21.03.2014 11:30

Jānis Eglīts: Kad principi ir svarīgāki par amatiem…

Autors  Jānis Eglīts, Baldones novada domes deputāts, priekšsēdētājas vietnieks
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mūsu vēsture kādam var patikt, kāds to var tulkot citādāk, bet neviens nevar aizliegt doties pie pieminekļa godināt tos, kuri savu dzīvību zaudēja, sargājot un izglābjot desmitiem tūkstošus bēgļu, kuri paglābās ASV vai citur pasaulē no Ventspils un Liepājas ostām. Viņi palika tranšejās, viņu kapavietas uzara komunisti, un, manuprāt, nav neviena, kas varētu liegt pieminēt viņus pie simbola, kas iemiesoja viņu ideālus. Mūsu vēsture kādam var patikt, kāds to var tulkot citādāk, bet neviens nevar aizliegt doties pie pieminekļa godināt tos, kuri savu dzīvību zaudēja, sargājot un izglābjot desmitiem tūkstošus bēgļu, kuri paglābās ASV vai citur pasaulē no Ventspils un Liepājas ostām. Viņi palika tranšejās, viņu kapavietas uzara komunisti, un, manuprāt, nav neviena, kas varētu liegt pieminēt viņus pie simbola, kas iemiesoja viņu ideālus. Uģis Nastevičs; www.ugis.info

Februāra nogalē Baldonē viesojās nule no amata atbrīvotais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis un 11. Saeimas deputāts Jānis Dombrava.

Ministrs savu darbu jaunizveidotajā kabinetā bija uzsācis apņēmīgi, par mērķi uzstādot izzināt visas Latvijas pašvaldības un to vadītājus, saprast situāciju un, balstoties uz to, meklēt praktiskas iespējas realizēt pašvaldību vīziju un attīstības plānu. Vizītes laikā ministrs vairākkārt uzsvēra, ka ir daudzas lietas, ko viņš atbalsta, bet diemžēl nevar apsolīt, ka arī citi ministri tās atbalstīs.

E. Cilinskis uzklausīja novada deputātus saistībā ar "Radona" jautājumu un piekrita, ka nepieciešams tam rast risinājumu. Viņaprāt, tas varētu būt tāds, kā rosināja novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa: "Ja "Radons" attīstās tālāk, mēs vēlētos slēgt nopietnu vienošanos ar valdību, lai tā būtu spēkā arī tad, kad valdība mainās. Lai tam būtu pēctecība."

Baldones novada deputāts Raimonds Audzers šīs problēmas sakarā minēja, ka situācijām, kad domes priekšsēdētāja katru gadu lūdz dotācijas, ir jābeidzas. Jānis Dombrava izteica cerību – ja šādu priekšlikumu atbalstītu ne tikai Nacionālā apvienība ministri, bet arī pārējie, tad Baldone, līdzīgi kā citas pilsētas, par šādu objektu atrašanos novada teritorijā saņemtu kompensāciju.

Diskusijas gaitā tika apspriests jautājums par Baldones sanatoriju, kas pagājušajā gadā tika pārdota investoram, kuram jau ir līdzīgas jomas īpašumi. Ministrs jautāja, vai līdz ar sanatoriju ir pārdotas arī dūņu atradnes, uz ko saņēma izsmeļošu skaidrojumu, ka dūņu atradnes pieder pašvaldībai un tās netiks pārdotas, bet gan izīrētas sanatorijas īpašniekam medicīnisku funkciju veikšanai.

Ministrs atzinīgi novērtēja novada līdz šim paveikto, taču vienlaikus uzsvēra nepieciešamību strādāt pie tā, lai veicinātu uzņēmējdarbību.

Noslēgumā uz deputātu jautājumiem atbildes sniedza Saeimas deputāts Jānis Dombrava, kurš solīja uzmanīt pārrunāto jautājumu virzību, piebilstot, ka droši var runāt tikai par NA ministru nostāju.

P.S. 16. martā, kā zināms, ministrs Einārs Cilinskis savu amatu zaudēja, jo atļāvās iet un pieminēt Otrā pasaules kara laikā kritušos latviešu puišus, kurus nelikumīgi savās rindās bija iesaukusi noziedzīgā režīma Vācija. Mūsu vēsture kādam var patikt, kāds to var tulkot citādāk, bet neviens nevar aizliegt doties pie pieminekļa godināt tos, kuri savu dzīvību zaudēja, sargājot un izglābjot desmitiem tūkstošus bēgļu, kuri paglābās ASV vai citur pasaulē no Ventspils un Liepājas ostām. Viņi palika tranšejās, viņu kapavietas uzara komunisti, un, manuprāt, nav neviena, kas varētu liegt pieminēt viņus pie simbola, kas iemiesoja viņu ideālus.

Diemžēl vēl joprojām mums ir kauns pašiem no savas ēnas, jo bailes, ka mūs nesapratīs, šoreiz neiztur kritiku. Saprot tikai tos, kuri vēlas būt saprasti... Bet Einārs? Einārs Cilinskis ir goda vīrs, kurš neprot locīties un politkorekti izteikties.

Iepriekš:
Mācītāja G. Kalmes leģionāru piemiņas dienai veltītais sprediķis: Šodiena kristīgā reālisma gaismā
VIDEO: Leģionāru piemiņas un atceres diena 16. martā Rīgā
Mārtiņš Kaprāns: 16. marts vairs nav stāsts par latviešu leģionāriem