02.11.2014 12:28

Praktiski padomi elektroenerģijas tirgotāja izvēlē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Praktiski padomi elektroenerģijas tirgotāja izvēlē Arhīvs

Ikvienai ģimenei tuvojas jauns un atbildīgs eksāmens – jāsāk apsvērt elektrības piegādātāja izvēli, jo no nākamā gada 1. janvāra paredzēts elektroenerģijas tirgu atvērt arī mājsaimniecībām.

• Lai gan izskanējis, ka mājsaimniecības elektroenerģiju varēs iegādāties pat no sešiem dažādiem uzņēmumiem, šobrīd cenas nosaukuši tikai trīs: AS "Latvenergo", SIA "WIN Baltic" un SIA "Baltcom TV".

 Ja vēlaties saņemt pakalpojumus no izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja jau ar nākamā gada 1. janvāri, tad līgums ar šo uzņēmumu jānoslēdz ne vēlāk kā līdz šā gada 15. decembrim. Ja to nepagūsiet izdarīt, elektroenerģijas piegādi turpinās nodrošināt esošais tirgotājs AS "Latvenergo" pēc "Universālā" piedāvājuma līdz brīdim, kad veiksiet izvēli.

 Ikvienam, izdarot izvēli par labu kādam elektroenerģijas tirgotājam, jāņem vērā visas izmaksas – gan kopējā elektroenerģijas cena, gan iespējamā pakalpojuma nodrošināšanas vai abonenta mēneša maksa, rēķina nosūtīšanas maksa, soda naudas, līgumsodi un citas izmaksas.

 Izvēloties izdevīgāko piedāvājumu, lietotājam ieteicams ņemt vērā savu elektroenerģijas patēriņa profilu, ir jāizanalizē, cik daudz elektroenerģijas un kādā diennakts laikā mājsaimniecība patērē, kā arī jānoskaidro lietotāja kopējais patērētās elektroenerģijas daudzums, jo tirgotāju piedāvājumi ir atšķirīgi dažādiem patēriņa līmeņiem. Tāpat jāņem vērā, ka ikmēneša patēriņš vasaras un ziemas periodā var ievērojami atšķirties.

 Viens no elektroenerģijas tirgotājiem, SIA "Baltcom TV", piedāvā elektroenerģiju iegādāties komplektā ar citiem pakalpojumiem: televīziju, internetu, telefonsakariem. Tomēr šī komersanta izdevīgumu vispārīgi novērtēt grūti, jo fiksētā summa būs jāmaksā arī gadījumā, ja komplektā iekļautais elektroenerģijas apjoms mēneša laikā pilnībā netiks iztērēts. Šajā gadījumā lēmumam jābūt jo īpaši rūpīgi pārdomātam, ņemot vērā lielo līguma pirmstermiņa laušanas maksu.

 Jāatceras, ka maznodrošinātām, trūcīgām personām un daudzbērnu ģimenēm pienākas valsts atbalsts elektroenerģijas iegādei.

- Ja pašvaldības sociālais dienests piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu, nākamgad jāpaliek par AS "Latvenergo" klientu. Maznodrošinātām un trūcīgām personām atbalsts tiek piešķirts par elektroenerģijas patēriņu līdz 100 kWh/mēn, nodrošinot cenu 0,1164 EUR/kWh. Bet par patēriņu virs 100 kWh/mēn – atbilstoši izvēlētājam tirgus piedāvājumam.

 Lai saņemtu valsts atbalstu, kas paredzēts daudzbērnu ģimenēm, nākamgad arī jāpaliek par AS "Latvenergo" klientu un jāapliecina šim uzņēmumam atbilstība daudzbērnu ģimenes statusam. Atbalsts daudzbērnu ģimenēm tiek piešķirts par elektroenerģijas patēriņu līdz 300 kWh/mēn, nodrošinot cenu 0,1164 EUR/kWh. Par patēriņu virs 300 kWh/mēn – atbilstoši izvēlētājam tirgus piedāvājumam.

 Nākamgad līdz ar tirgus atvēršanu tām mājsaimniecībām, kas neatbilst trūcīgā, maznodrošinātā vai daudzbērnu ģimenes statusam, jārēķinās, ka par elektrību nāksies maksāt vairāk.

 Elektroenerģijas izmaksu kāpums visvairāk skars tās mājsaimniecības, kas patērē līdz 100 kWh/mēn. Šīm mājsaimniecībām ikmēneša elektrības rēķins nākamgad palielināsies par vismaz 43 %. Savukārt ar vismaz 16 % sadārdzinājumu jārēķinās mājsaimniecībai, kas vidēji mēnesī patērē 400 kWh elektroenerģijas un nevēlas iegādāties elektroenerģiju komplektā ar citiem pakalpojumiem.

* Materiāls tapis, izmantojot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta ekspertes ieteikumus.

Iepriekš:

Ekonomikas ministrija: nākamgad elektrības rēķini pieaugs līdz 30 %

Elektrības cenu mazturīgajiem un daudzbērnu ģimenēm pēc tirgus atvēršanas plānots saglabāt starta tarifa līmenī 

Koalīcija vienojas atlikt elektrības tirgus mājsaimniecībām atvēršanu

Vilks pašvaldības brīdina, ka šoks par elektrības tirgus atvēršanu nākamgad būšot lielāks