15.05.2013 17:20

Sēklu izplatīšanas ierobežošana – Briseles genocīds!

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

6. maijā Eiropas komisāri, ieskaitot mūsu Andri Piebalgu, nobalsoja par sēklu direktīvas ("Plant Reproductive Material Law") tālāku virzību uz Eiropas Padomi. Pierīgas audzētāji šo dokumentu sauc par cilvēktiesību ierobežošanu.

Šis likums aizliegs jebkādu nereģistrētu sēklu apmaiņu, audzēšanu, par tirdzniecību nemaz nerunājot. Portāla "Apriņķis.lv" uzrunātie Pierīgas sēklu audzētāji un kolekcionāri neslēpj sašutumu par šādu Briseles diktātu un ir gatavi cīnīties par savām tiesībām.

Ķekavas novada Baložos esošās dārzniecības "Neslinko" vadītājs Aldis Bražūns ir pārliecināts, ka šāds iespējamais aizliegums tirgot un citādāk izplatīt Latvijā audzētās sēklas ir izdevīgs lielajiem Eiropas sēklu tirgotājiem. "Tas ir genocīds pret vietējiem selekcionāriem, turklāt ierobežo arī pārējo cilvēku tiesības ēst to, ko viņi vēlas, nevis to, ko uzspiež Briseles ierēdņi. Ja cilvēks nevar nopirkt tādu šķirni, kā viņš vēlas, un savā mazdārziņā šādu tomātu vai ķirbi izaudzēt, vai tā nav izvēles brīvības ierobežošana?" sašutumu neslēpj stādu un sēklu audzētājs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi šajā jomā.

Viņaprāt, šo jomu nevajagot mākslīgi regulēt, pieņemot Briseles likumus, kas ierobežo tikai mazo selekcionāru darbu, tieši otrādi – te labi darbojas tirgus principi. "Ja mani kā selekcionāra stādi vai sēklas būs sliktas un nekvalitatīvas, tās neviens nepirks un rindā pie dārzniecības vairākas stundas nestāvēs," uzsver A. Bražūns.

Līdzīgu viedokli pauž arī dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" pārstāve Valentīna Narņicka. "Šis likums nāk par labu tikai un vienīgi lielajiem stādu un sēklu tirgotājiem, jo mazajiem, kādi Latvijā ir vairākumā, nav līdzekļu, lai nokārtotu visas nepieciešamās formalitātes un iegūtu tiesības sēklas izplatīt," norāda dārzkopības entuziaste.

Viņa, tāpat kā A. Bražūns, uzskata, ka Brisele nedrīkst vietējiem sēklu selekcionāriem aizliegt apmainīties ar sēklām savā starpā, jo tieši tā gadu desmitus ir radītas tieši Latvijai piemērotas un vietējo iecienītas kultūras. 

Iepriekš:
Izbeidz strīdīgo "tomātu lietu" pret Baložu dārzniecības īpašnieci
Viedoklis: Tomātu kauju sakarā

"Tev NEBŪS sēt" jeb Brisele balso par Monsanto diktatūru