26.04.2018 17:41

Latvijas Regbija federācijas pārstāvji norāda uz "Miesnieku" kluba ignoranci izlases un Latvijas čempionāta kalendāra jautājumos

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Regbija federācijas pārstāvji norāda uz "Miesnieku" kluba ignoranci izlases un Latvijas čempionāta kalendāra jautājumos arhīvs

Latvijas Regbija federācija (LRF) ceturtdien preses konferencē norādīja, ka regbija klubs "Miesnieki" izrāda atklātu ignoranci par Latvijas izlasei un Latvijas čempionāta sarīkošanai svarīgiem jautājumiem, tāpēc federācijas valde aizliegusi šim klubam pārstāvēt LRF starptautiskos turnīros.

Jau ziņots, ka šobrīd federācijas iekšienē ir samilzušas lielas nesaskaņas, kas valda LRF vadības un "Miesnieku" starpā. Klubs nav mierā ar Latvijas čempionāta kalendāra grafiku, kā arī iepriekš pauda neapmierinātību par Latvijas kausa izcīņas nolikuma neesamību. No dalības kausā "Miesnieki" atteicās.

Tikmēr LRF uzsver, ka "Miesnieki" nerespektē Latvijas izlašu intereses, laikā, kad tām paredzētas spēles, ieplānojot dalību starptautiskos turnīros.

Ceturtdien notikušajā preses konferencē šie jautājumi atkal izsauca abu pušu pārmetumus, abām pusēm pie kopsaucēja netiekot.

"Situācija Latvijas regbija sabiedrībā ir saspringta. Dažādu iemeslu dēļ klubi un federācijas vadība nav varējuši vienoties," atzina LRF tehniskais direktors Vilmārs Sokolovs.

Viņš norādīja, ka 26.martā tika izveidota sociālā tīkla "Whatsapp" saziņas grupa, lai federācija varētu savā starpā komunicēt ar klubiem par jautājumiem, kas saistīti ar kalendāru. 4.aprīlī visiem šajā grupā tika izsūtīts kalendāra projekts ar datumiem, laikiem un komandu nosaukumiem.

""Miesnieki" mums paziņoja, ka nepiekrīt šādai sarakstei, jo grib saņemt visu informāciju uz kluba epastiem," sacīja Sokolovs.

Federācija plāno Latvijas čempionātu, kurā startētu četras komandas, sākt augustā, taču šobrīd divas spēles sakrīt ar "Miesnieku" plānu tajā pat laikā aizvadīt Baltijas "Top" līgas spēles, kur bez Latvijas čempioniem startēs arī trīs Lietuvas vienības.

"Šī iemesla dēļ nav iespējams salikt Latvijas čempionāta kalendāru. 25.augustā un 15.septembrī spēles pēc pašreizējā provizoriskā kalendāra pārklātos," norāda Sokolovs, piebilstot, ka replikas, ka kalendārs nav ticis saskaņots neiztur kritiku, jo tas ticis nosūtīts arī "Miesniekiem". "Līdz 23.aprīlim visiem klubiem bija jāiesniedz datumi, kuros aizvadīt spēles, bet tikai trīs no četrām komandām to izdarīja. Regbija federācija izsūtīja grafiki visiem klubiem ar lūgumu sniegt komentārus. "Miesnieki" neko nav ziņojuši."

Sokolovs arī skaidroja, ka laika ierobežojums un tiesnešu resursi neļauj šosezon valsts čempionātā aizvadīt vairāk spēļu kā pagājušajās sezonās.

"Pērn nesaskāros ar problēmām. Šogad ir palikuši četri tiesneši, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad bija pieci. Tāpat spēles nevarēs aizvadīt Juglas stadionā. Kalendārs un sacensību nolikums pagaidām nav parakstīts un apstiprināts," bilda LRF tehniskais direktors.

Preses konferencē klāt bija arī "Miesnieku" prezidents Uldis Bautris, kurš norādīja, ka janvārī LRF kopsapulcē klubs teicis, kas grib spēlēt visu gadu, ne tikai gada otrajā pusē.

"Pirmā spēlē pēc Sokolova piedāvātā kalendāra bija 15.augustā. Ko splētāji darīs šo visu laiku? Tas mūs neapmierināja. Mūsu pārstāvji par šādām lietām nekomunicē "Whatsapp", un klubs grib redzēt [sēžu] protokolus, kas tiktu izsūtīti uz epastu. LRF to nav darījusi. Iespējams, kaut ko nepareizi lietojam, bet es neesmu redzējis kalendāru," bilda Bautris.

