26.02.2014 16:37

Latvijas Ārstu biedrība: Narkotikas nevar būt legālas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Latvijas Ārstu biedrība: Narkotikas nevar būt legālas www.foto.delfi.lv/LETA

Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) 25. februārī notika diskusija par tā saukto "legālo narkotiku" lietošanu Latvijā.

Tajā piedalījās nozares eksperti gan ārsti – toksikologi, narkologi, psihoterapeiti, gan farmaceiti, valsts institūciju pārstāvji, Saeimas deputāti un juristi. Jau pats jēdziens "legālās narkotikas", kas ikdienā tiek lietots, apzīmējot jaunās psihoaktīvās vielas, pēc būtības ir aplams. Tas sabiedrībā rada apziņu, ka līdzās narkotikām, kuru izplatīšana, glabāšana un lietošana ir aizliegta, pastāv narkotikas, kuras ir legālas un veselībai nekaitīgas.

Jaunās augu valsts un ķīmiski sintizētās psihoaktīvās vielas ir nopietna problēma, kas skar ne tikai Latviju, bet arī Eiropas valstis, Krieviju un ASV. Pēdējā laikā tradicionālo narkotiku lietotāji izvēlas citas, nekontrolējamas vielas, jo par to glabāšanu un lietošanu nedraud kriminālatbildība. Šīs jaunās psihoaktīvās vielas, kas atrodamas dažādos augu maisījumos, kļuvušas populāras bērnu un jauniešu vidū. Pasaulē ir daudz dabisku un ķīmiskas izcelsmes vielu, kas dažādā veidā ietekmē galvas smadzeņu darbību, piemēram, rada labu noskaņojumu, eiforiju, prieku un laimes sajūtu. Visas šīs vielas, ko drīkst un ko nedrīkst lietot, nemaz nav iespējams uzskaitīt. Daļa no šīm vielām uz cilvēku var iedarboties atšķirīgi, tas atkarīgs no koncentrētās vielas daudzuma. Līdzīgi kā medikamentiem, šīs ķīmiskās vielas mazās devās var būt ar ārstniecisku, bet lielās devās – ar smadzenēm toksisku iedarbību.

Diskusijas mērķis bija izstrādāt LĀB viedokli šī jautājuma tālākā virzībā, neatstājot bez ievērības plašsaziņas līdzekļos jau plaši apspriesto pusaudža nāves gadījumu pēc psihoaktīvu vielu lietošanas. Dažādu nereģistrētu psihoaktīvo vielu plašā izplatīšanās ļoti tieši skar arī mediķu darbu, katru dienu 2 – 10 bērni un jaunieši nonāk dažadās medicīnas iestādēs, kur nākas cīnīties par viņu dzīvībām.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Inga Šmate diskusijas laikā iepazīstināja ar centra 2012. gadā veiktā pētījuma par narkotiku lietošanu izklaides vietā rezultātiem, kas atklāj – jaunās psihoaktīvās vielas no apreibinošiem augu maisījumiem ("Spice" un citus sintētiskos kanabionīdus) pusaudžu vidū pamēģinājuši 23 % puišu un 13 % meiteņu. Vēl pirms 10 gadiem jaunu cilvēku vidū vairāk tika lietots alkohols un tabaka, bet tagad bērni un jaunieši jāizglīto par izsargāšanos no citu veselībai ļoti bīstamu narkotisku un psihotropisku vielu lietošanas.

Narkoloģes Astrīda Stirna un Sarmīte Skaida apliecināja, ka katru dienu stacionārā nonāk kāds psihoaktīvu vielu lietošanas upuris. Lai noskaidrotu lietoto augu maisījumu sastāvu un pierādītu, ka vielas ir narkotiskas, mediķi veic dārgas laboratorijas analīzes. Ārsti atzīst, ka nav iespējams konkurēt ar arvien jaunu psihoaktīvu vielu – piemēram, sintētisko kanabinoīdu sintezēšanu un nonākšanu apritē augu maisījumos u. c.

