07.09.2012 09:56

Strausa galva dīķa ūdenī

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc RAA un portāla "Apriņķis.lv" otrdienas publikācijas par to, ka retās un bīstamās slimības tularēmijas baktērijas analīzes dīķa ūdenim veikt nav iespējams, par šo problēmu saausījās vairāki plašsaziņas līdzekļi.

Tostarp LNT raidījuma "Tautas balss" žurnāliste Inese Supe, kurai, uzdodoties par noraizējušos dīķa īpašnieci, neizdevās no dienestiem saņemt jelkādu atbildi uz jautājumu, kurp doties, lai analīzes veiktu. Arī viņai bija jāpiedzīvo tenisa bumbiņas izjūtas, mētājoties starp iestādēm.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) solījums ziņot par "ieviesto skaidrību" diemžēl tā arī nav piepildījies. Pēc pirmdienas, kuru pavadīju, vienā laidā zvanot piecām dažādām iestādēm un runājot ar 18 dažādiem šo dienestu darbiniekiem, pienākusi piektdiena (līdz laikraksta nodošanas brīdim ceturtdienas pēcpusdienā solītais zvans no LIC neatskanēja). Joprojām jāapmierinās ar tādu atbildi, kādu varētu saņemt, ja strausa kaklam vaicātu, kur tas iebāzis savu galvu. Savukārt ūdensžurkas ir tikai pūkaini fona aktieri iestāžu nekompetences izrādē.

Mana neveiksmīgo zvanu ķēdīte bija šāda: Pārtikas un veterinārais dienests, kur ieteica sazināties ar Veselības inspekciju. Tai sekoja LIC, no kurienes ieteica zvanīt pārtikas drošības dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam "Bior". Trim neveiksmīgiem zvaniem uz šī centra trim laboratorijām sekoja kārtējais zvans bez rezultāta Slimību kontroles un profilakses centram, vien ar rosinājumu atkal ķerties pie jau tā sakarsētās klausules un zvanīt LIC. Piecas iestādes, bet atbildes nevienas.

Nevainīgais jautājums par to, cik dīķa īpašniekam izmaksātu veikt tularēmijas analīzes, kā gaisa balons pildījās ar gāzi, līdz uzpūtās daudz plašākā neizpratnes pilnā vaicājumā – kā tas iespējams, ka viena roka nezina, ko dara otra. "Jautājumu uzdevāt pāragri," mūsu laikrakstam pirmdien samulsusi sacīja LIC sabiedrisko attiecību speciāliste un bijusī TV seja Velta Puriņa.

Patiesi – atbildes nav joprojām. Kamēr pieci dienesti vienosies, ar kuru roku ķemmēt matus, ar kuru griezt nagus, ar kuru kasīt zodu un ar kuru – veikt tularēmijas baktērijas analīzes dīķa ūdenī.