28.02.2014 07:35

Elektrība kļūs dārgāka, laiks izvēlēties savu elektrības piegādātāju

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Elektrības piegādātāji sola izdevīgus tarifus. Kā būs patiesībā, uzzināsim pēc pirmā rēķina saņemšanas. Elektrības piegādātāji sola izdevīgus tarifus. Kā būs patiesībā, uzzināsim pēc pirmā rēķina saņemšanas. www.foto.delfi.lv/LETA

Jau no 1. aprīļa tiks atvērts elektrības tirgus arī mājsaimniecībām jeb iedzīvotājiem, un tas nozīmē, ka ikviens varēs brīvi izvēlēties, no kā pirkt elektrību.

Mājsaimniecībām piedāvāt elektrību ir gatavas četras kompānijas: "Latvenergo", "Baltcom TV", "220 Enerģija" un "BCG Rīga". Pašlaik tās dažādos veidos cenšas ieinteresēt cilvēkus pirkt elektrību tieši no tām.

Dārgāka

Tā kā brīvais elektrības tirgus Latvijā ir jaunums, pagaidām cilvēkiem vairāk ir jautājumu nekā atbilžu. Taču viens ir skaidrs – līdz ar tirgus atvēršanu elektrība kļūs dārgāka. Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs atgādina, ka sākotnēji elektrības tirgu bija plānots atvērt jau pagājušā gada septembrī, bet tieši prognozējamā elektrības cenas kāpuma dēļ termiņš tika atlikts, lai rastu veidus, kā padarīt to mērenāku.

Politiskajā līmenī panākta vienošanās, ka vienu no elektrības sadārdzināšanās elementiem – obligāto iepirkuma komponenti – daļēji kompensēs no valsts budžeta, tādējādi līdzsvarojot cenu pieaugumu. Tāpat valsts budžetā ieplānoti līdzekļi kompensācijām mazturīgajiem iedzīvotājiem, un to piešķiršana būs pašvaldību kompetencē.

Lai pārāk nesarežģītu situāciju, Latvijā pieņemts lēmums, ka būs viens rēķins par elektrību, nevis tā, kā pašlaik ir Igaunijā, kur atsevišķi jāmaksā par elektrību un par piegādi jeb vadiem. Līdz ar to maksa par piegādi, ko nodrošinās "Sadales tīkls", būs iekļauta elektrības cenā. "Sadales tīkla" valdes loceklis Ilvars Pētersons uzsver, ka iedzīvotājiem būs tikai jāizvēlas, no kā pirkt elektrību, bet līgumu par elektrības piegādi slēgs jau pats elektrības tirgotājs. "Vadi un kontakti nebūs jāmaina, arī skaitītājs ne. Jāizvēlas tikai elektrības piegādātājs. Tas ir tāpat kā ar mobilajiem sakariem, kad, mainot operatoru, numurs tiek saglabāts," situācijas vienkāršību skaidro I. Pētersons.

Kā izvēlēties

Potenciālie tirgus dalībnieki un "Sadales tīkla" pārstāvji skaidro, ka elektrības cenu atšķirības dažādiem tirgotājiem būs niecīgas, jo elektrības ražošanas cena ir tikai viena trešdaļa no elektrības kopējās cenas. Piegādes cena visiem būs viena, jo to nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, arī obligātā iepirkuma komponente un pievienotās vērtības nodoklis visiem ir identisks.

Tomēr tiem, kuriem ir liels elektrības patēriņš, var būt iespēja pat būtiski ieekonomēt, izvēloties piemērotāko piedāvājumu. Meklējot piemērotāko elektrības pārdevēju, I. Pēterons iesaka skatīties ne tikai uz cenu par vienu kilovatstundu, bet arī citiem nosacījumiem: cik liela ir komisijas maksa par rēķinu, vai ir paredzēta soda nauda par līguma laušanu, vai tiek piedāvātas dažādas cenas dienā un nakts stundās utt.

Lai jau no 1. aprīļa baudītu atvērtā tirgus priekšrocības, iedzīvotājiem līdz 15. martam jānoslēdz līgums ar elektrības tirgotāju. Ja līgums netiks noslēgts, elektrību turpinās piegādāt "Latvenergo" universālā pakalpojuma ietvaros, kas, iespējams, būs nedaudz dārgāk nekā cits piedāvājums. Ja arī nepagūsit līdz 15. martam izvēlēties elektrības tirgotāju, to varēs darīt arī vēlāk katru mēnesi līdz 15. datumam, lai jau no nākamā mēneša sākuma elektrību pirktu no izvēlētā tirgotāja.

