05.08.2016 16:34

Carnikavietis Toms uz starta Rio

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavietis Toms uz starta Rio Latvijas Riteņbraukšanas federācija

Piektdien Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro tiek atklātas XXXI Vasaras olimpiskās spēles. Jau nākamajā dienā norisināsies šosejas riteņbraukšanas sacensības 256,4 kilometrus garajā grupas braucienā, un tajās piedalīsies arī riteņbraucēji no Latvijas – Toms Skujiņš un Aleksejs Saramotins.

Carnikavietis Toms Skujiņš pirms došanās uz Brazīliju – uz savām pirmajām olimpiskajām spēlēm –, intervijā, kas publicēta Latvijas Riteņbraukšanas federācijas mājaslapā, sacījis, ka tas būs īpašs notikums viņa dzīvē, uzsverot, ka šim brīdim gatavojies nopietni un tagad atliekot tikai novākt treniņos paveiktā darba ražu.

Tomam ir 25 gadi, bet, kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Latvijas Olimpiskās vienības ārsts carnikavietis Jānis Kaupe, nopietni pievērsties velosportam nākamais olimpietis sācis pirms gadiem trīspadsmit.

"Toms Skujiņš bija viens no tiem Carnikavas puikām, kam bija talants kustēties. Viņam padevās visi sporta veidi, kam pievērsās, – florbols, džudo. Toms ir stāvējis arī hokeja vārtos. Bet vienu dienu viņš atnāca pie mums – cilvēkiem, kas Carnikavā braukāja ar kalnu velosipēdiem, – un sacīja, ka arī gribot braukt ar divriteni.

Neatceros, kāds tieši bija Toma pirmais velosipēds. Šķiet, pelēkā krāsā un, visticamāk, pirkts veikalā "Maxima". Bet tiem laikiem tas bija ļoti pieņemami. Šos salīdzinoši smagos riteņus saucām par "dzelžiem", bet ar tādiem braucām arī sacensībās," jautāts par T. Skujiņa velobraucēja gaitu sākumu, atcerējās J. Kaupe.

Pirmās Toma velosacīkstes bija Baložu kross Ķekavas novadā. Toreiz viņš ieņēma piekto vai sesto vietu. Ap to laiku T. Skujiņš sācis trenēties pie Jāņa Krišlauka. Sākumā brauca gan kalnu, gan šosejas distancēs, bet vēlāk – tikai prestižākajās un arī daudz grūtākajās šosejas distancēs. Tiesa, šogad viņš piedalījās gan Latvijas čempionātā šosejas riteņbraukšanā (bronzas medaļas individuālajā un grupas braucienā), gan Siguldā notikušajā Eiropas MTB čempionātā.

Kā zināms, neilgi pirms olimpiskajām spēlēm Rio Toms Skujiņš piedalījās Polijas daudzdienu velobraucienā, kur trīs posmi bija garāki par 200 kilometriem. "Arī vienā no treniņiem vienatnē nobraucu 240 kilometru. Gatavojos ne tikai distances garumam, bet arī saraustītajam tempam un augstajai intensitātei," pirmsolimpiskajā intervijā stāstīja Toms, piebilstot, ka viņam patīk gan Rio trases garums, gan reljefs: "Distance ir smaga, un slēpties nebūs kur. Par uzvaru cīnīsies tikai paši spēcīgākie sportisti. Tas ir man tikai par labu."

Tā kā T. Skujiņš ir saistīts ar ASV profesionālo "Cannondale Drapac Pro team" velobraucēju komandu, uzzinājuši, ka T. Skujiņš Rio pārstāvēs Latviju, komandas pārstāvji bijuši priecīgi un ļoti pretimnākoši.

"Palīdzēja ar inventāru un apģērbu, kā arī deva savu artavu sagatavošanās procesā. No maniem komandas biedriem Rio startēs arī Maiks Vūds, Simons Klarks, Ramuns Navardausks, Andrē Kardoso un Rigoberto Urans," teic T. Skujiņš un piebilst, ka būs apmierināts ar iekļūšanu labāko 40 braucēju skaitā, lai gan esot spējīgs arī cīnīties par vietu starp pirmajiem divdesmit.

Savukārt Jānis Kaupe pastāsta, ka "parastam līdzjutējam sasniegums, protams, ir tikai iekļūšana pirmajā trijniekā. Manuprāt, debitējot olimpiskajās spēlēs, sasniegums ir būt starp pirmajiem trīsdesmit. Starp šiem velobraucējiem nebūs neviena tāda, kurš nesapņotu par zelta medaļu. Arī Tomam ir pietiekami stingri žokļi un sacensības instinkts, lai varētu iesaistīties cīņā par uzvaru. Domāju, ka pamatus tam ir ielicis viņš pats, gan labi mācīdamies Rīgas 1. vidusskolā, gan jau tolaik dienā nobraucot četrdesmit, pat piecdesmit kilometru no Carnikavas uz Rīgu un atpakaļ."

Un vēl Carnikavas velobraukšanas entuziasts J. Kaupe ir priecīgs, ka sacīkstes šosejas braukšanā sestdien sāksies plkst. 9.30 pēc Rio laika jeb plkst. 15.30 Latvijā. Tātad notikumiem varēs sekot līdzi, nelaupot sev naktsmieru.

Toms olimpiskajā Rio (instagram.com)Toms olimpiskajā Rio (instagram.com)