18.05.2013 17:05

Pret sauli – ar prātu un alveju

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dermatoloģe Lāsma Kalnbērza iesaka – lai izvairītos no dažādām alerģijām, nepieciešams izvēlēties pēc iespējas dabīgāku pārtiku, kosmētiku, veļas mazgāšanas un mājas uzkopšanas līdzekļus. Dermatoloģe Lāsma Kalnbērza iesaka – lai izvairītos no dažādām alerģijām, nepieciešams izvēlēties pēc iespējas dabīgāku pārtiku, kosmētiku, veļas mazgāšanas un mājas uzkopšanas līdzekļus. Krišjānis Grantiņš

"Ādažu slimnīcas" dermatoloģe Lāsma Kalnbērza (33) katru dienu satiek cilvēkus, kas kļuvuši par neveselīga, stresa pilna vai modes pārņemta dzīvesveida piekritējiem.

Par spīti neskaitāmajiem mediķu ieteikumiem veselīgākam dzīvesveidam publiskajā telpā, darba joprojām ir pilnas rokas.

1. Kā var zināt – cik daudz dabīgās saules nāk veselībai par labu un cik daudz jau ir slikti?

– Saules stari ir dzīvībai nepieciešami. Ultravioleto staru iedarbībā ādā veidojas D vit­amīns, kam ir liela nozīme daudzās organisma reakcijās, un bez tā nav iespējama dzīvība. Vidēji 10–15 minūtes dienā ir pietiekami, lai saules iedarbība būtu pozitīva.


Atpūšoties pludmalē, ne vienmēr izdodas saglabāt mēra sajūtu, un daudziem ļoti patīk iesauļotas ādas brūnais tonis, tādēļ vajadzētu atcerēties, ka, atrodoties saulē ilgāk un īpaši apdegot, sāk parādīties saules staru nevēlamā iedarbība. Pārmērīga ultravioleto staru iedarbība veicina dažādu labdabīgu un ļaundabīgu ādas audzēju veidošanos, krunku ātrāku parādīšanos, pigmenta plankumu veidošanos, sīko zemādas asinsvadu paplašināšanos, ādas elastības samazināšanos.

2. Kas ir veselīgas ādas pamatnosacījums?
– Ādas stāvoklis ir atkarīgs no organisma stāvokļa kopumā. Svarīgs ir ikdienas dzīvesveids – veselīgs, vitamīniem un mikroelementiem bagāts uzturs, pietiekams miegs, fiziskās aktivitātes, ādas tipam piemērota kopšana. Ļoti nevēlami uz ādu iedarbojas smēķēšana.

3. Vai sievietes biežāk piemeklē ādas problēmas nekā vīriešus?
– Ir slimības, kas biežāk piemeklē sievietes, un ir tādas, kas vīriešus. Sievietes biežāk nāk pie dermatologa, jo lielākoties viņas vienkārši ādai pievērš lielāku uzmanību.

4. Kā ādas vēža ārstniecības metodes turpina pilnveidoties?
– Ādas audzēji ir ļoti bieži sastopami, un to skaits turpina palielināties. Parādās ārstniecības metodes, kas ir saudzīgākas – ir ārīgi preparāti, kurus lietojot noteiktu ārstēšanās kursa laiku, audzēja šūnas tiek iznīcinātas bez ķirurģiskas iejaukšanās vai apstarošanas.

5. Cik pamatota ir sabiedrības biedēšana ar "ļauno solāriju"?
– Visas ar saules ultravioleto staru pārmērīgas iedarbības saistītās nevēlamās sekas attiecas arī uz solāriju. Daudziem ir pārspīlēta vēlme pēc tumšas ādas, un solārijs tiek apmeklēts ļoti intensīvi visa gada garumā.

6. Kādus tautas līdzekļus var izmantot saules apdegumu gadījumā?
– Alvejas gēlu. Tas atvēsina, nomierina un dziedē sakairinātu ādu. Apdeguma gadījumā tiek zaudēts šķidrums, tāpēc jāatceras daudz dzert tīru ūdeni. Ūdens arī veicinās ādas dzīšanu.

7. Vai sievietes, pārmēru lietojot dekoratīvo kosmētiku, var iedzīvoties ādas problēmās?
– Jā. Ļoti bieži, problemātiskas ādas defektus vēloties nomaskēt, situāciju var vēl vairāk saasināt. Šajos līdzekļos var būt sastāvdaļas, kas nosprosto ādas tauku dziedzeru kanālus un veicina jaunu iekaisumu rašanos. Tāpat iespējamas dažādas alerģiskas reakcijas.

8. Vai ir iespējams izvairīties no alerģijām, kas, kā zināms, mums nevienam nav kopš dzimšanas?
– Ir iespējams izvēlēties pēc iespējas dabīgāku un tīrāku pārtiku, kosmētikas līdzekļus, veļas mazgāšanas un mājas uzkopšanas līdzekļus. Nepieciešamības gadījumā lietot aizsarglīdzekļus – cimdus, maskas.

9. Kādus jautājumus jūs katru dienu atkal un atkal dzirdat no jauna?
– Cilvēki man bieži jautā: "Vai tas nekad vairs neatkārtosies?" Bet nekas nenotiek bez iemesla – ja atkārtosies visi iepriekšējie apstākļi, tad atkārtosies arī ādas slimība. Iesnas jau arī nevar izārstēt uz visu mūžu. Tāpēc svarīgi saprast cēloņus, bet tas nav tik viegli un ne visiem patīk. Vēl man bieži saka: "Kaut ko tādu jūs vēl nebūsiet redzējusi!"

10. Vai bezspalvu kaķi var iesauļoties?
– Šiem kaķiem UV staru iedarbībā var veidoties pastiprināta pigmentācija un arī apdegums, tādēļ viņi nedrīkst uzturēties pārāk ilgi saulē. Nemocīsim dzīvniekus, mēģinot iesauļot, – šaubos, vai viņus uztrauc ādas tonis!

Iepriekš:
"Ko jūs, dakter, esmu jau veca!"