03.08.2018 16:26

IOF ģenerālsekretārs: Pasaules čempionāts orientēšanās sportā ir unikāls veids, kā popularizēt valsti un pilsētu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
IOF ģenerālsekretārs: Pasaules čempionāts orientēšanās sportā ir unikāls veids, kā popularizēt valsti un pilsētu LETA

Latvijā gaidāmais pasaules čempionāts (PČ) orientēšanās sportā ir unikāls veids, kā popularizēt savu valsti un pilsētu, piektdien meistarsacīkšu priekšvakarā pauda Starptautiskās Orientēšanās federācijas (IOF) ģenerālsekretārs Toms Halovels. Pasaules čempionāts no 4. līdz 12. augustam notiks Rīgā un Siguldā.

Sacensībās Latvijā tiks pārstāvēti pieci kontinenti, jo dalību pieteikušas 49 valstis no Eirāzijas, Āfrikas, Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas un Austrālijas. Pasaules čempionātā startēs vairāk nekā 340 sportisti.

35. pasaules čempionātā orientēšanās sportā tiks izcīnīti desmit medaļu komplekti piecas disciplīnās. Aizraujošas solās būt sprinta disciplīnas, kas notiks Vecrīgā un Āgenskalnā, bet meža distances būs Siguldas apkārtnē.

"Pasaules čempionāts dod iespēju popularizēt orientēšanās sportu, jo tam būs televīzijas tiešraides visās Ziemeļvalstīs. Sprinta sacensības ir unikāls veids, kā popularizēt pilsētu, jo to pārraidēs būs iespēja redzēt skatus no skaistākajām Rīgas vietām. Tāpat pasaules čempionāta palīdz popularizēt sporta veidu konkrētajā valstī, kur notiek meistarsacīkstes," stāstīja Halovels.

"Pirms kādiem gadiem 15 orientēšanās bija tikai sports mežā, tagad tas ir ienācis arī pilsētā. Bija svarīgi sporta veidu padarīt pieejamāku visiem cilvēkiem. Olimpisko spēļu maratona trases tiek veidotas tā, lai var redzēt pilsētas skaistumu, pasaules čempionātā orientēšanās sportā šāda iespēja ir Rīgai," pauda Halovels.

Pasaules čempionāta direktors Jānis Lazdāns atzīmēja, ka rīkotāji gatavi sarīkot skaistas sacensības.

"Daudz strādājām, lai izveidotu interesantas distances. Aicinu čempionātu skatīties uz sacensību arēnām, kur būs lielie ekrāni. Būs arī tiešsaistes GPS sekošana sportistiem un televīzijas posmi, kuros sportistus varēs redzēt tiešraidē. Katrās sacensībās būs 10-12 televīzijas kameras, kas palīdzēs sekot līdzi čempionāta gaitai. Tie, kuri nevarēs vērot sacensības klātienē, tās varēs skatīties "LMT Straumē"," skaidroja Lazdāns.

Viņš arī pateicās Rīgas domei, Siguldas un Krimuldas novadiem, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijai par atbalstu čempionāta rīkošanā.

"Mums ir liels gandarījums, ka šis čempionāts notiek Rīgā. Tas ir unikāls notikums, ka vecpilsētas sirdī notiek sprinta sacensības. Orientēšanās ir viens no masveidīgākajiem sporta veidiem Rīgā un visā Latvijā," uzsvēra Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

Savukārt čempionāta tehniskais direktors Daniels Kārkliņš atklāja, ka rīkotāji īpaši piedomājuši pie tā, kā sacensības izskatīsies televīzijas tiešraidē.

"Latvijas Orientēšanās federācijai šis bija liels izaicinājums, esam gatavi tam tehniski un arī citādā veidā. Esam izrēķinājuši, ka kopējais kabeļu garums Turaidā gaidāmajās distancēs būs vairāk nekā 12 kilometri. Rēķināmies ar ļoti lielu darbu un ceram, ka viss izdosies," minēja Kārkliņš.

Latvijas komandas vadītājs Jurģis Krastiņš uzsvēra, ka pašmāju sportisti ar nepacietību gaida čempionātu savās mājās.

"Čempionāts mājās ir īpašs ar to, ka sacensību apvidū visi kādreiz esam bijuši, lai gan pāris gadus pirms meistarsacīkstēm mums tur bijis liegts atrasties. Tā kā čempionāts ir Latvijā, tad ir neierobežotas iespējas trenēties līdzīgā apvidū," teica Krastiņš.

Paralēli pasaules čempionātam orientēšanās sportā Daugavpilī norisināsies arī taku orientēšanās planētas meistarsacīkstes.

"Arī taku orientēšanās čempionāta rīkošanā svarīgas ir detaļas. Šajā čempionātā piedalīsies apmēram 150 dalībnieki no 24 valstīm, tajā skaitā ASV, Japānas un Honkongas," teica sacensību rīkotāju pārstāvis Jānis Rukšāns.

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā pirmo reizi Baltijas valstīs notika pērn Igaunijā.

Pagājušajā gadā Cēsīs norisinājās Pasaules kausa posms, Vidzemes pilsētai šāda līmeņa sacensības uzņemot otro reizi vēsturē.