16.07.2017 12:39

FOTO: "Saulkrastu kokteili" dzer Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: "Saulkrastu kokteili" dzer Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža publicitātes

Latvijas pludmales volejbola čempionāta "Ergo Open 2017" piektais posms pēc lietainās ceturtdienas kvalifikācijas piektdien un sestdien dāvāja sportistiem un līdzjutējiem lieliskus laika apstākļus un sīvas cīņas. Finālā Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža uzvarēja Jāni Šmēdiņu, kurš šoreiz talkā bija aicinājis Ingaru Ivanovu.

Par Andra Vanaga izloloto "Saulkrastu kokteili", kas jau vairākus gadus iekļauts "Ergo Open" Latvijas čempionāta kalendārā, tradicionāli cīnās tikai vīriešu komandas. Kā vēsta Latvijas Volejbola federācija, šoreiz tādu Saulkrastu Jūras parkā bija 39, no tiem seši pāri – no Lietuvas.


Saulkrastos debiju šā gada čempionātā piedzīvoja 1996. gada Eiropas U-20 čempions pārī ar Austris Štāls. Kaut arī abi kopā ar Viktoru Koržeņeviču bija izlikti ar pēdējo 24. numuru, viņi iekļuva izslēgšanas spēlēs, kur bija spiesti kapitulēt Jāņa Šmēdiņa un Ingara Ivanova (2.) priekšā – 0:2 (-15, -13).

Kārtējo reizi Latvijā sevi apliecināja tikai ar 13. numuru izliktie lietuvieši Gilberts Kerpe/Patriks Stankevičs, kļūstot par grupas uzvarētājiem un apspēlējot Tomu Šmēdiņu un Aleksandru Soloveju (4.) ar 2:1 (-17, 17, 12).

Pēc tam, kad astotdaļfinālos uzvarēja favorīti, izloze abus duetus atkal saveda kopā ceturtdaļfinālā. Šmēdiņš un Solovejs revanšējās ar 2:0 (23, 19), bet pēdējo Lietuvas duetu no turnīra izsita Edgars Točs un Rihards Finsters (3.), kuri elpu aizraujošā cīņā izrādījās pārāki par Arnu Rumševiču un Luku Kazdaili ar 2:1 (-16, 31, 19). Viegli pusfinālā iekļuva ar diviem pirmajiem numuriem Saulkrastos izliktie pāri – galvenie favorīti Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža (1.) ar 2:0 (15, 18) pieveica Sandri Andrejevu un Ģirtu Glāzeru (8.), bet Šmēdiņš ar Ivanovu pārspēja Raimondu Vilmani un Kasparu Salmiņu (7.).

Pusfinālu labāk uzsāka Toms Šmēdiņš ar Aleksandru Soloveju. Servējot pa Mārtiņu Pļaviņu, nereti izdevās iegūt kādu punktu, taču seta galotnē Pļaviņš un Regža pretiniekus apdzina – 21:18. Arī otro setu labāk uzsāka Mārtiņš ar Haraldu, taču Toms ar Aleksandru šoreiz uzvarēja pārliecinoši (21:12) un arī trešo setu sāka ar 4:1, taču tas šoreiz arī bija viss. Ar četrām mačbumbām Pļaviņam un Regžam pietika, lai piespiestu pagājušā gada uzvarētājus šķirties no kausa, - 2:1 (18, -12, 12).

"Bija ļoti grūti," pēc mača teica Mārtiņš Pļaviņš. "Parasti spēlējam ātri, taču šajās smagajās smiltīs tas neizdevās. Labi, ka 3. setā izdevās uzvarēt un iekļūt finālā. Tagad mūsu savstarpējos rēķinos ir neizšķirts – 2-2."

Otrā pusfinālā vadības grožus savās rokās uzreiz paņēma Točs ar Finsteru – 10:5. Šmēdiņam ar Ivanovu izdevās pietuvoties – 10:11, taču setā uzvarēja Točs/Finsters – 21:16. Otrajā setā Šmēdiņš ar Ivanovu panāca 14:7 savā labā un setu novadīja līdz uzvarētām beigām. Savukārt trešajā setā viņi paši ar savām kļūdām iedeva handikapu pretiniekiem – 2:6, taču drīz vien ar vairākām efektīvām Šmēdiņa servēm vadībā jau bija Ingars ar Jāni, un, autā servējot Finsteram, finālā iekļuva rangā augstāk izsētie Šmēdiņš un Ivanovs – 2:1 (-16, 16, 11).

