07.01.2014 07:35

Vai šķietamā monopoltirgus ierobežošana patērētājam beidzot ļaus ietaupīt uz elektroenerģijas rēķina?

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vai šķietamā monopoltirgus ierobežošana patērētājam beidzot ļaus ietaupīt uz elektroenerģijas rēķina? www.foto.delfi.lv; F64

Šogad aprīlī plānots pilnībā atvērt elektrības tirgu, kas nozīmē, ka arī mājsaimniecības brīvi varēs izvēlēties elektrības pārdevēju.

Taču pagaidām privātpersonas apkalpot plāno tikai divas kompānijas – bijušais monopolists "Latvenergo" un "Baltcom", kas jau no rudens sācis piedāvāt elektrību mājsaimniecībām komplektā ar citiem pakalpojumiem.

Brīvo elektrības tirgu jau izbauda uzņēmumi, tostarp vairāki Pierīgā, kuri izmēģinājuši, ko nozīmē pirkt elektrību no alternatīva pārdevēja, un atteikušies no "Latvenergo" pakalpojumiem, atzīst, ka tādā veidā izdevies ievērojami samazināt elektrības izmaksas. Kompānijas, kurām ir neliels elektrības patēriņš, gan atzīst, ka pāriet pie cita pārdevēja nav īpašas jēgas, jo ietaupījums ir niecīgs, tāpēc izvēlējušies saglabāt esošo pārdevēju "Latvenergo".

Ražošanas iekārtu izgatavotājs "Peruza" no Muceniekiem Ropažu novadā atzīst, ka elektrības pārdevēji nav īpaši centušies ar viņiem noslēgt līgumus. Kā stāsta kompānijas valdes loceklis Roberts Dlohi, savu piedāvājumu atsūtījusi tikai Igaunijas kompānija "Enefit". Aprēķini liecinājuši, ka pie nelielā elektrības patēriņa ietaupījums varētu būt aptuveni četri lati mēnesī. Tāpēc izlemts elektroenerģiju arī turpmāk pirkt no "Latvenergo".

Savukārt Inčukalnā strādājošais kokskaidu granulu ražotājs SIA "Graanul Pellets" nopietni pētījis alternatīvo elektroenerģijas pārdevēju piedāvājumus. Tā kā uzņēmums patērē mēnesī virs divām megavatstundām elektrības, jautājums par iespēju ietaupīt šajā virzienā bijis ļoti svarīgs, atzīst "Graanul Pellets" galvenais enerģētiķis Vadims Lihodejevskis. Arī viņš norāda, ka alternatīvie elektrības pārdevēji nav bijuši īpaši čakli izteikt savus piedāvājumus, tāpēc nācies pašiem meklēt un aptaujāt, ko piedāvā jaunie tirgus dalībnieki. No šā gada elektrību uzņēmums pirks no SIA "INTER RAO Latvia", tā ietaupot 20–25 % elektroenerģijas izmaksu.

Lai gan jau aprīlī elektroenerģijas tirgus būs pilnībā atvērts un elektrības pārdevēju varēs brīvi izvēlēties arī mājsaimniecības, tomēr pagaidām šajā segmentā elektroenerģijas pārdevēji neizrāda interesi strādāt, lai gan cilvēki ir ieinteresēti tirgus atvēršanā. Kā liecina AS "Sadales tīkls" aptaujas dati, 48 % iedzīvotāju ir gatavi paši meklēt informāciju par elektroenerģijas tirgotājiem un to piedāvājumiem.

Jauni vadi nebūs jāvelk
Kā norāda AS "Sadales tīkls" komunikāciju direktore Renāte Meļķe, kaut arī elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām var likties sarežģīts un nesaprotams process, tomēr tā nav, jo iedzīvotāji būtiskākās pārmaiņas izjutīs tikai klientu apkalpošanas līmenī. Jauni vadi jāvelk nebūs, skaitītāji paliks tie paši, un bez elektrības neviens nepaliks.