"Pēc šo vielu lietošanas sekas ir dramatiskas, cilvēks kļūst fiziski un garīgi slims. Ja nav iespējams aizliegt šo vielu tirdzniecību vispār, tad tas izskatās pēc organizētas noziedzības valsts līmenī," uzsvēra A. Stirna.

Narkologu pieredze liecina, ka ar spīti tam, ka cilvēks nonāk slimnīcā, viņš turpina šīs halucinogēnās un atkarību izraisošās vielas lietot arī turpmāk. "Spice" un citu sintētisko kanabionīdu lietošana provocē tādu psihisku saslimšanu rašanos, kas parasti cilvēkam neveidotos. Sākotnēji izpaužas vielas haucinogēnā darbība un tai seko psihiski traucējumi, piemēram, šizofrēnija. "Šīs vielas no organisma izdalās ļoti lēni, un tieksme pēc tām, pat tikai vienreiz pamēģinot, ir mežonīga. Ja pacients tās lieto atkārtoti un nonāk slimnīcā, tad jau ne vairs narkologu, bet gan psihiatru uzraudzībā. Šie cilvēki kļūst par hroniskiem psihiatrijas pacientiem," ar drūmo rezultātu iepazīstina S. Skaida.

Diemžēl dažādu augu maisījumu, kas satur narkotiskas vielas, iegāde ir samērā viegla. Tās var nopirkt gan dažādās apšaubāmās tirgotavās, gan pilnīgi brīvi vairāk nekā 700 interneta vietnēs. Vairums šo vielu pat internetā tiek reklamētas. Toksikologs prof. Viesturs Liguts: "Kad pacients nonāk toksikologu aprūpē, mums jau ir darīšana ar pēdējo frontes līniju. Mēs nevaram mierīgi noskatīties, kā jauni cilvēki grauj savu veselību un dzīvi. Par šīm problēmām jārunā daudz atklātāk un skarbāk."

Tāpēc LĀB prezidents Pēteris Apinis ierosināja veidot izglītojošu reklāmas kampaņu, kas vizuāli rādītu "Spice" un citu sintētisko kanabionīdu lietošanas reālās sekas. Psihoterapeite prof. Gunta Ancāne, raksturojot situāciju, uzvēra, ka jaunietis atkārtoti lieto narkotiskas vielas to pašu iemeslu dēļ, kāpēc uzsācis – psiholoģisks diskomforts, nedrošība un tās pārvarēšanas pieredze apreibinošo vielu lietošanas ietekmē. "Nereti vecākiem vajadzētu atņemt vecāku tiesības. Jājautā, kāpēc bērns nonāk līdz narkotiku lietošanai? Bērniem ģimenē nav emocionāla atbalsta. Ja mēs gribam ko mainīt, tad jāstrādā ar pieaugušajiem", viņa skaidroja.

Par spīti tam, ka Saeimā ir ļoti grūti atrast tiesisko risinājumu, kā psihoaktīvu vielu tirgotājiem noteikt bargākus sodus, sabiedrība nav gatava samierināties ar vispārpieņemto frāzi – ja kaut kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Jau tagad jaunām psihoaktīvām vielām iespējams noteikt aizliegumu tās izplatīt uz gadu, iekams notiek izpēte, un Latvija ar savām aktivitātēm ir Eiropas Savienības avangardā.

Pilnībā pasargāt sabiedrību no narkotikām nav iespējams, tomēr var cīnīties par šo tirdzniecības vietu slēgšanu, padarīt stingrāku augu maisījumu reģistrācijas kārtību un novērst narkotisko vielu tirgošanu bērnu un jauniešu acu priekšā.

Latvijas Ārstu biedrības diskusijas ekspertu slēdziens: jauno psihoaktīvo vielu izplatīšana Latvijā ir jāaizliedz, un LĀB par to iestāsies. Mediķi bija vienisprātis, ka šis jautājums jārisina kompleksi, sadarbojoties Saeimai, Veselības, Izglītības un zinātnes, Iekšlietu, Zemkopības ministrijām.