11.06.2013 11:39

Siguldas Opermūzikas svētkus ieskāvušas pasaules līmeņa zvaigžņu peripetijas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Džuzepes Verdi operas iestudējums "Otello" Siguldas Opermūzikas svētkos 3. augustā ir apdraudēts, paziņojis pasaulslavenais operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko, savukārt pasākuma organizators Dainis Kalns apgalvo, ka mākslinieks dezinformē sabiedrību.

Dziedātāju saniknojis tas, ka svētku rīkotājs Dainis Kalns ir pēkšņi atteicis sadarbību ar maestro Aleksandru Viļumani, kura vārds jau ir izziņots visās reklāmās un joprojām redzams biļešu pārdošanas tīkla "Biļešu paradīze" interneta vietnē. "Ja viņš nediriģēs, es arī nepiedalīšos," laikrakstam "Diena" pavēstīja pasaulslavenais tenors.

D. Kalns savukārt paskaidroja, ka sadarbību ar diriģentu A. Viļumani pārtraucis "dažādu domstarpību dēļ, kuras arvien tikai palielinājās un ir novedušas līdz karastāvoklim, kādā nav iespējams strādāt".

"Turklāt arī līgums ar diriģentu vēl neesot bijis noslēgts. Iestudējums notiks Opersvētku publikai un mūziķiem jau labi pazīstamā diriģenta Vladimira Kiradžijeva vadībā. Tas notiks arī tad, ja Antoņenko izlems nedziedāt," viņš piebilda.

D. Kalns arī norādīja, ka jau iepriekšējos gados gadījies veiksmīgi atrisināt situācijas, kad, piemēram, kāds izrādes dalībnieks pēkšņi saslimis un pēdējā brīdī bijis jāatrod aizvietotājs.

"Otello" izrādei, kura Siguldas pilsdrupu estrādē sāksies 3. augustā plkst. 21, sapulcēts izcils starptautisks solistu sastāvs: Dezdemonu atveidos itāļu soprāns Norma Fantīni, savukārt Jago lomā būs itāļu baritons Vitorio Vitelli, kurš pagājušās vasaras Opersvētku iestudējumā, Dž. Verdi operā "Traviata" izcili atveidoja Žermona lomu.

A. Antoņenko vēlas uzsākt kampaņu, lai "Otello" izrāde Siguldā tomēr notiktu un taptu A. Viļumaņa vadībā, ar izsludināto un šobrīd afišās redzamo solistu sastāvu. "Es piekritu dziedāt tikai tādēļ, ka diriģē Viļumanis, un tieši pēc mana ieteikuma šeit ieradīsies lieliskā Dezdemonas atveidotāja Norma Fantīni. Varbūt ir vērts apsvērt domu, vai pienācis laiks nomainīt Daini Kalnu pret kādu citu Opermūzikas svētku organizētāju," izteicās A. Antoņenko. Galīgo lēmumu par savu dalību vai atteikumu dziedātājs pieņemšot šonedēļ.

Tikmēr Dainis Kalns, kurš izveidojis un jau 21 gadu organizē ikvasaras starptautiskos Opermūzikas svētkus Siguldā, portālam "Diena.lv" atklātā vēstulē pavēstīja: "Iepriekš manis dievinātais tenors A. Antoņenko emociju uzplūdā cenšas dezinformēt sabiedrību, ka "Otello" izrāde Siguldā ir apdraudēta. Varu tikai apgalvot, ka viss notiek, vienīgi jautājums vai Otello dziedās Antoņenko, vai arī nepildīs savas līguma saistības ar visām no tā izrietošajām juridiskajām sekām."

"Operas "Otello" uzveduma projekts tika sākts pēc A. Antoņenko man personīgi izteiktā lūguma ar nelielu vēlējuma piebildi, ka izrādi varētu diriģēt Viļumanis, tādēļ arī sākās sadarbība ar Viļumaņa kungu. Operas diriģentam jābūt ne tikai izcilam mūziķim, bet arī trupas dvēselei, iedvesmotājam un saliedētājam. A. Viļumanis tomēr palika uzticīgs savam raksturam – jo vairāk intrigu, jo viņam labāk un uzsāka negodīgu aizmugurisku spēli pret mani un uzveduma solistiem, sakūdot un sarīdot vienu mākslinieku gan pret mani, gan pret savu nākamo skatuves partneri," raksta D. Kalns.

Pēc viņa teiktā, netrūcis arī nicinošu epitetu, saliedētas trupas vietā izveidojies īsts kaujas lauks. "Brīdināju A. Viļumaņa kungu pārtraukt viņa izvērsto pretdarbību. Maestro šos manus aizrādījumus neņēma par pilnu, bet turpināja, izvirzot arī apzināti nerealizējamas prasības operas iestudēšanai." Kā jau rakstīts, līgums ar A. Viļumaņa kungu vēl nebija noslēgts, jo diriģents pats esot atteicies to darīt. "Šādā situācijā piedāvāju operas diriģenta pienākumu izpildi mūziķu iecienītam diriģentam, kas manus operas iestudēšanas nosacījumus uzņēma ar sapratni. Ar viņu arī tika noslēgts līgums," norādīja D. Kalns.

"Diemžēl daži mūsu dziedātāji, kuri kādu reizi uzstājušies Ņujorkas Metropolitena operā, uzskata, ka mēs šeit Latvijā esam zemākas šķiras opermūzikas pasākumu organizētāji, un ļauj varu savām kaprīzēm. Tā, pakļaujoties A. Antoņenko kaprīzei, es atteicos no sarunātās Dezdemonas lomas izpildītājas, itāliešu prīmas Barbaras Fritolī, par ko esmu saņēmis daudzu opermīļu nosodījumu un nepārprotami sabojājis savu reputāciju," raksta D. Kalns, paužot nožēlu, "ka tik izcils dziedātājs kā A. Antoņenko ļāva A. Viļumanim ar sevi manipulēt un nonāca pat tik tālu, ka iesaistījās sevis un opersvētku kompromitēšanā.

"Vēlreiz vēlos apstiprināt, ka A. Antoņenko izplatītā informācija ir klaji dezinformējoša. Šobrīd atrast citu Otello lomas izpildītāju man nav problēmu," vēstī Opermūzikas svētku rīkotājs, piebilstot, ka tikko saņēmis "jautājošu zvanu no Vīnes, kāpēc Otello lomai izvēlēts A. Antoņenko, kurš jau trīs mēnešus nekur nedzied un uz jautājumu par nākamo uzstāšanos atbild ar klusēšanu... Tādējādi varbūt īstenais iemesls, kāpēc A. Antoņenko šajā situācijā grib izvairīties no šīs lomas izpildes, šobrīd varbūt ir pavisam cits..." pieļāva D. Kalns.

Opermūzikas mīļotājiem viņš varot paziņot, ka šajā absurdajā situācijā radošajai grupai ir radusies ierosme par iespējami vēl pievilcīgāku operas variantu, par ko sabiedrība tiks informēta visdrīzākajā laikā.

Piebilstams, ka ap Siguldas Opermūzikas svētkiem jau pērn veidojās drūmi mākoņi, jo nebija skaidrs, vai tie vispār turpināsies, notiks arī šogad:
D. Kalns: Sigulda ir labojusies – Opermūzikas svētki nākamgad būs
Dainis Kalns: No kultūras atlikuši tikai 100 grami
Opermūzikas svētki Siguldā būs – līgums parakstīts