22.07.2014 11:02

Pasaules koru svētki Rīgā izdevušies godam!

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ar brīnišķīgu koncertu, kura noslēgumā, kājās stāvot, dziedāja gan dalībnieki, gan skatītāji 19. jūlijā "Arēnā Rīga" izskanēja astotā Pasaules koru olimpiāde.

Pasākuma rīkotāji ar gandarījumu atzinuši, ka šī ir lielākā un vislabāk organizētā Pasaules koru olimpiāde. Noslēguma preses konferencē Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde ar gandarījumu teica, ka ārzemju viesi pasaules kartē tagad zinās Latviju un Rīgu kā vietu, kur satiekas senas kordziedāšanas tradīcijas ar mūsdienīgu izpildījumu un atvērtību pasaulei. "Lai koru olimpiādes misija – vienot nācijas un vairot mieru un saticību pasaulē – katrā nākamajā tikšanās reizē uzviļņo ar jaunu spēku!" novēlēja kultūras ministre.

Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags pauda gandarījumu, ka Pasaules koru dalībnieki uzrādījuši ļoti augstu māksliniecisko sniegumu. "Par to liecina gan statistika – žūrija astotās olimpiādes dalībniekiem piešķīra rekorddaudz medaļu –, gan skatītāji, kuri apmeklēja koncertus. Par koru augsto muzikālo sniegumu paldies jāsaka diriģentiem, dziedātājiem un viņu ikdienas darbam, kas ir milzīgs ieguldījums pasaules kora mūzikas attīstībā," uzsvēra R. Vanags.

Olimpiādes atklātajā konkursā, kurā bija aicināti piedalīties visi kori neatkarīgi no pieredzes, piešķirti 85 zelta, 116 sudraba un 10 bronzas diplomi. Bet čempionu konkursā, kurā piedalījās kori ar starptautisku pieredzi, izcīnītas 229 zelta, 174 sudraba, 16 bronzas medaļas. Prieks, ka mūsu valsts ir pirmajā vietā gan pēc medaļu skaita – 54, gan čempionu tituliem – 6. Un vienu no visaugstākajiem tituliem ir izpelnījies Babītes jauniešu koris "Maska" no Pierīgas.

Raksturojot aizvadītās olimpiādes vērienu, Vācijas kultūras organizācijas "Interkultur" prezidents Ginters Tīčs uzsvēra, ka Rīga un Latvija lieliski tikusi galā ar organizatoriskajiem izaicinājumiem: "460 kori, vairāk nekā 800 konkursu uzstāšanās, 71 tūkstotis maltīšu ēdināšanas centrā, gandrīz 80 tūkstoši nakšņošanu un tūkstošiem kilometru pārbraucienu – viss bija noorganizēts augstā līmenī! Paldies arī daudzajiem brīvprātīgajiem, bez kuru palīdzības mums nebūtu izdevies radīt pilsētā tik sirsnīgu atmosfēru."

Par iespēju viesoties Latvijā, kur ir tik bagātas kordziedāšanas tradīcijas, pateicās arī olimpiādes goda mākslinieciskais vadītājs Mortens Lauridsens: "Mēs esam liecinieki ļoti svarīgam notikumam – tam, ka spējam apvienoties vienā dziesmā, un to no Pasaules koru olimpiādes dalībniekiem var mācīties visa pārējā pasaule. Šis ir notikums, kad 27 tūkstoši dziedātāju dalījās ar vispersoniskāko instrumentu, kas viņiem pieder, – ar savu balsi. Esmu lepns, ka biju daļa no šī notikuma!"

Iepriekš:
Trim Ķekavas novada koriem izcili panākumi Pasaules koru olimpiādē
Pasaules koru olimpiādē trīs Pierīgas kori iegūst zelta un sudraba godalgas