06.02.2013 16:00

36 deputāti prot atšķirt graudus no pelavām

Autors  Bens Latkovskis, www.nra.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

36 Saeimas deputāti izrādījuši veselīgu sapratni par vēlamo latviešu tautas attīstību. Viņi parakstījuši vēstuli premjeram, trīs ministriem un tiesībsargam ar aicinājumu pārskatīt Labklājības ministrijas dzimumu līdztiesības īstenošanas plānu 2012.–2014. gadam.

 

Saprātīgo deputātu (no pilnīgi visām politiskajām partijām) pilsonisko stāju aizskāris fakts, ka tajā iekļauta bēdīgi slavenā grāmatiņa par dzimummaiņu lomu spēlēm bērnudārzos. Nav šaubu, ka deputāti ar prieku atbalstītu dzimumu līdztiesības plānu, ja vien no tā tiktu svītrots šis strīdīgais punkts. Taču ne jau patiesa dzimumu līdztiesība interesē plāna bīdītājus. Viņus interesē pavisam kas cits, ja jau viņi ir gatavi iet uz asu konfrontāciju ar sabiedrību, lai tikai plānā saglabātos tieši šī sadaļa.

Kāds ir šīs dzimumlomu maiņas grāmatiņas mērķis? Neliela sektantu saujiņa zem cēlā dzimumlīdztiesības karoga vēlas legalizēt ar sabiedrību graujošām idejām inficētus ideoloģiskos atkritumus. Paši sektanti šo grāmatiņu cenšas uzdot kā nenozīmīgu epizodi kopējā dzimumlīdztiesības cīņā (kaut kāda grāmatiņa, kurā nekā tāda jau neesot, izraisa kaut kādus nepamatotus protestus), lai gan, spriežot pēc pretreakcijas, tieši tā esot dokumenta neatņemama sastāvdaļa. Tā esot tik svarīga, ka bez šīs grāmatiņas visa pārējā dzimumlīdztiesības programma kļūstot sīka un nenozīmīga. Tātad, kas šo šauro sektantu grupu interesē vairāk – dzimumlīdztiesība vai iespēja iedēstīt sabiedrības apziņā šo ideoloģisko nezāli?

Acīmredzot destabilizēt sabiedrības dabisko uztveri. Šīs destruktīvās ideoloģijas redzamākā pārstāve Latvijā – Iveta Kažoka – portālā politika.lv publicējusi rakstu, kurā kauninājusi vēstules iniciatores (deputātes Ingūnu Rībenu un Vinetu Poriņu), pārmetot tām tumsonību. Atbilstoši I. Kažokas priekšstatiem par gaismu un tumsu, viss, kas sakņojas gadu simtiem un tūkstošiem senās tradīcijās, ir izskaužams un nīcināms kā aizspriedumi un muļķības. Atbilstoši šai izpratnei, katrs, kurš atzīst pārbaudītas vērtības un neskrien pakaļ katrai jaunai vēsmai, ir tumsoņa un atpakaļrāpulis. Iepretim īpaši viedajiem, kas nešaubīgi zina, kas patiesībā cilvēcei vajadzīgs un kā pareizi jādzīvo.

Līdzīgi destruktīvi, cilvēci strupceļā vedoši attīstības virzieni vēsturē piedzīvoti vairākkārt. Labāk zināmie piemēri ir boļševiku jauno komunisma cēlāju audzināšana bijušajā PSRS un hunveibinu kultūras revolūcija Ķīnā. Mūsdienu jauno kreiso cilvēku pārveidošanas centieni notiek daudz mērenākos tempos un pakāpeniskāk, taču rezultāts ir viegli paredzams. Jebkura demogrāfiskā ekstrapolācija liecina, ka tā dēvētā Rietumu civilizācija tuvāko 50 līdz 100 gadu laikā (ja nekas netiks darīts) zaudēs dominējošo stāvokli Rietumeiropā. Protams, pieaugot spiedienam no citām kultūrām, pieaugs arī pretspiediens, un bez cīņas, tik gļēvi, kā to piedāvā jaunie kreisie, Rietumi savu vadošo lomu Eiropā neatdos. Taču kāpēc mums skriet pakaļ šai zaudētāju ideoloģijai un Latvijā vājināt savu tautas imunitāti.

Latvijā šī publika joprojām uzvedas kā vienīgās patiesības sludinātāji pēdējā instancē un, izmantojot tautas toleranci, atļaujas būt īpaši nekaunīgi. I. Kažoka deputātu vēstuli nievīgi salīdzina ar "līdzīgu depešu", kura Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā Ministru kabinetam esot sūtīta jau pagājušā gada nogalē. Vairāk nekā trešdaļas deputātu parakstītu vēstuli nosaukt par depešu nozīmē izrādīt klaju necieņu tautas pārstāvjiem. To pat var uzskatīt par spļāvienu sejā tai tautas daļai, kuru pārstāv minētie deputāti no pilnīgi visām Saeimā pārstāvētajām partijām. Taču I. Kažokas neapvaldīto augstprātību visuzskatāmāk demonstrē viņas atbilde Vinetai Poriņai sociālajā vietnē twitter.com. Deputāte izteica šaubas par I. Kažokas profesionalitāti, uz ko pēdējā vīzdegunīgi atbildēja: "Wow, jautri saņemt tik personisku uzbraukumu no cilvēka, kas MAN pārmet profesionalitātes trūkumu! Nobildēju atmiņām." I. Kažokai šķiet jautri, ka kāds atļāvies VIŅAI (vārds "MAN" I. Kažokas atbildē rakstīts lielajiem burtiem) pārmest profesionālisma trūkumu. I. Kažoka acīmredzot sevi uzskata par ārpus jebkādas kritikas stāvošu. Pat nepieļauj sava līmeņa apšaubīšanu. Neticama augstprātība.

No vienas puses, jāpriecājas, ka 36 deputāti prot atšķirt graudus no pelavām un ir gatavi atmaskot tos, kuri, "lielīdamies pārdot, ved uz tirgu pelavas...", bet, no otras, žēl, ka tādu ir tikai 36.