22.02.2013 07:02

Pārspīlētā integrācija Ulbrokas vidusskolā satraukusi vecākus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ulbrokas vidusskolas direktora vietniece izglītības jautājumos Anta Trukšāne centās vecākus pārliecināt, ka izglītošanās kopā ar bērniem ar mācību traucējumiem, nekādi nekaitēs viņu atvasēm. Ulbrokas vidusskolas direktora vietniece izglītības jautājumos Anta Trukšāne centās vecākus pārliecināt, ka izglītošanās kopā ar bērniem ar mācību traucējumiem, nekādi nekaitēs viņu atvasēm. Krišjānis Grantiņš

21. februārī Stopiņu novada pirmsskolas izglītības iestādē "Pienenīte" pulcējās sešgadnieku vecāki, kuri tika iepazīstināti ar piedāvājumu novada skolās. Daži klātesošie izteica neapmierinātību, ka kopā ar viņu bērniem Ulbrokas vidusskolā ies arī bērni ar mācīšanās grūtībām.

Vecāku satraukums pirms savu pirmklasnieku reģistrēšanas skolā ir tikai sekas. Viss sākās jau pagājušā gada septembrī, kad jaunais Ulbrokas vidusskolas direktors Normunds Balabka izlēma, ka skolā tiks sākta jauna programma, kas nozīmē, ka bērni ar mācīšanās traucējumiem apgūs zināšanas kopā ar citiem. Par spīti tam, ka novadā jau darbojas divas speciālās skolas, proti, Upesleju internātpamastskola – rehabilitācijas centrs un Gaismas speciālā internātskola.

Tā kā jau seši "Pienenītes" audzēkņu vecāki ir paziņojuši, ka reģistrēs savus bērnus kādā no Rīgas skolām, uz sapulci bija ieradusies arī Stopiņu novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Paulāne. Viņa zināja teikt, ka pašlaik Ulbrokas vidusskolā mācās pieci šādi bērni, no kuriem četri ir novadnieki. Iemesls, kādēļ šāda programma Ulbrokas vidusskolā sākusi darboties, esot pavisam vienkāršs – skolai neesot tiesības atteikt iespēju bērnam mācīties, it īpaši, ja viņš neapdraud apkārtējos. "Mēs nevaram piespiest bērnu iet uz internātskolu, ja viņš grib mācīties šajā skolā. Viņiem nav nedz garīgās attīstības traucējumi, nedz kādas citas vainas. Tie ir bērni, kuriem mācību vielu uzņemt ir daudz grūtāk," uzsvēra V. Paulāne.

Tiesa gan, uz Upesleju internātpamastkolas skolotājas Ineses Veģes stāstīto, ka šie bērni ir pārāk hiperaktīvi un traucē mācīties arī citiem, viņa nereaģēja. Vien atkārtoja, ka neesot dzirdējusi, ka šie bērni būtu agresīvi, vai skolotāji sūdzējušies par viņiem."Mēs varam piedāvāt, bet ne piespiest bērniem, kuriem ir tikai mācīšanās traucējumi, nevis kādas nopietnas kaites, labāk izvēlēties mācīties internātskolās," atkārtoja V. Paulāne, uzsverot, ka nekādi īpaši apstākļi šiem bērniem neesot nepieciešami, vien tas, lai īpaši apmācīts skolotājs tiem sastāda vieglāku mācīšanās programmu un ar viņiem strādā individuāli, lai veiksmīgāk apgūtu vielu.

Savukārt kāda topošā pirmklasnieka mamma pikti norādīja, ka viņu šādi jautājumi vispār neinteresē, jo visi bērni dažkārt mēdzot būt hiperaktīvi, tāpēc viņa tajā problēmu nesaskatot. Citi sanākušie diskusijās neiesaistījās.

Bērnudārza "Pienenīte" vadītāja Lelde Sturme informēja, ka šogad neviens bērns ar mācību traucējumiem dārziņu neabsolvēs, kas nozīmē, ka nākamajā mācību gadā neviena tāda pirmajā klasē Ulbrokas vidusskolā, visticamāk, nebūs.