08.02.2014 21:44

Kamaniņu braucēji Sočos sāk pieticīgi (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kamaniņu braucēji Sočos sāk pieticīgi (papildināta) www.kamanas.lv

Ziemas olimpisko spēļu sacensībās kamaniņu sportā pēc pirmajā dienā notikušajiem diviem braucieniem vīriem labākais no Latvijas sportistiem ir Mārtiņš Rubenis, kurš ieņem vienpadsmito pozīciju.

Pirmajā braucienā M. Rubenis finišēja pēc 52,775 sekundēm, kas, kā izrādījās, bija dalīts vienpadsmitais labākais rezultāts – uz mata tādu pašu laiku sasniedza arī šveicietis Karižē. Uz galveno favorītu statusu pieteicās mājinieku veterāns Alberts Demčenko, kurš sasniedza jaunu Soču trases rekordu 52,170 sekundes, un 2010. gada olimpiskais čempions vācietis Feliks Lohs (52,185 s), kurš Krievijas sportistam zaudēja 0,015 sekundes.

Trešo vietu ieņēma Armīns Cēgelers no Itālijas, kurš līderim zaudēja kamaniņu sporta izteiksmē visai daudz – vairāk nekā sekundes trīs desmitdaļas, bet M. Rubenis no A. Demčenko atpalika par 0,605 sekundēm.

Ne visai veiksmīgus pirmos mēģinājumus veica abi siguldieši. Inārs Kivlenieks 39 dalībnieku konkurencē ierindojās 15. pozīcijā 0,702 sekundes aiz līdera (52,872 s), bet Kristaps Mauriņš pēc pirmā mēģinājuma ieņēma 23. vietu, A. Demčenko zaudējot gandrīz sekundi (53,144 s).

Otrajā braucienā kļūdu pieļāva A. Demčenko un līdz ar to zaudēja līderpozīcijas F. Loham – vācietis pirmais un vienīgais izbrauca no 52 sekundēm (51,964 s). Pēc pirmās dienas abus šķir 0,294 sekundes. Trešais ir A. Cēgelers (+0,744 s), bet ceturtajā vietā esošais Andijs Langenhāns savam tautietim zaudē jau vairāk par sekundi (+1,038 s).

Mārtiņš Rubenis otro mēģinājumu veica par sekundes divām desmitdaļām ātrāk nekā pirmo (52,560), kas bija septītais labākais rezultāts, taču neļāva pakāpties kopvērtējumā, un pirmo dienu labākais no latviešiem beidza 11. pozīcijā. No Loha Mārtiņu šķir daudz – 1,186 sekundes, toties no pirmā sešnieka viņš atpaliek tikai par 0,082 sekundēm.

"Ar braucieniem esmu diezgan apmierināts. Protams, bija niansītes, kur varēja izdarīt labāk, tomēr pirmie braucieni vienmēr ir taustīšanās – neko sliktu nevaru pateikt. Trase ir stipri pamainījusies gan salīdzinājumā ar pagājušo gadu, gan rudens treniņnedēļu, tāpēc ir pāris vietu, kurās jābrauc citādāk. Mēģināju sākumā braukt, kā biju ieradis, tomēr tā negāja cauri, un tas man padarīja nemierīgu sirdī," aģentūra LETA citē M. Rubeni.

"Tagad ir aptuvena skaidrība, bet to izpildīt nav viegli. Man nepatīk braukt virāžas ar divkāršu cilpu, bet piektajā virāžā citādāk nevar – lai izšļūktu tai cauri, jātaisa vilnītis. Šobrīd ir sauss, tīrs gaiss, tāpēc neaug sarma un nebojājas trase. Ledus ir stipri ātrāks nekā pērn, kad šeit notika Pasaules kausa posms – šodien otro braucienu nobraucu vairāk nekā par sekundi ātrāk nekā tad. Centīšos rīt nobraukt divus labākus braucienus."

Inārs Kivlenieks otro braucienu veica sliktāk nekā pirmo (52,872) un noslīdēja uz 16. pozīciju (1,650 s aiz F. Loha). Savukārt Kristapam Mauriņam otrais mēģinājums izdevās veiksmīgāks (52,923), un siguldietis sacensību pirmo dienu noslēdza 21. vietā (+1,918 s).

Svētdien plkst. 16.30 un 18.40 pēc Latvijas laika kamaniņu braucēji veiks pēdējos divus braucienus. Bet jau plkst. 9 sāksies kalnu slēpošanas sacensības nobraucienā, kurās 50 dalībnieku vidū būs mārupietis Roberts Rode (viņam 38. starta numurs). Sestdien pēdējā treniņš viņš sasniedza 43. rezultātu 55 dalībnieku konkurencē.

No Latvijas sportistiem pirmais pie izcīnītas vietas Sočos tika biatlonists Andrejs Rastorgujevs. 10 km sprinta distancē alūksnietis pieļāva vienu kļūdu, šaujot guļus, un ierindojās 17. pozīcijā. Finišā viņš 46,7 sekundes zaudēja nu jau septiņkārtējam olimpiskajam čempionam un divpadsmitkārtējam medaļniekam Ūlem Einaram Bjerndalenam.

40 gadus vecā norvēģu leģenda par spīti vienai kļūdai šaušanā par 1,3 sekundēm apsteidza tuvāko sekotāju Dominiku Landertingeru no Austrijas un par 5,7 sekundēm čehu Jaroslavu Soukupu, kurš negaidīti izcīnīja bronzas medaļu. Ū. E. Bjerndalens nu ir vecākais ziemas olimpisko spēļu uzvarētājs individuālajās disciplīnās.

Par Soču spēļu pirmo čempionu sestdien kļuva amerikānis Seidžs Kocenburgs, kurš uzvarēja snovborda disciplīnā sloupstailā. Sudrabs norvēģim Stālem Sandbekam, bronza Markam Makmorisam no Kanādas.

Ceturto olimpisko zelta medaļu karjerā izcilā Norvēģijas slēpotāja Marita Bjergena izcīnīja 15 km skiatlona disciplīnā (7,5 km klasiskajā un 7,5 km brīvajā stilā) dāmām. Viņa par apsteidza Šarloti Kallu no Zviedrijas un savu tautieti Heidiju Vengu. Savukārt 5000 metru distancē ātrslidošanā visu goda pjedestālu aizņēma Nīderlandes sportisti Svens Kramers, Jans Blokhuisens un Jorits Bergsma.

(papildināta ar 7. un 8. rindkopu)