Viņš arī norādīja, ka LRF prezidents Aleksandrs Zuments nav atbalstījis "Miesnieku" vēlmi spēlēt Lietuvā, jo vispirms esot jāsakārto Latvijas čempionāts.

"Otrajā sapulcē teicām, ka gribam piedalīties Latvijas čempionātā. Teicām, ka ir divas problēmas - daudzas [divas] spēles sakrīt ar Baltijas čempionātu un otrs ir tas, ka nevar sakārtot spēlētāju licencēšanas noteikumus. Par to mums neizdevās vienoties," norādīja Bautris.

Runājot par licencēšanas noteikumiem, Sokolovs sacīja, ka otras puses vienīgais iebildums ir tas, ka vienu dienu spēlētājs spēlē Latvijā, pēc nedēļas viņš spēlē Lietuvā un citas komandas sastāvā.

"LRF var atbildēt tikai par to, kas notiek Latvijas čempionātā. Četras reizes gadā var saņemt atļauju spēlēt citā komandā," skaidroja tehniskais direktors, kurš vēlreiz piebilda, ka šobrīd no "Miesnieku" puses ir totāla ignorance. "Lietuvas programmu kalendāra ziņā "Miesnieki" ievēro, bet Latvijas nē," bilda Sokolovs.

Tikmēr LRF valdes loceklis Lauris Ērenpreiss, kurš šajā amatā ir tikai pusgadu, neslēpa, ka bijis pārsteigts par šīm regbija sabiedrības intrigām.

"Esmu tikai pusgadu amatā un man ir daudz lielu brīnumu par visām intrigām, kas nākušas līdzi vairākus gadus. Ir ļoti grūti objektīvi visā tajā saprasties," neslēpa Ērenpreiss, kurš tāpat kā Sokolovs savulaik bija "Miesnieku" kluba līderi.

"Valdē esam trīs cilvēki un tas nav mans vienpersonisks lēmums par "Miesnieku" diskvalifikāciju. Ceru, ka situācija tiks normalizēta. Jūlijs kalendārā ir tukšs, jo cilvēkiem vajadzīgi atvaļinājumi. Gribam, lai spēlētājs atnāk uz spēli atpūties un izgulējies, nevis darba dienā noguris. Tādēļ gribam, lai mači notiek nedēļas nogalēs. Gribam piesaistīt pēc iespējas vairāk līdzjutēju un popularizēt regbiju," sacīja Ērenpreiss, kurš uzskata, ka "Miesnieki" uzspiež savus noteikumus kalendāra ziņā un vēlas, lai viss tiktu pakārtots viņu interesēm.

Jau maija pirmajā pusē Latvijas regbija izlase aizvadīs Eiropas čempionāta Ziemeļu zonas pirmās konferences turnīra mačus pret Ukrainu un Zviedriju.
Otrās spēles laikā "Miesnieki" paredzējuši dalību starptautiskā regbija-7 turnīrā Sanktpēterburgā, tāpēc daži potenciālie izlases spēlētāji valstsvienībā varētu nebūt.

"Sakarā ar mazo spēļu praksi, uz izlasi tika uzaicināti tikai tie spēlētāji, kuri varēs piedalīties abās spēlēs. Galvenais treneris Sergejs Lisko nekad negribētu atrasties spēlētāju vietā, izvēloties kluba vai izlases intereses. Uz pirmo treniņu bija viens "Miesnieku" pārstāvis, uz otro divi, uz trešo trīs cilvēki. No viņiem divi noteikti brauks uz Sanktpēterburgu," Sokolovs uzsvēra, ka tas nav pareizi, jo izlasei ir jābūt prioritātei pār klubu turnīriem.

Latvijas klasiskā regbija izlase pagājušā gada otrajā pusē Eiropas čempionāta Ziemeļu zonas pirmās konference sacensības sāka ar uzvaru pret Ungāriju, taču tad sekoja neveiksme pret Lietuvas regbistiem.

Pēc viena apļa spēlēm vājākā komanda no piecnieka izkritīs uz Ziemeļu divīzijas otro konferenci. Savukārt labākā komanda papildspēlē tiksies ar Dienvidu divīzijas čempioni, un uzvarētāja pacelsies līmeni augstāk.

Eiropas čempionātā ārpus konkurences joprojām ir Sešu nāciju turnīrs, kurā dalībnieku sastāvs nemainās. Līdzšinējā 1A divīzija no iepriekšējā cikla tika pārdēvēta par Čempionāta divīziju ar sešām komandām, seko vēl sešas komandas Trofejas divīzijā, bet aiz tās ir Ziemeļu un Dienvidu zonu pirmās konferences, kurās katrā ir pa piecām komandām.