11.02.2014 20:48

Kamaniņu braucējas olimpiskajā debijā bez pārsteigumiem (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ulla Zirne Ulla Zirne Krišjānis Grantiņš

Krimuldiete Elīza Tīruma un siguldiete Ulla Zirne Soču ziemas olimpiskajās spēlēs braucienos uzrādīja stabilus rezultātus un rupjas kļūdas nepieļāva, taču nespēja iesaistīties cīņā par vadošajām pozīcijām – attiecīgi 12. un 18. vieta.

Otrdien Elīza Tīruma cīņu par iekļūšanu pirmajā desmitniekā sāka ar divpadsmito labāko rezultātu trešajā braucienā, pēc kā mazliet – līdz 0,167 sekundēm – pietuvojās desmitajā vietā esošajai amerikānietei Hansenai. Taču turpat aiz viņas sekundes 14 tūkstošdaļu attālumā bija krieviete Baturina. Savukārt viena no jaunākajām sacensību dalībniecēm Ulla Zirne bija piecpadsmitā ātrākā, saglabāja 16. pozīciju summā un cerības iekļūt labāko piecpadsmitniekā.

Dienu iepriekš parādīto pārsvaru arī sacensību otrajā dienā turpināja demonstrēt Natālija Geizenbergere no Vācijas. Vēl pirms pēdējā mēģinājuma viņas pārsvars pār tautieti Tatjanu Hifneri pārsniedza vienu sekundi, kas kamaniņu sportā ir milzīgs pārsvars. Elīza un Ulla no līderes atpalika par attiecīgi 2,7 un 3,7 sekundēm.

Diemžēl ne vienai, ne otrai pakāpties noslēguma vērtējumā neizdevās. E. Tīruma veica vēl vienu stabilu braucienu, taču Baturina bija ļoti ātra (ceturtais rezultāts braucienā) un nostūma latvieti uz 12. pozīciju. U. Zirnei pēdējais mēģinājums izdevās maķenīt sliktāks nekā iepriekšējie, un nācās noslīdēt par divām vietām uz 18. pozīciju. Pirmajā pilnvērtīgajā sezonā pieaugušo konkurencē tas gan nav peļams rezultāts. Starp citu, 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu vicečempione Nina Reitmaijere no Austrijas palika aiz abām Latvijas kamaniņu braucējām.

Tostarp cīņā par olimpiskajām medaļām nekādi brīnumi nenotika, un uz goda pjedestāla atkal blakus stājās abas vācietes, kuras pilnībā dominēja pēdējā olimpiskajā ciklā. N. Geizenbergere Vankūveras bronzu nomainīja ar zeltu, bet T. Hifnere Turīnas bronzai un Vankūveras zeltam pievienoja Soču sudrabu – viņas abas summā šķīra 1,139 sekundes.

Par bronzas laureāti 1,377 sekundes aiz čempiones kļuva amerikāniete Erina Hemlina. Tīruma Geizenbergerei beigās zaudēja 3,303 sekundes un Zirne 4,917 sekundes.

Bija kļūdiņas, tomēr kopumā varu būt apmierināta – abas Latvijas sportistes pēc sacensību beigām savu sniegumu komentēja līdzīgi.

"Kopumā startu vērtēju vairāk pozitīvi nekā negatīvi. Pirmais brauciens izdevās ļoti, ļoti labi, bet otrais bija ar mazām kļūdiņām. Šodien pirmais brauciens nebija tik labs, kā gribētos, bet otrais bija labs. Ja būtu bijis labāks starta numurs, varbūt summā būtu bijusi nedaudz augstāk," izteicās Elīza, kura olimpiskajā debijā pārspēja savas vecākās māsas Maijas rezultātu. Par šo neklātienes konkurenci gan viņa neesot domājusi.

"Kopumā viss priekš pirmajām olimpiskajām spēlēm ir kārtībā. Biju mierīga, nosvērta un vēlējos ātrāk startēt," uzskata Ulla. "Divos braucienos biju piecpadsmitā, bet diemžēl neizdevās šo vietu saglabāt. Ar tehniku viss bija labi, taču man vēl daudz jāpieliek – gan spēka, gan tehnikas ziņā. Par vietām iepriekš parasti nedomāju, taču šoreiz gribējās iekļūt labāko piecpadsmitniekā. Tagad centīšos izbaudīt olimpisko gaisotni – apmeklēšu pārējos olimpiskos ciematus, iešu arī uz hokeju."

Trīs Latvijas slēpotāji trešdien piedalījās brīvā stila sprinta kvalifikācijas sacensībās, taču ceturtdaļfinālā neiekļuva. Inga Dauškāne, kuras darbavieta ir Ādažos, dāmu sacensībās 67 dalībnieču konkurencē ierindojās 59. vietā, bet vīru sacensībās, kurās startēja 86 slēpotāji, Arvis Liepiņš ieņēma 61. un Jānis Paipals 71. vietu.

Trešdien Soču spēlēs kamaniņu braucēju divnieku ekipāžu sacensības aizvadīs treniņos cerīgus rezultātus uzrādījušie brāļi Andris un Juris Šici, kā arī Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš (braucieni notiks plkst. 16.15 un 17.45 pēc Latvijas laika). Jāatgādina, ka divniekiem vietas tiks sadalītas divu, nevis četru braucienu summā.

Plkst. 19 ar spēli pret Šveices izlasi olimpisko turnīru sāks Latvijas hokeja valstsvienība, bet pirms tam plkst. 16 Haralds Silovs piedalīsies ātrslidošanas sacensībās 1000 metru distancē.

(papildināta ar sportistu komentāriem)