22.12.2014 13:20

Trokšņošanas dēļ SIA "AEROC" rūpnīcā ražošana nenotiek, nav zināms, kad tiks atsākts darbs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Trokšņošanas dēļ SIA "AEROC" rūpnīcā ražošana nenotiek, nav zināms, kad tiks atsākts darbs lnk-industries.lv

Valsts vides dienesta (VVD) aizrādījuma dēļ par pārlieku lielo trokšņošanu būvmateriālu ražotāja SIA "AEROC" rūpnīcā Saulkalnē ražošana nenotiek jau teju trīs nedēļas. Pagaidām nav zināms, kad uzņēmuma darbība varētu tikt atjaunota.

"Nu jau kā trīs nedēļas apritējušas, kopš VVD lēmuma apturēt Saulkalnes ražotnes darbību trokšņošanas dēļ, un pagaidām nav zināms, kad darbība rūpnīcu kompleksā "Ceļastilbi-1" varētu tikt atjaunota. Rūpnīca stāv dīkstāvē, un 20 uzņēmuma darbinieki uz darbu nenāk," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja SIA "AEROC" valdes priekšsēdētājs Māris Cimmermanis.

Viņš norādīja, ka SIA "AEROC" jau piektajā decembrī, kad tika apturēta ražotnes darbība, ir iesūtījis VVD nepieciešamos dokumentus un gaida institūcijas atzinumu par to, kad uzņēmums varētu atsākt ražošanu.

"Šajā lietā ir iesaistījusies gan Salaspils novada pašvaldība, gan Latvijas būvmateriālu ražotāju asociācija, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), kuri uzstāj, ka darbība rūpnīcu kompleksā "Ceļastilbi-1" ir iespējami drīz jāatjauno. Turklāt arī LTRK ir konstatējusi, ka VVD rīcība nav pamatota, jo šādi lēmumi par iekārtas darbību apturēšanu var būt tikai kā galīgais solis pie tādiem apstākļiem, kad ir ārkārtīgi smags piesārņojums (saskaņā ar normatīviem arī troksnis ir uzskatāms par piesārņojumu – red.)," sacīja M. Cimmermanis.

Vienlaikus viņš atgādināja, ka VVD nav ņēmis vērā ne līdz šim veiktās operatīvās darbības trokšņošanas novēršanai, ne arī to, ka vairākas akreditētas organizācijas, veicot mērījumus, pierādījušas, ka SIA "AEROC" ražotne Saulkalnē tuvākajām mājsaimniecībām nav traucējoša.

"Esam atkārtoti iesūtījuši dienestam visus mērījumus, ieskaitot Veselības inspekcijas atzinumu. Tāpat papildu mērījumus ir veikusi arī Latvijas Akustikas asociācija," klāstīja M. Cimmermanis, piebilstot, ka kompānijas pašmērķis nav strīdēties ar VVD par to, vai lēmums apturēt iekārtas darbību ir vai nav bijis pamatots. "SIA "AEROC" pamatmērķis ir iespējami drīzāk atsākt ražošanu, jo katra dīkstāvē pavadītā diena nes zaudējumus," teica uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Savukārt VVD pārstāve Jūlija Ņikitina portālam "Apriņķis.lv" skaidroja, ka lēmums par iekārtu darbības apturēšu rūpnīcu kompleksā "Ceļastilbi-1" tiks pārskatīts tikai tad, kad SIA "AEROC" iesniegs jaunu prettrokšņu darbību plānu.

"VVD Lielrīgas reģionālā pārvalde lemj par iekārtas darbības atjaunošanu, un, ja uzņēmums izpildīs iepriekš izvirzītās prasības, tad prasība var tikt izpildīta," sacīja J.Ņikitina.

Viņa norādīja, ka atbilstošu pasākuma plānu trokšņa mazināšanai SIA "AEROC" ekspertiem vēl aizvien nav iesniedzis, turklāt kompānijas iepriekš plānotās darbības VVD uzskata par neefektīvām.

"Ir jāprecizē veicamie pasākumi. Iepriekš SIA "AEROC" iesniegtais pasākumu plāns nav efektīvs, jo tajā nebija izskaidrots, kādos termiņos un ar kādiem risinājumiem uzņēmums novērsīs trokšņošanu. Līdzko šis plāns būs, tā tiks atjaunota darbība," teica VVD pārstāve, piebilstot, ka tiek gaidīts, ka SIA "AEROC" savu turpmāko rīcību skaidros arī vietējiem iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka šā gada 5. decembrī VVD pieņēma lēmumu iedzīvotāju sūdzību dēļ apturēt vairākas uzņēmuma SIA "AEROC" iekārtas – piecu autoklāvu darbību uzņēmuma teritorijā Saulkalnē Salaspils novadā. Minēto iekārtu darbība tika apturēta, jo par troksni nakts stundās sūdzējušies vietējie iedzīvotāji.

Tāpat ziņots, ka SIA "AEROC" apšauba VVD lēmumu apturēt ražotnes darbību un grasās to sūdzēt tiesā, piedzenot zaudējumus.

SIA "AEROC" valdes priekšsēdētājs portālam "Apriņķis.lv" iepriekš stāstīja, ka rūpnīcu komplekss "Ceļastilbi-1" Saulkalnē atrodas jau vairāk nekā desmit gadu, un visu šo gadu laikā neviens par trokšņošanu nav sūdzējies. Turklāt arī kompānijas veiktie mērījumi parādījuši, ka uzņēmums nav dzirdams tuvākajā mājsaimniecībā, kas atrodas 250 metru attālumā.

Tāpat viņš norādīja, ka SIA "AEROC" rūpnīca Saulkalnē atrodas industriālajā zonā, un starp tuvāko apdzīvoto vietu atrodas maģistrālais dzelzceļš Rīga–Daugavpils, kas ar trokšņošanu tuvējā ciemata iedzīvotājiem varētu traucēt vairāk nekā rūpnīca.

Iepriekš:

VVD izsaka brīdinājumu par uzņēmuma radīto troksni naktīs
VVD turpina saņemt sūdzības par SIA "AEROC" radītajiem trokšņiem; uzņēmums sola laboties
VVD aptur SIA "AEROC" iekārtas daļas darbību trokšņa pārsniegumu dēļ
SIA "AEROC" ir neizpratnē par VVD lēmumu apturēt ražošanu Saulkalnē; sūdzēs dienestu tiesā