03.06.2013 07:25

Pacientiem ir tiesības izvēlēties

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai arī prāva daļa pierīdznieku lētākiem medikamentiem neuzticas, visiem ir tiesības zināt, ka līdzīgas zāles reizēm nopērkamas par ļoti atšķirīgām cenām. Lai arī prāva daļa pierīdznieku lētākiem medikamentiem neuzticas, visiem ir tiesības zināt, ka līdzīgas zāles reizēm nopērkamas par ļoti atšķirīgām cenām. www.foto.delfi.lv

Lētāks nenozīmē – sliktāks, uzsver kampaņas "Ārstējies nepārmaksājot!" rīkotāji un dalībnieki, aicinot pievērst lielāku uzmanību tam, ka farmācijas tirgus piedāvā medikamentus ar līdzvērtīgu iedarbību, bet dažādu – reizēm pat ļoti atšķirīgu – cenu.

Visdārgākais ne vienmēr ir vispiemērotākais. Kampaņas rīkotāji Nacionālais veselības dienests (NVD) ir apmierināti ar iepriekšējās – 2011. gadā notikušās – kampaņas rezultātiem un uzskata: par iespēju izvēlēties lētākas zāles ir vērts publiski atgādināt regulāri.


"Katrs gadījums jāizvērtē individuāli, un tā ir ārsta kompetence," NVD sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Lapiņa precizē – dienesta aicinājums ārstiem un farmaceitiem vairāk informēt par līdzīgu zāļu cenu atšķirībām attiecas uz visiem – gan recepšu, gan bezrecepšu – medikamentiem, jo gana dažādas cenas līdzīgām precēm novērojamas visā industrijā. "Arī deguna pilienus var iegādāties gan par diviem, gan desmit latiem," teic L. Lapiņa un uzsver – nav pamatots uzskats, ka lētākām zālēm noteikti ir vairāk blakņu un tās ir lielākas. To, kas pacientam ir vispiemērotākais, nosaka ārsts, un vislabākais ne vienmēr izrādās visdārgākais.

Iepriekšējā reizē kampaņa notika 2011. gadā, kad – kā jau pirmoreiz – tā izskanēja skaļāk. Programmā bija arī, piemēram, diskusija, kurā piedalījās Pasaules Veselības organizācijas pārstāvji. "2010. gadā no iedarbības ziņā līdzvērtīgiem medikamentiem lētākas zāles izvēlējās 56 procenti Latvijas iedzīvotāju, vēl pēc gada – 58, bet pērn jau 66 procenti pacientu," datus, kas ir dienesta rīcībā, atklāj L. Lapiņa. Viņa atzīst – prognozēt, vai tuvākajos gados lētākas zāles izvēlēsies vēl par 10 procentiem vairāk cilvēku, būtu pārsteidzīgi, taču efekts arī šai kampaņai noteikti būs, un to varēs novērot ilgākā laikposmā.

"Ar sadarbības partneriem – ārstu un farmaceitu organizācijām – sazinājāmies pirms kampaņas. No 11. jūnija piedāvāsim viņiem izplatīt informatīvas lapiņas ar atbildēm uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem," stāsta NVD pārstāve un piebilst – turpmāk par iespējām izvēlēties lētākus medikamentus publiski atgādināt vislabāk būtu pāris reižu gadā.

Ģimenes ārste Gundega Beķe Salaspilī piekrīt: uzskats, ka lētākas zāles nozīmē sliktākas, nav pamatots, katrs gadījums ir individuāls. Viņa gan atzīst, ka lielu interesi par ārstēšanās lētākām iespējām līdz šim nav pieredzējusi. "Apmēram divas trešdaļas tomēr izvēlas dārgāko variantu, jo lētākām zālēm neuzticas. Taču jāinformē cilvēki ir – tiesības izvēlēties nedrīkst atņemt nevienam," uzskata G. Beķe.

Rīgas apriņķa pensionāru apvienības līdere Aija Kušķe cer, ka kampaņa samazinās to cilvēku skaitu, kas, iespējams, nemaz neiet pie ārsta, jo domā – zāles ir tik dārgas, ka to nevar atļauties. "Galvenais, protams, ir kvalitāte, taču bieži gadās, ka lielu daļu cenas maksājam par zīmolu un iepakojumu," uzskata A. Kušķe un atzīst – pati vairākreiz izmantojusi ārsta padomus, lai dārgāku zāļu vietā izvēlētos lētāku alternatīvu. "Izdevumi jāplāno, budžets jālīdzsvaro katram, un atrast kaut ko lētāku iespējams vienmēr," viņa spriež.

Iepriekš:
Medikamenti – blakus desām veikalu plauktos?