28.02.2013 15:15

Integrēt vai neintegrēt? Tāds ir jautājums

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ar šādu klasiķa Viljama Šekspīra lugas varoņa Hamleta cienīgu jautājumu mēs varam lūkoties uz pagājušās nedēļas aktivitātēm Stopiņu novada izglītības iestādē "Pienenīte".

Sapulcē izskanēja satraukums, vai plāns Ulbrokas vidusskolā integrēt bērnus ar mācību traucējumiem neradīs problēmas pārējiem. Viena no mammām, kura ar tādiem strādā, zināja teikt, ka šie bērni bieži vien paralizē stundas darbu, jo viņu uzvedība ir nedaudz citādāka. Papildus tam neizpratne bija par to, kāpēc šāda īpašā pro­gramma ir tapusi tieši Ulbrokas vidusskolā, ja Stopiņos ir divas speciālās skolas, kurās šiem bērniem tiek piedāvāta ne tikai īpaša apmācība, bet arī vajadzīgā uzmanība un rūpes.

Iespējams, taisnība ir vietējās pašvaldības pārstāvei Vitai Paulānei, kura apgalvoja, ka bērniem bez mācību traucējumiem šāda integrācijas fiksideja problēmas neradīs. Taču sapulcē ne reizi neizskanēja tas, ka Ulbrokas vidusskolas pārstāvji vai pašvaldība būtu rīkojusi vecāku aptauju, vai viņi vēlas, lai mācību iestādē darbojas šāda programma.

Manuprāt, tieši demokrātiska lēmumu pieņemšana, kas būtu vairākuma viedokļa respektēšana, problēmu būtu novērsusi, jo pašlaik rodas iespaids, ka vecākiem ir divas izvēles iespējas – samierināties vai arī pierakstīt bērnus kādā no Rīgas skolām. Tā jau ir izdarījusi saujiņa topošo pirmklasnieku vecāku. No malas raugoties, izskatās, ka šis nozīmīgais lēmums ir pieņemts nedemokrātiski, proti, bez vecāku un topošo vecāku viedokļa uzklausīšanas. Es gan ceru, ka tā tikai izskatās, nevis ir patiesībā, jo tik nopietnu lēmumu skolas vadība nevarēja pieņemt, nekonsultējoties ar vecākiem.

Pieņemu, ka šie vecāki, kuri savus bērnus pieteikuši Rīgā, nav pret integrāciju, kas pamatu pamatos ir laba un vajadzīga lieta, bet gan pret to, ka viss noticis tā, kā noticis. Iespējams, tieši tas vecākus tracina visvairāk, proti, ka viņiem nebija iespējas paust savu viedokli, pirms Ulbrokas vidusskolas vadība nolēma šādu programmu ieviest. Kā nekā laiks, kad visiem bija jāpakļaujas viedoklim "no augšas", jau vairāk nekā 20 gadus ir beidzies. Iespējams, kāds Stopiņos to nav pamanījis, un tāpēc situācija ir tāda, kāda tā ir.