07.02.2014 20:55

Sočos atklātas XXII ziemas olimpiskās spēles

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sočos atklātas XXII ziemas olimpiskās spēles sochi2014.olimpiade.lv

Ar vērienīgiem priekšnesumiem, dalībvalstu delegāciju parādi un amatpersonu uzrunām piektdien Krievijas pilsētā Sočos atklātas XXII ziemas olimpiskās spēles.

Pēc Soču spēļu organizācijas komitejas prezidenta Dmitrija Černišenko un Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidenta Tomasa Baha uzrunām plkst. 20.26 olimpiskās spēles par atklātām pasludināja Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins.

Pēc olimpiskās himnas atskaņošanas, olimpiskā karoga pacelšanas un olimpiskā sportistu, tiesnešu un treneru zvēresta nodošanas olimpiskās uguns stafetes pēdējos posmus veica Krievijas sporta slavenības Marija Šarapova, Jeļena Isinbajeva, Aleksandrs Kareļins un Aļina Kabajeva. Bet olimpisko lāpu kopīgi iededza izcilā daiļslidotāja Irina Rodņina un hokeja vārtsargs Vladislavs Tretjaks, atrisinot atklāšanas ceremonijas galveno intrigu.

Pirms tam notikušajā komandu parādē Latvijas delegācija ar karognesēju Sandi Ozoliņu priekšgalā stadionā iesoļoja 39. no 88 valstīm.

Atklāšanas ceremonijas tēma bija "Krievijas sapņi", demonstrējot ainas par valsts pagātni, tagadni un nākotni. Ceremonijas priekšnesumu galvenā varone bija maza meitene Ļuba, bet pati ceremonija tika pasniegta kā tehniski sarežģītākā un ambiciozākā atklāšanas ceremonija olimpisko spēļu vēsturē.

Olimpiskās spēles ritēs līdz 23. februārim, un tajā tiks sadalīti 98 medaļu komplekti. Latviju Sočos pārstāv 58 sportisti, kas startēs deviņos sporta veidos. Viņu vidū būs arī Siguldas, Mārupes, Krimuldas, Garkalnes un Ķekavas novada pārstāvji.

No Latvijas sportistiem pirmie sestdien plkst. 16.30 pēc Latvijas laika startēs kamaniņu braucēji Mārtiņš Rubenis, Inārs Kivlenieks un Kristaps Mauriņš (otrais brauciens viņiem plkst. 18.40), kā arī biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kuram tajā pašā laikā sāksies sacensības 10 km sprinta distancē. Viņiem piedalīšanās atklāšanas ceremonijā gāja secen.

Svētdien kamaniņu braucēji veiks divus pēdējos braucienus, bet pirms tam plkst. 9 ar mārupieša Roberta Rodes piedalīšanos notiks kalnu slēpošanas sacensības nobraucienā, plkst. 12 skiatlonā startēs slēpotājs Arvis Liepiņš, bet plkst. 16.30 7,5 km distancē dosies biatloniste Žanna Juškāne.

Latvijas sportisti ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnījuši trīs medaļas. Pirms astoņiem gadiem Turīnā Mārtiņš Rubenis ieguva bronzu kamaniņu braukšanā, bet iepriekšējās spēlēs Vankūverā skeletonists Martins Dukurs tika pie sudraba un kamaniņu sporta ekipāža Andris un Juris Šici – pie bronzas.