17.03.2012 19:20

Siguldā spīdēja zvaigznes un kronēja karaļus (papildināta galerija)

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā spīdēja zvaigznes un kronēja karaļus (papildināta galerija) Krišjānis Grantiņš

«Foršs pasākums! Patīkami startēt savai publikai, turklāt baigi interesanti, ka sacensības izdevās tik intriģējošas,» šīs sezonas Pasaules kausa ieguvējs, pasaules un Eiropas čempions skeletonā Martins Dukurs daudz nedomāja, novērtējot sestdien Siguldas trasē notikušo pasākumu «Ledus trašu zvaigznes un karaļi Siguldā».

Programmas nagla bija neparastas stafetes sacensības, kurās startēja uzreiz triju ziemas sporta veidu pārstāvji. Tajās katru no komandām pārstāvēja kamaniņu vieninieks vīriem un divnieks, kā arī bobsleja divnieks un skeletonists.

Pirms tam, kad pēdējos stafetes posmu bija jāveic brāļiem Martinam un Tomasam Dukuriem, abas komandas šķīra mazākā iespējamā starpība – viena sekundes simtdaļa. Izmantojot pārākumu startā, Martins tomēr nodrošināja savējo uzvaru par 0,08 sekundēm.

Kopā ar viņu startēja kamaniņbraucēji Mārtiņš Rubenis un brāļi Andris un Juris Šici, kā arī bobslejisti Uģis Žaļims un Intars Dambis. Otro komandu pārstāvēja Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš, Inārs Kivlenieks un Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens.

Jāatgādina, ka skeletonistiem un bobslejistiem atšķirībā no kamaniņbraucējiem Pasaules kausa izcīņas sacensības Siguldā nenotiek.

«Paralēles ar kamaniņu stafeti Pasaules kausa posmos var vilkt. Arī mums kādreiz summēja atsevišķus rezultātus, nevis kā tagad, kad beigās uzsit pa «klapīti» un nodod stafeti nākamajam,» iespaidos par oriģinālajām sacensībām dalījās J. Šics.

Savukārt M. Dukurs ar nelielu nožēlu atzina, ka labprāt startētu komandu sacensībās arī Pasaules kausa izcīņas posmos. Diemžēl, tā kā Latvijā nav dāmu bobsleja, pilnu komandu izveidot nespējam...

Brāļi Dukuri sezonu vēl nesteidz beigt – nākamnedēļ Siguldas trasē paredzēts notestēt tehniku un tikai tad doties atpūtā. Starp citu, sestdien paraugdemonstrējumu laikā Martins trases virāžas veica, tērpies Supermena kostīmā, bet Tomass – ar Latvijas karogu pār muguru.

Pirms komandu sacensībām pasākuma sportiskākajā daļā Latvijas čempionātu medaļas sadalīja kamaniņu un bobsleja divnieku ekipāžas. Galvenā konkurenta Edgara Maskalāna prombūtnē uzvaru bobslejistu konkurencē svinēja divkārtējais šāgada pasaules junioru čempions Oskars Melbārdis kopā ar Daumantu Dreiškenu. Otrās vietas ieguvējus Žaļimu un Dambi viņi divu braucienu summā apsteidza par 0,44 sekundēm.

Savukārt kamaniņnieku sacensībās triumfēja brāļi Šici. Siguldieši bija 0,134 sekundes ātrāki par Gudramoviču un Kalniņu. Šo panākumu A. Šics aicināja nenovērtēt par zemu – līdz šim viņu galvenajiem konkurentiem tieši Siguldas trasē bija veicies labāk, tajā skaitā šīs sezonas Pasaules kausa posmā.

«Tā nav principiāla cīņa, taču uzvarēt Latvijas čempionātā vienalga bija patīkami. Nedaudz pamainījām tehniku, sāka iet labāk,» tā Andris.

Jāpiebilst, ka komandu sacensību braucienā Gudramovičs/Kalniņs bija par sekundes piecām simtdaļām ātrāki.

J. Šics nepiekrīt tam, ka Latvijas labākajai individuālo sporta veidu komandai šī pēc iepriekšējām divām godalgotām sezonām bijusi neveiksmīga, kaut uz medaļām augstākā līmeņa sacensībās liedza pretendēt Jura piedzīvotā autokatastrofa un Andra slimība sezonas laikā.

«Drīzāk otrādi! Šosezon neizdevās paveikt visu plānoto, tomēr labi pastrādājām, un bija arī rezultāti. Ja pēc visām nelaimēm mēs esam atgriezušies pasaules Top10, pat Top8, viss rādās diezgan optimistiski. Tas ir labs stimuls turpināt darbu, un, ja izdosies iztikt bez traumām, būs labi,» viņš teic.

Vai medaļu trūkums nav mazinājis Šicu popularitāti Siguldā? «Mēs popularitāti tik nopietni neuztveram. Ja atpazīst un sveicina – jauki, paldies. Ja ne – nekas. Ejam savu ceļu,» tā Juris.