07.11.2012 10:53

Ziemas karuseli pirmie iegriež brāļi Dukuri

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ar skeletonistu sacensībām Leikplesidas trasē ASV ceturtdien startē Pasaules kausa izcīņas sezona ziemas sporta veidos.

 

 

Par piederību Latvijas sporta elitei olimpiskajos sporta veidos diezgan droši var uzskatīt iekļūšanu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvā. Siguldiešu pārstāvniecība LOV ziemas sporta veidos ir visai ievērojama.

Maija beigās apstiprinātajā LOV A sastāvā, kas bauda vislielāko labvēlību finansiālajā ziņā, vietas saglabāja skeletonisti brāļi Martins un Tomass Dukuri, kā arī kamaniņu braucēji Andris un Juris Šici. LOV B sastāvā 16 sportistu vidū ir siguldieši kamaniņu braucēji Andrejs Bērze, Uldis Logins, Maija Tīruma un Elīza Tīruma, kā arī bobslejists Jānis Strenga. Savukārt C sastāvā iekļauta skeletoniste Lelde Priedulēna, kamaniņbraucējs Rihards Lozbers un Mārupes kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks, kura jaunākais brālis Miks un arī Siguldas skeletonists Dāvis Dreimanis ir starp programmas "Soči 2014" dalībniekiem.

No šī pulka pirmie oficiālās sacensībās startē Lelde Priedulēna un brāļi Dukuri, kuriem ceturtdien Leikplesidā paredzētas Pasaules kausa izcīņas pirmā posma sacensības. Neierasti tās notiks divas dienas – ceturtdien notiks kvalifikācijas sacensības, bet dienu vēlāk desmit labākie startēs finālsacensībās, kurās iepriekšējās dienas rezultāti netiks ņemti vērā (gan šīs, gan citas skeletona un bobsleja sacensības Pasaules kausa ietvaros varēs vērot tiešraidē kanālā LTV7).

Kopš iepriekšējās sezonas beigām Martins un Tomass trenējušies gandrīz tikai Latvijā, un, pēc viņu tēva un trenera Daiņa Dukura vārdiem, paveikuši visu plānoto. To būtiski nav ietekmējis arī Martina gūtais ceļgala savainojums, vasarā spēlējot florbolu. Tomass jaunajā sezonā startēs ar jaunām kamanām, bet Martins atgriezies pie tām, kas tika uzbūvētas vēl pirms 2010. gada Vankūveras ziemas olimpiskajām spēlēm – gan nedaudz pārveidotā veidā. Skeletons, kas viņam atnesa visus iespējamos titulus iepriekšējā sezonā, pagaidām nolikts malā, vajadzības gadījumā pietaupot to spēlēm Sočos.

Brāļiem Dukuriem 2014. gada olimpiskās trases līkločus vēl nav sanācis līdz galam iepazīt. Toties Vankūveras spēļu vicečempioniem Andrim un Jurim Šiciem tas izdevies jau divreiz – gan pagājušās sezonas izskaņā, gan šonedēļ, kad Sočos notiek oficiālā treniņu nedēļa, uz kuru ieradušies kamaniņu braucēji no 27 valstīm. Gan Šici, gan Maija Tīruma par olimpisko trasi izsakās ļoti atzinīgi – ātra, interesanta, bet ne bīstama.

Siguldas kamaniņu braucēji, gatavojoties jaunajai sezonai, aizvadījuši gan vairākas treniņnometnes pašu mājās, gan arī nedēļu paviesojušies Lillehammeres trasē Norvēģijā, kur veica sezonas pirmos braucienus. Līdz Pasaules kausa pirmajam posmam Īglsas trasē Austrijā viņiem vēl atlikušas divas nedēļas, bet junioru komandas sportistiem pirmās sacensības paredzētas 7. un 8. decembrī. Siguldā pasaules kamaniņu sporta zieds viesosies 15. un 16. decembrī, kad tur notiks Pasaules kausa ceturtā posma sacensības.

Pierīgas sportistus gaidāmajā sezonā varēs vērot ne tikai kamaniņu, bobsleja un skeletona trasēs. Sestdien un svētdien Somijā notiks Pasaules kausa izcīņas sacensības kalnu slēpošanas slalomā, un paredzams, ka dalībnieku vidū būs Latvijas šobrīd labākais šī sporta veida pārstāvis Kristaps Zvejnieks. Vasarā aizvadījis sekmīgu sezonu un kļuvis par pasaules čempionu skrituļslalomā, mārupietis centīsies pierādīt, ka turpina tuvoties elitei un tāpēc ir pelnījis saņemt lielāku LOV atbalstu (rudens sākumā viņa vārds publiski tika pieminēts kā negatīvs piemērs sportam atvēlēto valsts līdzekļu neloģiskā sadalē).

Savukārt siguldietis Artūrs Cukunde šosestdien Beļģijā ieplānojis startēt Pasaules kausa izcīņas sacensībās snovbordā "Big Air" disciplīnā, bet jau dažas dienas vēlāk Nīderlandē piedalīties Eiropas kausa posmā "Slopestyle" disciplīnā, kurā sportistiem, veicot no tramplīniem un šķēršļiem izveidotu distanci, jāveic pēc iespējas sarežģītāki triki. 2014. gadā snovborda "slopestyle" debitēs ziemas olimpisko spēļu programmā, un Latvijas labākie snoveri ir apņēmības pilni pacīnīties par olimpiskajām ceļazīmēm.