"Mārtiņš Pļaviņš uzprasīja, vai es Saulkrastos spēlēšu kopā ar Jāni," pēc mača par pāra rašanās vēsturi šovasar pastāstīja Ivanovs. "Zvanīju Jānim, vai viņš tiešām grib spēlēt kopā ar mani. Domas tādas viņam nebija, bet vienojāmies par kopīgu spēlēšanu Saulkrastos. Tagad finālā jāiet, jāspēlē un jāmēģina uzvarēt."

"Ilgi neesam spēlējuši kopā, un galvenais uzdevums ir sagādāt pēc iespējas vairāk problēmu pretiniekiem," par sniegumu Saulkrastos stāsta Šmēdiņš. "Gribēju kārtīgi paskriet, un, ja man jāizvēlas starp treniņiem un spēlēm, labāk izvēlējos spēlēšanu. Plānu šodien jau esam izpildījuši. Finālā vairāk spēlēsim savam priekam un ceram sagādāt pāris skaistas epizodes skatītājiem."

Spēle par trešo vietu līdzjutējiem sniedza neaizmirstamas emocijas. Pirmo setu, Solovejam izsitot bumbu autā, uzvarēja Točs ar Finsteru. Otrais sets viņiem galīgi nepadevās, simboliski setu beidzot ar Finstera tīklā raidītu servi. Trešajā setā Šmēdiņš ar Soloveju atspēlēja 9:12 un 12:14 deficītu, taču atkal Aleksandra Soloveja sitiens palīdzēja pretiniekiem punktā realizēt astoto mačbumbu – 2:1 (17, -12, 19).

"Vajadzēja būt finālā. Par daudz kļūdu," paškritisks bija Edgars Točs. "Visos setos kontrolējām spēli, bet pašās seta beigās, kad ir lielāka atbildība, parādījās kļūdas," piebilda Rihards Finsters. "Tā ir mūsu lielākā problēma šosezon. Tagad dosimies uz pasaules tūres posmu Olštinā, esam tikuši pasaules čempionātā, uz ko esam likuši uzsvaru. Tāpēc tagad daudz strādājam ar svariem. Varbūt tāpēc šobrīd ir smagāk. Nav stabilitātes."

Arī finālā sanāca trīs seti. Pirmajā setā Jānis Šmēdiņš un Ingars Ivanovs spēja atspēlēties no 3:8. Šmēdiņa serve un bloks izšķirošajos brīžos panāca jau 20:17, uzvarot setu. Nākamie divi seti sākās tāpat kā pirmais, tikai atspēlēties Jānis ar Ingaru šoreiz nespēja. Kad rezultāts jau bija 4:14 trešakā setā, Šmēdiņš uzspēlēja skatītājiem, ar otro piespēli ieceļot bumbu pretinieku laukuma pusē pie tīkla, bet nākamajā izspēlē Ivanovs servēja tīklā, ļaujot par Saulkrastu kokteiļa milzu trauka īpašniekiem uz gadu kļūt Mārtiņam Pļaviņam un Haraldam Regžam – 2:1 (-18, 13, 5).

"PIrmajā setā atļāvām atspēlēties. Es uzbrukumā neguvu punktus. Gribējās uzvarēt divos setos. Labi, ka vinnējām trijos," par finālmaču teica uzvarētājs Haralds Regža. "Šodien daudz servēja pa mani. Laikam redzēja, ka spēlēju ceļu sargos," Mārtiņam Pļaviņam Saulkrastos sanāca sen neredzēti liela slodze servju uzņemšanā un uzbrukumā.

"Šeit bija grūti uzbrukt. Īpaši pusfinālā pa mani spēlēja. Mēģināja arī finālā, bet bez panākumiem. Jānis ar Ingaru grupā labi nospēlēja un pirmo setu zaudēja tikai pusfinālā, bet mēs grupā mīcījāmies un iespēlējāmies. Te ir specifiska gaisma un vējš. Pēc pirmā seta finālā Haraldam teicu, ka galvenais ir nekļūdīties. Pirmajā setā pēc 16:12 zaudējām ar 2:9. Tā nedrīkst."

Skatītājiem turnīrs, kas tradicionāli beidzās pēc pusnakts, bija ne tikai lieliska atpūta, bet arī iespēja piedalīties konkursos un iegūt atbalstītāju balvas.

Šosezon Latvijas čempionātā "Ergo Open 2017" pludmales volejbolisti sacenšas piecos posmos un finālā, kas no 4. līdz 6. augustam notiks Jūrmalas pludmales centrā, kur divas nedēļas pēc "Ergo Open" fināla norisināsies arī Eiropas čempionāts.