23.03.2013 10:27

Aptauja Ķekavā: Vai jāsamazina pašvaldību skaits?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Ķekavā: Vai jāsamazina pašvaldību skaits? www.delfi.lv

ides un aizsardzības ministrs Edmunds Sprūdžs rosinājis līdz 2020. gadam Latvijā brīvprātīgi izveidot administratīvo teritoriju iedalījumu, tagadējo 110 novadu un deviņu lielo pilsētu vietā izveidojot 30 ekonomiski patstāvīgus novadus.

Latvijā ir pašvaldības ar mazāk nekā 2000 iedzīvotājiem, bet 36 novadi neatbilst noteiktajam kritērijam, ka tajā jābūt vismaz 4000 iedzīvotāju. Ministrs paudis, ka patlaban Latvijas pašvaldību karte atgādina raibu lupatdeķi un ir virkne problēmu, ar ko jāsaskaras izmēros un iespējās tik dažādām pašvaldībām.

Zelma A., pensionāre:
Ieguvumu justu gan iedzīvotāji, gan novadi. Tā būtu vieglāk sadalīt līdzekļus, un visi novadi kļūtu turīgāki. Es atbalstu Sprūdžu. Viņam ir daudz labu domu, tikai viņš viens tās nevar realizēt.
 
Aina I., pensionāre:
Apvienoties varētu pašvaldības, kas to vēlas brīvprātīgi. Taču jāpaliek arī mazajām pašvaldībām, kas veiksmīgi veic savu darbību. Ķekava ir pietiekami liela, lai vēl apvienotos. Šāds lēmums būtu rūpīgi jāizvērtē.
 
Evija L., mājsaimniece:
Tas nebūtu pareizi. Visi tikai sēž un domā, bet no tā nebūtu būtisku ieguvumu ne iedzīvotājiem, ne pašvaldībām. Apvienojot novadu pārvaldes, daudzi cilvēki, kas pašreiz strādā pašvaldībā, zaudētu darbu.
 
Teodors B., pensionārs:
Tagad ir grūti pateikt, vai tas būtu pareizi. Domāju, ka nebūs ne ievērojamu ieguvumu, ne zaudējumu. Iespējams, apvienojot novadus, būs grūti izkontrolēt novadu pašvaldību darbu.
 


Foto: Krišjānis Grantiņš

Iepriekš:
Teritoriālā reforma: vai lielāks nozīmē – labāks?