09.02.2018 16:41

Olimpisko uguni Phjončhanā iedegusi leģendārā Dienvidkorejas daiļslidotāja Juna Kima

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olimpisko uguni Phjončhanā iedegusi leģendārā Dienvidkorejas daiļslidotāja Juna Kima ekrānšāviņš no youtube.com

23. ziemas olimpisko spēļu, kas notiks Phjončhanā, uguni piektdien iededza leģendārā Dienvidkorejas daiļslidotāja Juna Kima. 2010. gadā Vankūverā Kima kļuva par olimpisko čempioni un parādīja pārliecinošāko sniegumu arī pēc četriem gadiem Sočos, tomēr tiesneši toreiz strīdīgi uzvaru piešķīra mājiniecei Adelīnai Sotņikovai.

Pirms tam līdz Kimai lāpu nogādāja divas dāmu hokejistes, no kurām viena bija no Dienvidkorejas, bet otra - no Ziemeļkorejas. Kā zināms, olimpiskajās spēlēs dāmu hokeja turnīrā piedalīsies vienota Korejas komanda.

Līdz pat pēdējam brīdim organizatoriem izdevās noslēpt, kas iedegs Olimpisko lāpu un tas nekur tā arī neizskanēja.


Atklāšanas gājienā Latvijas delegācija stadionā iesoļoja pusdivos pēcpusdienā pēc Latvijas laika. Valsts karogu nesa bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens.

Olimpisko spēļu lāpa tika iedegta pagājušā gada 24. oktobrī. Nākamo nedēļu tā ceļoja pa Grieķiju, bet pēc tam tika nogādāta Dienvidkorejā, kur to 100 dienu laikā nesa apmēram 7500 lāpneši.

Atklāšanas ceremonijas pirmajā daļā pieci bērni devās ekskursijā pa Dienvidkorejas vēsturi, bet otrajā daļā tika apskatīta tehnoloģiskā nākotne.

Kaut bija bailes, ka olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija norisināties lielā salā, ceremonijas laikā sacensību vietā bija aptuveni nulle grādu.

Olimpiskās spēles atklāja Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins, bet Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs uzrunā īpaši aicināja sportistus "palikt tīriem".

Tāpat televīzijas kameru redzeslokā īpaši nokļuva Dienvidkorejas prezidenta rokasspiediens ar Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna māsu Kimu Jočenu.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet vēl viens - bobsleja stūmējs Intars Dambis - sastāvā iekļauts kā rezervists, turklāt viņš olimpiskajā ciematā nemaz nedzīvo. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nav kvalificējusies Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Šoreiz atkal atklāšanas ceremonijā kopā devās Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja. Abas komandas vienoti soļoja no 2000.gada līdz 2006.gadam notikušajās olimpiskajās spēlēs, bet kopš 2008.gada Pekinas Olimpiādes atkal to darīja atsevišķi.

Abas Korejas tehniski joprojām ir karastāvoklī, jo 1950.-1953. gada Korejas karš beidzās ar pamieru, nevis miera līgumu.

Phjončhanā ieradusies arī Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna māsa, kurai tiek atvēlēta arvien redzamāka loma valsts vadībā. Viņa ir pirmā Ziemeļkorejas valdošas ģimenes locekle, kas apmeklē Dienvidkoreju kopš Korejas kara.

Tikmēr Olimpisko sportistu no Krievijas komanda iesoļoja zem olimpiskā karoga, ko nesa brīvprātīgā. Kā zināms, valsts finansētas dopinga programmas dēļ Krievija ir diskvalificēta no dalības olimpiskajās spēlēs.

Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25. februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Tā kā Phjončhanā ir septiņu laika zonu atšķirība ar Latviju, lielākā daļa sacensību notiks laikā, kad Latvijā ir nakts vai agrs rīts.

Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija būs 25.februārī, bet nākamā ziemas Olimpiāde notiks 2022. gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.