29.01.2018 10:17

Kamaniņu braucēji Kendija un Kristers Aparjodi ar nepacietību gaida savu olimpisko debiju

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kendija Aparjode Kendija Aparjode Latvijas Kamaniņu sporta federācija

Latvijas jaunie kamaniņu braucēji Kendija un Kristers Aparjodi no Saulkrastiem nevar sagaidīt savu olimpisko debiju, ko piedzīvos jau pēc pāris nedēļām.

Aizvadītajā nedēļas nogalē ar devīto posmu noslēdzās Pasaules kausa sezona, kamaniņu braucējiem cīnoties arī par medaļām Eiropas čempionātā. Sieviešu konkurencē labākos rezultātus uzrādīja 21 gadu vecā Aparjode, kura Eiropas čempionātā individuālajās sacensībās bija piektā, bet komandu stafetē ieguva bronzu, pie trešās vietas tiekot arī Sprinta kausā.

Aparjode sasniedza savus labākos rezultātus līdzšinējā karjerā un apsteidza savas pieredzējušākās komandas biedrenes Elīzu Cauci un Ullu Zirni.

"Esmu gandarīta par sasniegto, ļoti liels prieks, jo pirms tam tik labi starti nebija bijuši. Mājas trasē uzrādīju labus rezultātus. Pirms olimpiskajām spēlēm ir pacilājoša sajūta, ka varu braukt labi," atzīmēja kamaniņu braucēja.

Iepriekšējā posmā Lillehammerē Aparjode bija desmitā, bet Sprinta kausā izcīnīja piekto vietu. Kā atklāja sportiste, sezonas pēdējā nogrieznī viņa ir ieguvusi stabilitāti.

"Ja spēju nobraukt divus stabilus braucienus, tad arī ir labs rezultāts. Kamanas slīd un viss ir kārtībā, jāspēj tikai nobraukt divi braucieni. Elīza un Ulla arī palīdz, esam draudzīgas savā starpā," skaidroja Aparjode.

Novembra sākumā notikušajos kontroltreniņos olimpiskajā Phjončhanas trasē Aparjode bija otrā aiz pieredzējušās Cauces.

"Biju pārliecināta par sevi un treniņus aizvadīju ar mierīgu sirdi. Rudenī olimpiskajā trasē bija izmainīta devītā virāža, bija daudz vieglāk un drošāk braukt nekā pirmajā reizē," teica Aparjode.

Debija olimpiskajās spēlēs būs arī Kendijas brālim Kristeram, kurš februāra beigās svinēs savu 20. dzimšanas dienu.

"Būs uztraukums par brāli. Ja man pašai gadās kļūdas, tad tā gadās. Skatīties, kā brauc brālis, ir daudz grūtāk nekā to darīt pašai. Mammai būs vēl grūtāk skatīties, kā abi braucam olimpiskajās spēles. Pagaidām vēl uztraukuma par debiju nav, bet, kad nāks tuvāk, varbūt parādīsies," atklāja Aparjode.

Veiksmīgā šīs sezonas nogale Aparjodei devusi papildu motivāciju, domājot jau par nākamo sezonu.

"Esmu sapratusi, ka varu cīnīties par augstām vietām. Man vēl jāpiestrādā pie starta, jo šobrīd tas nav pats labākais. Nākamajā sezonā sāksies jaunais olimpiskais cikls, domāsim, kā labāk trenēties," teica kamaniņu braucēja.

Tikmēr Kristers Aparjods nedēļas nogalē bija devītais gan individuālajās sacensībās, gan Sprinta kausā.

"Vēl joprojām meklējām īsto kaujas ekipējumu. Nedēļas sākumā meklējām ar treneriem īstās slidas. Var teikt, ka sākām no nulles. Visu nedēļu no rīta līdz vakaram slīpējām un darījām. Braucu ar jaunām slidām, ar kurām, iespējams, startēšu arī olimpiskajās spēlēs," stāstīja Aparjods.

Arī viņš bija priecīgs par māsas progresu un labajiem rezultātiem Siguldas trasē.

"Malacīte, man ļoti liels prieks par viņu. Viņa jau Oberhofā rādīja klasi un parādīja dažam labam piemēru kā jābrauc. Pašam Siguldā varbūt nesanāca tā, kā gribējās, bet par viņu liels prieks," uzsvēra Aparjods.

Kendijas un Kristera Aparjodu mamma Aiva 2006. gada Turīnas olimpiskajās spēlēs izcīnīja 18. vietu kamaniņu braukšanā, bet pēc tam nedaudz iemēģināja roku arī bobslejā.

"Vislielākais prieks par mūsu debiju ir mammai. Viņai vienmēr ir gan prieka, gan bēdu asaras. Kā jau mammai," teica Aparjods.

Viņam šī bija pirmā pilnā Pasaules kausa sezona pieaugušo konkurencē, kopvērtējumā izcīnot 15. vietu.

"Visu sezonu noturējos A grupā, tikai divos posmos nācās braukt kvalifikācijas sacensībās. Pirmā pilnā sezona izdevusies laba. Nākamajā sezonā - tikai uz priekšu," kaujinieciski noskaņots ir kamaniņu braucējs.

Pērn februāra sākumā Aparjods Siguldā tika kronēts par pasaules junioru čempionu. Šajā nedēļas nogalē viņš neaizstāvēs savu titulu, jo jau trešdien Latvijas komanda izlidos uz olimpisko spēļu mājvietu.

"Bija iespēja startēt pasaules junioru čempionātā, bet neriskējām, lai kādu neparedzētu apstākļu dēļ neko nenokavētu. Aizbraucot uz Dienvidkoreju, jau pēc pāris dienām sāksim nopietni trenēties. Tāpat jāaklimatizējas citai laika zonai," skaidroja Aparjods.

Arī viņam kontroltreniņos Phjončhanas trasē klājās labi, Aparjodam izcīnot otro un pirmo vietu.

"Sākumā negāja tā, kā gribētos, bet uz beigām salikām visu pa plauktiņiem. Prognozes par laikapstākļiem Phjončhanā ir mainīgas, vajadzēs pielāgoties. Kad aizbrauksim tur, tad jau varēsim salikt visus punktus uz i," uzsvēra Aparjods.