11.01.2018 12:18

Potenciālā olimpiete Gasūna Jauno gadu sagaidījusi slimnīcā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Potenciālā olimpiete Gasūna Jauno gadu sagaidījusi slimnīcā publicitātes

Latvijas vadošā dāmu kalnu slēpotāja Lelde Gasūna, kura, visticamāk, piedalīsies jau pēc mēneša gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, 2018. gadu sagaidījusi slimnīcā.

Pirms četriem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēja pat pieci kalnu slēpotāji (Kristaps Zvejnieks, Roberts Rode, Mārtiņš Onskulis, Lelde Gasūna un Agnese Āboltiņa), tomēr februārī gaidāmajā Phjončhanas Olimpiādē viņu skaits būs mazāks un šoreiz, visticamāk, uz četrgades nozīmīgāko notikumu brauks vien pa vienam vīram un vienai dāmai. Atlase olimpiskajām spēlēm ilgs līdz 21.janvārim.

Ja Latvija tiešām iegūs vien divas ceļazīmes, izteikti favorīti to izmantošanai būs Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna.

"Jauno gadu sagaidīju slimnīcā. Diemžēl veselība mani nedaudz pievīla, jo saslimu. Tieši pirms ļoti svarīga gatavošanās posma," sarunā ar žurnālistiem atklāja sportiste. "Tagad viss ir kārtībā. Ļoti ceru, ka nedēļas laikā tikšu atpakaļ uz slēpēm."

Pērn 3. janvārī siguldiete Gasūna Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā izcīnīja 22.vietu Pasaules kausa slaloma sacensībās, tiekot pie labākā sasnieguma neatkarīgās Latvijas kalnu slēpošanas vēsturē, tomēr šogad viņa šajās sacensībās nevarēja piedalīties.

"Veselības likstas no treniņplāna noņēma nost divas trīs nedēļas, kas bija ļoti svarīgas. Tomēr arī šajos apstākļos centīšos izdarīt visu un ceru uz pozitīvu rezultātu," atzina sportiste.

"Cik noprotu, pie olimpiskās ceļazīmes esmu tikusi, lai gan atlases kritērijus pilnībā neesmu izpratusi. Plāns uz Olimpiādi ir doties februāra sākumā - 3.-4.datumā," stāstīja Gasūna.

Kalnu slēpotāja atklāja, ka atlikušā mēneša laikā plāno braukt uz ASV un gatavoties tur.

"Pirms olimpiskajām spēlēm plānoju aizbraukt uz ASV, bet tas vēl nav oficiāli zināms. Man nepieciešami starti un labi treniņu apstākļi. Turklāt Ziemeļamerikā apstākļi būtu līdzīgi Dienvidkorejai," stāstīja sportiste. "Sākotnējais plāns bija palikt Vecajā kontinentā un doties uz Pasaules un Eiropas kausiem. Bija iespēja braukt arī uz Dienvidkoreju un piedalīties Āzijas kausa sacensībās, kas pēc līmeņa ir līdzīgas Eiropas kausam."

"Šī sezona man nav bijusi no vieglākajām. Sportistiem pēc labām sezonām nereti ir neliels solis atpakaļ. Šīs sezona bijusi tieši tāda, arī uz slēpēm esmu pavadījusi ne tik daudz laika," pauda Gasūna.

"Zinu, kādi man ir bijuši treniņbraucieni un cik daudz varu izdarīt. Ļoti ceru to parādīt arī sacensībās. Ja to izdarīšu, rezultāts būs labs. Apmierināta neesmu nekad. Sportists var būt apmierināts tikai tad, ja viņš ir izdarījis pilnīgi visu. Es būtu apmierināta vispirms ar vietu labāko trīsdesmitniekā, bet pēc tam jau skatītos uz augšu," pauda Gasūna. "Man trasēs nav tādu lietu, kas sagādātu lielas grūtības - griezieni, segums, līkumi. Protams, ir patīkami braukt pa labi sagatavotu segumu, kad visiem braucējiem tas ir vienāds. Jebkuram kalnu segumam ir savi knifi, kas var palīdzēt. Ja proti tos izmantot, būs labs rezultāts."

Gasūna olimpiskajās spēlēs debitēja pirms četriem gadiem Sočos, kad guva 30.vietu slalomā, bet milzu slalomā nefinišēja.

"Salīdzinot ar to, kāda biju Sočos, esmu divi dažādi cilvēki. Tobrīd līdz galam vēl nezināju, kas šajā sporta veidā jāiegulda. Tas viss šķita vēl ļoti attālināts, tagad esmu 100% citādāka," teica Gasūna.

Kā zināms, kalnu slēpošanas pasaulē dāmām šogad dominē Mikaēla Šifrina no ASV, kura uzvarējusi jau piecās sacensībās pēc kārtas.

"Starp mani un Šifrinu starpība varbūt ir ne tik ļoti tehniski, bet gan vairāk mentāli, un kāda komanda ap viņu darbojas. Man tā ir es un vēl viens cilvēks, kamēr viņai jau ap vismaz desmit personām un vēl arī inventārs. Protams, ir lietas, ko viņa izdara labāk, bet pēc informācijas, ko saņemam tagad, mēs šajā sporta veidā tikai esam sākuši ielauzties," secina Gasūna. "Iepriekš bija pilnīgs informācijas vakuums. Nevar uzreiz tikt pie medaļām vai iebraukt desmitniekā, ja valstī nav izstrādāta sistēma, kas strādā. Arī Dukuri lauzās savā sporta veidā, viņi ieguva informāciju. Ne jau uzreiz viss viņiem izdevās."

Gasūna ir pārliecināta, ka turpinās karjeru arī pēc olimpiskajām spēlēm, tomēr atzīst, ka kalnu slēpošana ir dārgs sporta veids un no valsts nav tāds atbalsts, lai varētu piepildīt visas vēlmes.