Iedzīvotāji varēs brīvi izvēlēties sev piemērotu elektroenerģijas tirgotāju tieši tāpat, kā pašlaik tas notiek ar mobilo sakaru operatoriem, kurus iespējams mainīt, saglabājot savu telefona numuru. Tieši tas pats paredzēts ar elektrības tirdzniecību. Cilvēkam atliek vien izvēlēties pakalpojumu sniedzēju un savām vajadzībām atbilstošu piedāvājumu, kā arī noslēgt ar šo uzņēmumu līgumu, skaidro AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

Mājsaimniecību tirgū interesi izrāda vien pāris spēlētāji
Tomēr, kā liecina mūsu veiktā aptauja, elektrības tirgotāji mājsaimniecības apkalpot īpaši nealkst. Pašreiz tirgū ir astoņi elektroenerģijas pārdevēji, ieskaitot "Latvenergo", taču ar privātpersonām strādāt pagaidām domā tikai viens – SIA "Baltcom TV".

Igaunijas elektrības ražotājam "Eesti Energy" piederošais uzņēmums SIA "Enefit" jau paziņojis, ka mājsaimniecību tirgū Latvijā nepiedalīsies. Kā iemeslu nepiedāvāt elektrību mājsaimniecībām uzņēmums min elektroenerģijas tirgus problēmas, kas galvenokārt saistītas ar nekontrolējamām starpvalstu pārvades izmaksām uz Latvijas un Igaunijas robežas. Pārrobežu elektroenerģijas tirdzniecības problēmas rada fakts, ka pārvades izmaksas tiek noteiktas tikai dienu uz priekšu un ir neprognozējamas – tās var pat pārsniegt pašas elektroenerģijas cenu. Līdz ar to nav iespējams prognozēt, par kādu cenu piedāvāt elektroenerģiju mājsaimniecībām un noteikt līguma cenu gadam uz priekšu.

Līdzīgi iemesli nepiedalīties mājsaimniecību tirgū ir lielākajai daļai pārējo elektroenerģijas tirgotāju, izņemot "Baltcom TV", kas jau no rudens pakāpeniski sācis piedāvāt elektrību kopā ar citiem uzņēmuma piedāvātajiem elektronisko sakaru pakalpojumiem.

Uzņēmuma valdes loceklis Gints Kiršteins skaidro, ka uzņēmums jau kopš 2013. gada augusta piedāvā mājsaimniecībām elektroenerģiju komplektos ar "Baltcom" telekomunikāciju pakalpojumiem noteiktā apjomā – 75 vai 100 kWh mēnesī par fiksētu abonēšanas maksu uz 24 mēnešiem.

"Pašlaik strādājam, gatavojot daudzveidīgāku piedāvājumu mājsaimniecībām, lai pēc elektroenerģijas tirgus pilnīgas liberalizācijas, kas plānota no 2014. gada aprīļa, varētu piedāvāt elektroenerģiju iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā gan kā atsevišķu pakalpojumu, gan komplektā ar internetu, televīziju vai telefonsakariem. "Baltcom" piedāvājums būs piemērots dažādiem elektroenerģijas patēriņa modeļiem un apjomiem," uzsver uzņēmuma pārstāvis.

Pēc G. Kiršteina sniegtās informācijas, mainīt elektroenerģijas piegādātāju ir pavisam vienkārši. Klientam jānoslēdz līgums ar "Baltcom" par elektrības piegādi, ko var izdarīt, vēršoties klientu apkalpošanas centrā klātienē, elektroniski vai zvanot. Savukārt visas pārējās līgumattiecības nokārtos "Baltcom". Elektrība patērētājam tiks piegādāta tieši tāpat kā iepriekš – izmantojot AS "Sadales tīkli" infrastruktūru un pakalpojumus. Vienkāršāk runājot – jauni vadi jāvelk nebūs, mainīsies tikai elektrības tirgotājs.

Iepriekš:
Ekskluzīvi: Vai elektroenerģijas monopols valstī beigs dominēt
Latvijas elektrības tirgus problēmas rada šķēršļus jaunu tirgotāju ienākšanai