02.06.2015 17:20

"Rīgas Apriņķa Avīzes" jubilejas akcija "Ko vēstījām tavā dzimšanas dienā". 60. gadi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rīgas Apriņķa Avīzes" jubilejas akcija "Ko vēstījām tavā dzimšanas dienā". 60. gadi Aprinkis.lv

"Vēstures pūralādē" jeb 70 gados, kopš pastāvējusi avīze, kas tagad nes "Rīgas Apriņķa Avīzes" nosaukumu, laikraksts ir vēstījis gan par lielākām un mazākām varas spēlītēm, gan par tautsaimniecības attīstību, gan par brīnišķīgiem cilvēkiem un notikumiem. Tāpēc, domājams, ka ielūkoties "vēstures pūralādē" varētu būt interesanti arī jums, mīļie lasītāji.

Paldies tiem, kas atsaucās portāla "Aprinķis.lv" aicinājumam pastāstīt, kad ir jūsu dzimšanas diena, un mēs informēsim, ko tieši tajās dienās pirms desmit, divdesmit, četrdesmit vai sešdesmit gadiem rakstīja laikraksts "Darba Balss" vai "Rīgas Apriņķa Avīze". Arī mums pašiem bija interesanti palasīt, kas slēpjas zem vēstures putekļiem.

Anitra Tooma 1962. gada 26. jūlijā. Vienai no laikraksta "Darba Balss" publikācijām dots nosaukums "Skaitļi, kas līdzīgi dzejai". Apakšvirsrakstā paskaidrots, ka te runa būs par panākumiem republikas tautas saimniecības attīstībā.

"Latvijas PSR Ministru Padomes Centrālās statistikas pārvalde rezumējusi republikas tautas saimniecības attīstības valsts plāna izpildes rezultātus šā gada pirmajā pusē. Rūpniecības darbinieki pusgada plānu izpildījuši par 103 procentiem. Rūpnieciskās ražošanas kopējais apjoms 1962. gada pirmajā pusē salīdzinājumā ar attiecīgi periodu pērn, palielinājies par desmit procentiem. Sasniegts tāds bruto produkcijas ražošanas caurmēra līmenis diennaktī, kāds septiņgades kontrolskaitļos paredzēts 1964. gadam."

Kārlis Rūķis 1963. gada 18. februārī. Dienu iepriekš "Darba Balss" rubrikā "Vēlēšanas gaidot" publicētas raksts "Te nevienam nav garlaicīgi", kurā stāstīts par to, ka Mālpilī gatavojas vēlēšanām.

"Ir Mālpils ciema padomes lielajā ēkā logi, kuros vakaros uguns nodziest tikai tad, kad visur citur jau ir tumsa. Bet dažreiz logi ir gaiši līdz pat rītausmai. Tie ir ciema aģitpunkta logi... Spraigas ir pirmsvēlēšanu dienas Mālpils ciema aģitpunktā. Rosīgā ciema aktīvistu darbība nepaliek bez atbalss: Tā ienes daudz jaunu un spirdzinošu atziņu visās ciema dzīves nozarēs," raksta Mālpils 261. vēlēšanu apgabala komisijas priekšsēdētājs I. Balodis.