"Latvenergo" seši piedāvājumi

Mums jau pierastais elektrības tirgotājs un bijušais monopolists "Latvenergo", gatavojoties tirgus atvēršanai, izstrādājis sešus dažādus piedāvājumus iedzīvotājiem. Lai saprastu, kurš ir piemērotākais, ir jāzina, cik daudz elektrības mēnesī patērējat, jo tiem, kuri tērē vairāk, paredzētas zemākas cenas. Kā skaidro "Latvenergo" elektroenerģijas pārdošanas direktors Dāvis Skulte, ja patēriņš ir līdz 200 kilovatiem, piemērotākais būs "Universālais" tarifs ar izlīdzināto maksājumu vai „Klasiskais" ar ikmēneša rēķinu pēc patērētās elektrības, bet, ja patēriņš ir lielāks, varēs izvēlēties kādu no četriem citiem piedāvājumiem. Tiem, kuriem patīk riskēt, piemērotākais būs "Dinamiskais", kur elektrības cena nebūs fiksēta, bet atkarīga no cenas biržā.

"Latvenergo" jau sācis izsūtīt savus piedāvājumus iedzīvotājiem. Lai izvēlētos sev piemērotāko, izvēle jāapstiprina vai nu internetā, vai sūtot e-pastu vai telefona īsziņu, vai arī jāsazinās ar uzņēmumu.

"Baltcom" komplekti

"Baltcom TV" mēģinās klientus piesaistīt ar komplektiem, kur vienā piedāvājumā iekļauti gan telekomunikāciju, gan televīzijas un elektrības pakalpojumi. Tiem, kuri abonē "Baltcom TV" telekomunikāciju pakalpojumus, jau tagad var pirkt elektrību no šā tirgotāja. Turklāt, pagūstot noslēgt līgumu līdz marta beigām, "Baltcom" sola divus gadus saglabāt ļoti zemu un fiksētu elektrības cenu. Šis komplekts piemērots tiem, kuri elektrību nepatērē vairāk par 100 kilovatiem mēnesī.

No 1. aprīļa "Baltcom TV" elektrību piedāvās pilnīgi visiem iedzīvotājiem, taču, kā uzsver kompānijas pārstāve Elizabete Podinska, izdevīgāk to būs pirkt komplektā ar pārējiem "Baltcom TV" piedāvājumiem, jo par vairākiem pakalpojumiem būs jāmaksā tikai viens rēķins.

Taču arī tiem, kuri tērē vairāk, "Baltcom TV" piemēros zemāku tarifu, tikai, atšķirībā no "Latvenergo", kur pieslēguma izvēle ir klienta ziņā, "Baltcom TV" pats aprēķinās, pēc kura tarifa apmaksājams rēķins, un, ja patēriņš būs virs 200 kilovatiem, jau no pirmās kilovatstundas būs jāmaksā zemāks tarifs nekā tiem, kuri tērē līdz 200 kilovatiem.

Biržas cenas

Savukārt kompānija "220 Enerģija" plāno apkalpot tikai tos, kuri lieto internetu, jo līgumu varēs noslēgt, autorizējoties caur internetbanku. Turklāt šī kompānija neplāno piedāvāt fiksētu cenu par elektrību, bet gan pārdot to par tādu cenu, kāda ir biržā. Kā norāda kompānijas pārstāve Madara Jurgelāne, tā ir visobjektīvākā elektrības cena, turklāt, kā liecina līdzšinējā pieredze, ziemā, kad cilvēki tērē vairāk elektrības, tās cena ir zemāka, savukārt vasarā, kad patēriņš ir mazāks, cena ir augstāka.

Kompānija "BCG Rīga", kas arī paziņojusi par ieceri apkalpot mājsaimniecības, privātpersonām domātu piedāvājumu vēl nav izstrādājusi.

Iepriekš:
Vai šķietamā monopoltirgus ierobežošana patērētājam beidzot ļaus ietaupīt uz elektroenerģijas rēķina?
Ekskluzīvi: Vai elektroenerģijas monopols valstī beigs dominēt
Latvijas elektrības tirgus problēmas rada šķēršļus jaunu tirgotāju ienākšanai