01.01.2017 12:02

2016. gads Pierīgā. Sportistiem medaļas, kausi un tituli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
2016. gads Pierīgā. Sportistiem medaļas, kausi un tituli Einārs Binders, ekrānšāviņi no youtube.com, RK “Livonia”, LJF un publicitātes

Apkopojot spilgtākos notikumus, jaunā gada sākumā turpinām atskatīties uz 2016. gada norisēm Pierīgā. Šoreiz par lielākajiem panākumiem sportā.

Siguldas trasē kaldinātas medaļas

Pieckārtējais Latvijas gada labākais sportists siguldietis Martins Dukurs februārī Austrijā tika kronēts par četrkārtējo pasaules čempionu skeletonā, kā arī septīto gadu pēc kārtas kļuva par Pasaules kausa ieguvēju. Sezonas kopvērtējumā trešais palika Martina brālis Tomass. Siguldas skeletoniste Lelde Priedulēna janvāra beigās Vinterbergas trasē Vācijā izcīnīja zelta medaļu pasaules junioru čempionātā.

Pasaules čempionāta sudraba medaļas komandu stafešu sacensībās Kēnigzē ieguva Latvijas kamaniņu braucēji – krimuldiete Elīza Cauce un siguldieši Inārs Kivlenieks, Andris Šics un Juris Šics. Sudrabu Latvijas komanda ieguva arī Eiropas čempionātā Altenbergā, kur Kivlenieka vietā startēja Artūrs Dārznieks, bet individuālajās sacensībās Eiropas vicečempiones titulu izcīnīja Elīza Cauce.

Lillehammerē (Norvēģija) par Pasaules Jaunatnes ziemas olimpisko spēļu čempionu kļuva saulkrastietis Kristers Aparjods, kurš arī bija Latvijas delegācijas karognesējs atklāšanas ceremonijā. Kristers Vinterbergas trasē Vācijā arī izcīnīja pasaules junioru čempionāta sudraba medaļu.

Visbeidzot siguldietis Jānis Strenga kļuva par pasaules čempionu bobslejā četriniekiem Oskara Melbārža ekipāžas sastāvā. Viņu kvartets arī izpelnījās "Latvijas Gada balvu sportā" nominācijā "Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos".

Mūsējie Rio

Pierīgas novadu vienīgais pārstāvis Riodežaneiro olimpisko spēļu sacensībās carnikavietis Toms Skujiņš ierindojās 59. vietā 256,4 km garajā šosejas riteņbraukšanas grupas braucienā, kurā no 144 startējušajiem riteņbraucējiem finišu sasniedza tikai 65 sportisti. Savukārt Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs baldonietis Rihards Snikus izcīnīja piekto vietu brīvā stila programmā jāšanas sporta iejādes sacensībās 1a medicīnas grupā, kurā piedalās sportisti ar vissmagākajām veselības problēmām.

Brāļi Zvejnieki uz pasaules čempionāta goda pjedestāla

Mārupieši brāļi Kristaps un Dāvis Zvejnieki Vācijas pilsētā Unterenzingenā izcīnīja pasaules čempionu titulus skrituļslalomā. Vecākais no brāļiem Kristaps izrādījās labākais slalomā, bet jaunākais Dāvis – paralēlajā slalomā, kurā ceturto vietu ieguva vidējais no brāļiem Miks.

Olaines skeitbordistiem Eiropas absolūto čempionu tituli

Lieliskus panākumus Čehijas pilsētiņā Poličkā notikušajā Eiropas čempionātā skeitborda slalomā guva Olaines skeitborda kluba pārstāvji – Jānis Kuzmins izcīnīja čempiona titulu prestižākajā profesionāļu grupā, bet Artūrs Liskovs bija labākais amatieru konkurencē. Trijās disciplīnās abi olainieši guva pa divām uzvarām un vēl vienai vietai labāko trijniekā.

Pašiem savi Olimpiādes laureāti

Valmierā un vairākas citās Latvijas pilsētās notikušajās Latvijas Olimpiādes sacensībās no Pierīgas novadiem lielāko medaļu ražu ievākuši Stopiņu novada sportisti, kuru kontā viena zelta, astoņas sudraba un trīs bronzas medaļas. Babītes sportistiem godalgu bija mazāk, toties to skaitā bija trīs zelta, kas viņus medaļu tabulā ierindo augstāk par citiem Pierīgas novadiem. Vismaz vienu Olimpiādes medaļu ieguva 11 Pierīgas novadu pārstāvji.

Garkalnes un Ķekavas regbisti – labākie valstī

Visus Latvijas regbija čempionu titulus un trofejas savā starpā šogad sadalīja "Garkalne/Livonia" un Ķekavas "Miesnieki". Livonieši izcīnīja valsts čempionu titulus gan klasiskajā regbijā (trešo reizi pēdējos četros gados), gan regbijā-7 (ceturto gadu pēc kārtas). Savukārt ķekaviešiem tika Latvijas kausi abos šajos regbija paveidos, kā arī sezonas sākumā izspēlētais Prezidenta kauss.

