23.10.2014 15:35

Ekonomikas ministrija: nākamgad elektrības rēķini pieaugs līdz 30 %

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ekonomikas ministrija: nākamgad elektrības rēķini pieaugs līdz 30 % Delfi.foto.lv

Nākamgad 1. janvāra elektrības cena mājsaimniecībām varētu pieaugt par 15-30 %.

To šodien pavēstīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs. "Izvērtējot tirgotāju publiskotos piedāvājumus, var secināt, ka mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenas pieaugums būs 15 – 30 % apmērā, kas atkarīgs no mājsaimniecības patēriņa. Vienlaikus jāuzsver, ka tas nevar būt par pamatu citu preču un pakalpojumu cenu kāpumam, jo lielie komersanti elektroenerģiju jau iegādājas brīvajā tirgū kopš 2008. gada, vidējie un mazie komersanti – kopš 2012. gada," norāda Spiridonovs.

Pēc viņa sacītā, šādi aprēķini balstīti uz patlaban pieejamo informāciju par elektrības tirgotāju publiskotajiem piedāvājumiem. Jāuzver, ka pašlaik elektroenerģijas tarifi Latvijā ir zem tirgus cenas, un cenu kāpums elektroenerģijai līdz ar tirgus atvēršanu jau iepriekš tika prognozēts.

Tāpat Ekonomikas ministrijā norādīja, ka, lai atbalstītu sociāli mazaizsargātās sabiedrības grupas, likumdošanā paredzēts finansiāls atbalsts daudzbērnu ģimenēm, kuras no 1. janvāra katru mēnesi 300 kilovatstundas varēs iegādāties par pašreiz spēkā esošo "Starta tarifa" elektrības cenu. Savukārt trūcīgām un maznodrošinātām personām tiks saglabāta iespēja katru mēnesi iegādāties 100 kWh par minēto tarifu. Nākamgad valsts noteikto atbalstu īstenos AS "Latvenergo".

Jau vēstīts, ka elktroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām sāks darboties no 2015.gada 1. janvāra, kā rezultātā to varēs nopirkt brīvajā tirgū. Patlaban, pēc publiski pieejamās informācijas, gatavību tirgot elektrību mājsaimniecībām izteikuši septiņi uzņēmumi, taču piedāvājumus izstrādājuši trīs - "Latvenergo", "Baltcom" un "Win Baltic".

Iepriekš:

Elektrības cenu mazturīgajiem un daudzbērnu ģimenēm pēc tirgus atvēršanas plānots saglabāt starta tarifa līmenī 

Koalīcija vienojas atlikt elektrības tirgus mājsaimniecībām atvēršanu

Vilks pašvaldības brīdina, ka šoks par elektrības tirgus atvēršanu nākamgad būšot lielāks