07.11.2014 15:21

Bargo TUA nosacījumu dēļ mazinās nekustamo īpašumu darījumu skaits Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bargo TUA nosacījumu dēļ mazinās nekustamo īpašumu darījumu skaits Pierīgā Delfi.foto.lv

Kopš 1. septembra, kad stājušies spēkā stingrāki nosacījumi termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanai pret nekustamā īpašuma iegādi, mājokļu tirdzniecība ir praktiski apstājusies gan Pierīgā, gan visā valstī.

"Šobrīd nekusto īpašumu tirgus stingrāku nosacījumu dēļ ir praktiski apstājies visā Latvijā, tostarp Pierīgas novados. Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem septembrī saņemti vien seši uzturēšanās atļauju pieteikumi, toties pirms šiem ierobežojumiem uzturēšanās atļauju pieprasījumu skaits bija divi simti pieteikumu mēnesī," tendences nekustamo īpašumu tirgū portālam "Apriņķis.lv" raksturoja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Viņa zināja stāstīt, ka nerezidenti no 1. septembra Pierīgā par esošo minimālo pirkuma summu, 250 tūkstošiem eiro, iegādājušies pa vienam īpašumam Ādažos, Mārupē un Garkalnē.

Vienlaikus eksperte atzīmēja, ka nerezidentu interese par īpašumu iegādi Pierīgā arī pirms jaunajiem nosacījumiem ir bijusi dalīta. "Vislielākā nerezidentu interese ir par īpašumiem Rīgā. Savukārt Pierīgas novados, izņemot Jūrmalu, ārvalstnieku interese nekad nav bijusi sevišķi liela," teica V. Gailīte.

Atsaucoties uz PMLP datiem, V. Gailīte norādīja, ka TUA pieteikumu skaits novadu griezumā šogad izskatās šādi – Rīga, Jūrmala, Cēsis, Ozolnieku novads saņemto pieteikumu skaita ziņā ieņem līderpozīcijas. Babītes novads saņemto TUA pieteikuma skaita ziņā ieņem piekto vietu (45 pieteikumi), kaimiņu Mārupes novads ierindojas sestajā vietā (41 pieteikums), savukārt septīto vietu ieņem Garkalne (25 pieteikumi).

Vienlaikus "Latio" pārstāve norādīja, ka nekustamo īpašumu tirgu šobrīd ietekmē ne vien nekustamo īpašumu minimālās pirkuma summas palielināšana nerezidentiem līdz 250 tūkstošiem eiro, bet arī plānotais vispārējais TUA iegādāšanās aizliegums Krievijas pilsoņiem, kas jau apspriests Saeimā.

"Šobrīd Saeimā otrajam lasījumam tiek gatavots jautājums par vispārēju TUA izsniegšanas apturēšanu Krievijas pilsoņiem. Un, lai gan lēmumu par šo jautājumu vēl līdz galam nav pieņemts, šī ziņa Krievijā jau ir izskanējusi, tā vēl vairāk samazinot Krievijas pilsoņu interesi par īpašumiem Latvijā," sacīja V. Gailīte, piebilstot, ka šī iemesla dēļ šobrīd ir nobrukuši arī tie darījumi, kas ir virs 250 tūkstošiem eiro.

Jau vēstīts, ka 1. septembrī stājās spēkā izmaiņas Imigrācijas likumā, kas paredz turpmāk trešo valstu pilsoņiem izsniegt TUA, ja vien nekustamais īpašums tiks iegādāts vismaz par 250 tūkstošiem eiro. Tāpat Saeima 30. oktobrī konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšlikumu pārtraukt Krievijas pilsoņiem izsniegt TUA pret nekustamā īpašuma iegādi.

Iepriekš:

Jūrmalā līdz šim termiņuzturēšanās atļauju (TUA) iegūšanas slieksnis bijis gana augsts dēļ nekustamā īpašuma cenām, taču nu pieprasījums pēc tām ir samazinājies.
Ar trešo piegājienu Saeimā atbalsta NA rosinājumu liegt uzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem
Uzturēšanās atļauju saņēmēji no Krievijas var paaugstināt apdraudējuma risku Latvijas drošībai
Nerezidenti par termiņuzturēšanās atļaujām Latvijā ieguldījuši miljardu eiro