19.01.2018 21:46

Dukuriem divas vietas trijniekā tomēr negarantē Pasaules kausu skeletonā (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dukuriem divas vietas trijniekā tomēr negarantē Pasaules kausu skeletonā (papildināta) ekrānšāviņš no ibsf.org

Siguldietim Martinam Dukuram negaidītiem pavērsieniem bagātā dienā tomēr nav izdevies devīto gadu pēc kārtas kļūt par Pasaules kausa ieguvēju skeletonā. Kausa izcīņas pēdējā astotā posma sacensībās Kēnigzē trasē Vācijā uz goda pjedestāla kāpa gan Martins, gan Tomass Dukurs.

Pirms pēdējā posma visai pārliecinošs līderis Pasaules kausa kopvērtējumā bija Sunbins Juns no Dienvidkorejas, kuram uzvarai sezonas summā Kēnigzē būtu pieticis pat ar 16. vietu. Taču sportists nolēma pēdējā posma nestartēt un doties mājup, lai mērķtiecīgi gatavotos gaidāmajām ziemas olimpisko spēlēm viņa mājās. Šādā situācijā lieliskas iespējas izcīnīt devīto Pasaules kausu pavērās Martinam Dukuram – lai pēc punktiem apsteigtu Junu, viņam posmā vajadzēja finišēt vismaz 13. vietā.

Taču jau sacensību laikā notika vēl viens negaidīts pavērsiens – kļuva zināms par Martinam piespriesto diskvalifikāciju par tehnisko noteikumu pārkāpumu iepriekšējā posmā pirms nedēļas Sanktmoricā, kurā viņš bija ieņēmis trešo vietu. Līdz ar to Dukurs zaudēja 200 punktus kopvērtējumā un atkrita uz piekto vietu bez izredzēm uz Pasaules kausu, kas jau priekšlaicīgi nonāca šosezon piecas uzvaras izcīnījušajam Junam.

Korejieša prombūtne pirmajā braucienā Kēnigzē labāko trijniekā iekļuva abi brāļi Dukuri. Martins dalīja pirmo vietu ar vācieti Akselu Jungu, bet Tomass – trešo ar krievu Ņikitu Tregubovu 0,12 sekundes aiz līderiem. Sekundes desmitdaļas atstatumā viņiem sekoja vēl četri skeletonisti.

Otrajā braucienā mājas trases priekšrocības izmantoja A. Jungs, par pussekundi uzlabojot pirmajā mēģinājumā paša uzrādīto rezultātu. Martins bija par nieka divām simtdaļām lēnāks, bet Tomass savukārt par 0,02 sekundēm pārspēja Tregubovu un nodrošināja trešo vietu (0,23 sekundes aiz Junga). Abi brāļi uz Pasaules kausa izcīņas posma goda pjedestāla šosezon kāpa pirmo reizi.

Pasaules kausa noslēguma kopvērtējumā nedaudz negaidīti beigās augstāk tika Tomass Dukurs – viņam trešā vieta (1464 punkti) aiz Sunbina Juna (1545) un Aksela Junga (1464). Pēdējo astoņu gadu trofejas ieguvējs Martins Dukurs spiests samierināties ar ceturto pozīciju (1440 p.). Intervijā Latvijas Televīzijai brāļu tēvs un treneris Dainis Dukurs gan izteicās, ka Martinam piespriesto diskvalifikācija centīsies apstrīdēt.

Spēcīgā sniegputeņa dēļ piektdien Kēnigzē rīta pusē tika atceltas dāmu skeletona sacensības. Šāds lēmums tika pieņemts, kad trasi bija veikušas pirmās 12 dalībnieces, arī siguldiete Lelde Priedulēna. Vēlāk tiesneši un rīkotāji nolēma sacensības aizvadīt pēc vīru braucienu beigām.

Sacensībām atsākoties, pirmajā braucienā Lelde uzrādīja astoto rezultātu, par 0,55 sekundēm atpaliekot no līderes vācietes Annas Fernštetas, taču tikai vienas desmitdaļas attālumā bija trīs priekšā esošās skeletonistes.

Vienu no viņām otrajā braucienā Priedulēnai arī izdevās apsteigt un Pasaules kausa sezonu noslēgt ar septīto vietu. Posma uzvarētājai un Pasaules kausa ieguvējai Žaklīnai Lēlingai no Vācijas siguldiete summā zaudēja 1,01 sekundi.


Pasaules kausa kopvērtējumā Pirmās trīs vietas ieguva Lēlinga (1628 p.), viņas tautiete Tina Hermana (1504 p.) un Elizabete Vačija no Kanādas (1470). Lelde Priedulēna, kura šosezon piedalījās septiņos no astoņiem Pasaules kausa posmiem un divreiz ieņēma ceturto vietu, ar 992 punktiem summā ierindojās 11. pozīcijā.

Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs skeletona sacensības vīriem paredzētas 15. un 16. februārī, dāmām – 16. un 17. februārī.

(papildināta ar L.Priedulēnas rezultātu)