnīgu noskaņu.

Vai nu "Otello", vai arī kāda cita operas izrāde būs skatāma 3. augustā Siguldas pilsdrupu estrādē, savukārt svētku garīgās mūzikas koncerts izskanēs 4. augustā Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā plkst. 13.

Svētku noslēgumā, 4. augustā, klausītāji varēs baudīt vērienīgu Galā koncertu, kurā uzstāsies Latvijas veiksmes stāsts – operdīva Maija Kovaļevska, Krišjānis Norvelis, Badri Maisuradze no Gruzijas, Vitorio Vitelli, Norma Fantīni, kā arī iepriekšējo gadu Siguldas Opermūzikas svētku skatītāju simpātija Klementīne Mergaine no Francijas. Izpildītāju vidū būs arī festivāla orķestris un koris, kā arī Rīgas Doma skolas zēnu koris.

Noslēguma koncertu diriģēs Vīnes profesors Vladimirs Kiradžijevs, kurš ir lielisks meistars programmu sastādīšanā. Šajā koncertā skatītājus priecēs skaistākie dueti no Džuzepes Verdi operām "Dons Karlos" un "Trubadūrs", kā arī citas, skatītāju iemīļotas ārijas un kvarteti. Galā koncerta kulminācija būs ārija no operas "Makbets" Vitorio Vitelli interpretācijā.

Iepriekš:
Siguldas Opermūzikas svētkus ieskāvušas pasaules līmeņa zvaigžņu peripetijas
D. Kalns: Sigulda ir labojusies – Opermūzikas svētki nākamgad būs