12.02.2014 20:16

Olimpiskā medaļa Siguldai un Latvijai: brāļiem Šiciem bronza

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olimpiskā medaļa Siguldai un Latvijai: brāļiem Šiciem bronza sochi2014.olimpiade.lv

Siguldieši Andris un Juris Šici trešdien izcīnījuši Latvijai pirmo medaļu Soču ziemas olimpiskajās spēlēs.

Brāļi, kuri pirms četriem gadiem Vankūverā izcīnīja sudraba godalgu, šoreiz kamaniņu divnieku ekipāžu sacensībās ieguva bronzu.

Pirmajā braucienā brāļi Šici sasniedza piekto rezultātu (49,880 sekundes), kas atstāja nesliktas izredzes divu braucienu summā pacīnīties par medaļām. Zelta gan diez vai, jo galvenie favorīti vācieši Tobiass Vendls un Tobiass Arlts siguldiešus apsteidza par pussekundi. Taču trešajā vietā esošie austrieši Peters Pencs un Georgs Fišlers bija priekšā tikai par nepilnu sekundes desmitdaļu. Tiesa, tās pašas desmitdaļas robežās aiz Šiciem bija vēl divas ekipāžas.

Spriedzi Andris un Juris izturēja godam. Otrajā braucienā viņi sasniedza trešo rezultātu (49,910 s) un apsteidza divus konkurentus – kanādieši Vokers/Snits bija lēnāki, bet austrieši Pencs/Fišlers liktenīgā kārtā piedzīvoja kritienu. Zīmīgi, ka Šici šosezon pēc divnieku sacensībām uz goda pjedestāla nebija kāpuši ne reizi, taču labāko rezultātu sasniedza tieši sezonas un visas olimpiskās četrgades galvenajā startā. Tas, spītējot nopietnām veselības likstām, kas iepriekšējos gados vajāja abus brāļus.

Par olimpiskajiem čempioniem kļuva vācieši Vendls/Arlts, kuriem Šici kopvērtējumā zaudēja 0,857 sekundes. Otrajā vietā ierindojās divu pēdējo ziemas olimpisko spēļu uzvarētāji Andreass un Volfgangs Lingeri no Austrijas (+0,522 s).

Pēc bronzas finiša Andris Šics, telefoniski saņēmis Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikumus, žurnālistiem atzina, ka šoreiz nav izticis bez veiksmes palīdzības: "Paldies veiksmei, jo pirmajā braucienā atsitiens pret bortu varēja izmaksāt daudz vairāk. Zināju, ka otrais brauciens sanāca ļoti labs, tāpēc jau uzreiz pēc finiša kliedzu, jo zināju, ka jābūt labam rezultātam. Gaidot konkurentu rezultātus, stāvēju ar acīm ciet. Ļoti gribējās, lai esam trijniekā, bet gribējās, lai tas notiek cīņā. Redzējām, kā austrieši kļūdījās, un tas nebija labākais veids, kā viņus pārspēt, bet sports ir sports. Tendence rādīja, ka cīņa būtu bijusi ļoti sīva."

Andris īpašu paldies teica gan tuviniekiem, kas visus šos gadus ticējuši un atbalstījuši, gan brālim, kurš pirms vairākiem gadiem atgriezās sportā pēc smagas autoavārijas, gan ārstiem, kas viņam palīdzēja, gan trenerim Jānim Liepam, kas pēc pārtraukuma atsāka strādāt ar viņiem.

Juris Šics preses konferencē teica: "Mēs ar Andri saprotamies bez vārdiem. Nevar iedomāties sevi braucam ar kādu citu. Visi domā, ka Latvija ir maza valsts, bet mums ir sava Siguldas trase, ļoti stiprs skeletons, bobslejs un kamaniņas. Latvijai šī medaļa ir ļoti nozīmīga, tomēr esmu drošs, ka būs vēl – vajag tikai turēt īkšķi un gaidīt."

Otrā Latvijas ekipāža Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš pirmā brauciena vidusdaļā gandrīz piedzīvoja kritienu, tomēr ar grūtībām noturējās kamanās un finišā uzrādīja 12. rezultātu. Otrais mēģinājums viņiem izdevās 0,3 sekundes labāks, un kopvērtējumā Latvijas duets finišēja 10. pozīcijā 1,529 sekundes aiz čempioniem.

Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs trešdien ierindojās 24. vietā 40 dalībnieku konkurencē 1000 metru distancē.

Ceturtdien plkst. 9.30 un 10.40 pēc Latvijas laika pirmos divus braucienus olimpiskajā trasē veiks skeletonistes, arī siguldiete Lelde Priedulēna, kura pēdējos treniņbraucienos, nestartējot vadošajām sportistēm, uzrādīja otro rezultātu. Plkst. 18.15 notiks komandu stafešu sacensības kamaniņu braukšanā, kur Latvijas komandas sastāvā, visticamāk, startēs Elīza Tīruma, Mārtiņš Rubenis un brāļi Šici.

No Latvijas olimpiešiem ceturtdien vēl starti paredzēti Ingai Dauškanei 10 km klasiskā stila slēpojumā un biatlonistam Andrejam Rastorgujevam 20 km distancē.