Pierīgas futbola klubi – pirmās līgas spicē

Latvijas futbola pirmajā līgā trīs Pierīgas futbola klubi negaidīti izcīnīja pirmās trīs vietas. Sporta klubs "Babīte", kas vēl gadu iepriekš spēlēja otrajā līgā, ļoti pārliecinoši kļuva par čempioniem un nopelnīja tiesības nākamgad spēlēt virslīgā. "Olaine/Super Nova" izcīnīja otro vietu, bet Ķekavas "Auda" trešo. Panākumi arī Olaines futbolistēm – viņām otrā vieta Latvijas dāmu pirmajā līgā.

Motoklubam "MX Ādaži" – Latvijas motokrosa sezonas Lielais kauss

Par prestižā Latvijas motokrosa sezonas Lielā kausa ieguvējiem komandu konkurencē šogad kļuva motoklubs "MX Ādaži". Kausu iegūst tas klubs, kam ir mazākā summa, skaitot kopā Latvijas motokrosa klubu čempionātā, Latvijas junioru klubu čempionātā, Latvijas kvadriciklu klubu čempionātā un Latvijas klubu kausā iegūtās vietas.

Svinīgajā ceremonijā Ādažos apbalvojumus izpelnījās vairāki Pierīgas motobraucēji. Šāgada Eiropas čempions EMX65 klasē mārupietis Edvards Bidzāns saņēma balvu "Gada progress" kā jaunais un perspektīvais sportists. Baldonietis Māris Rupeiks tika sveikts kā Latvijas čempions blakusvāģu klasē, bet ādažnieks Leons Kozlovskis – kā čempions veterānu klasē.

Stopiņu handbolistēm – zelts, Babīte volejbolistēm – kauss

Pēc gada pārtraukuma Latvijas čempionāta zelta medaļas atguva Stopiņu novada handbola komandas spēlētājas, kuras finālsērijā ar 2:1 pārspēja Ludzas klubu "Latgols". Savukārt sporta kluba "Babīte" volejbolistes kļuva par Latvijas kausa ieguvējām, finālspēlē ar 3:0 uzvarot Rīgas Stradiņa universitātes/Minusas volejbola skolas komandu.

BMX braucēji – starp labākajiem Latvijā

"SMScredit.lv" BMX čempionāta kopvērtējumā desmit godalgas izcīnīja Mārupes BMX kluba pārstāvji, bet Ralfs Domorackis B7 vecuma grupā un Mārtiņš Zadraks B12 grupā kļuva par čempioniem. B9 grupā, visos astoņos posmos iekļūstot labāko trijniekā, pirmo vietu izcīnīja RRS/"Rīgas favorīts" komandas sastāvā startējošais carnikavietis Kristers Apels, bet B10 grupā čempiona titulu izcīnīja viņa komandas biedrs ikšķilietis Edgars Langmanis.

"Salaspils WT" – nepārspēti frisbijā

"Salaspils WT" frisbija komanda aizvadītā gada laikā uzvarējusi visos nozīmīgākajos turnīros Latvijā un Baltijā – Latvijas čempionātos stadionā un telpās, Latvijas čempionātā jauktajā grupā, Latvijas Frisbija līgā, Baltijas čempionu kausa izcīņā un Baltijā lielākajā starptautiskajā turnīrā "Rīgas rudens", kā arī pārstāvēja Latviju Eiropas klubu čempionātā, kurā ieņēma astoto vietu.

No pašvaldībām veiklākā – Baldone

Četrpadsmit Pierīgas novadu pašvaldību darbinieki 17. jūnijā Baldonē piedalījās gadskārtējās sporta spēlēs. Otro gadu pēc kārtas tajās uzvarēja Baldones pašvaldības komanda, kas šoreiz bija "laukuma saimnieku" statusā. Kopvērtējumā otrajā vietā ierindojās mārupieši, trešajā – Ķekavas novada pašvaldības darbinieki. Labāko sešniekā sīvā cīņā vēl iekļuva Carnikavas, Ropažu un Babītes komandas.

Labākie sportisti – atkal Mārupē

Par Pierīgas novadu komplekso sporta spēļu uzvarētājiem, šoreiz tikai par vienu punktu apsteidzot tuvākos sāncenšus – Babītes novadu, ceturto gadu pēc kārtas kļuva Mārupes novads. Trešo vietu ieguva Ropažu novads, bet ceturtais palika Stopiņu novads. Sporta spēles 16 Pierīgas novadu sportisti cīnījās par medaļām 18 sporta veidos

Jaunolainē top sporta nams

Jaunolaines sākumskolas sporta nama pamatakmens svinīgi tika iemūrēts 15. novembrī. Būvniecības darbu kopējās izmaksas ir gandrīz 2,1 miljons eiro, un tos finansē Olaines pašvaldība. Darbus plānots pabeigt 2017. gada decembrī.

Iepriekš:

2016. gads Pierīgā. Politika

2016. gads Pierīgā. Iedzīvotāji cīnās, protestē un kašķējas

2016. gads Pierīgā. Ir ar ko lepoties