03.12.2012 07:32

Nodokļu nemaksātāji ārstam maksās vairāk

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nodokļu nemaksātāji ārstam maksās vairāk www.foto.delfi.lv

Valdības darba kārtībā nonācis jautājums par medicīnas pakalpojumu sasaisti ar nodokļu nomaksu. Veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība") izteikusies, ka valsts apmaksāta medicīna nepienāktos 130–170 tūkstošiem iedzīvotāju.

Veselības ministrija izstrādājusi koncepciju veselības aprūpes sasaistei ar nodokļu nomaksu. Paredzēts, ka koncepciju varētu sākt ieviest 2013. gada 1. jūlijā, paredzot pusgadu ilgu pārejas periodu. Komentējot ministrijas ieceri, Pierīgas medicīnas iestāžu pārstāvji ir cerīgi noskaņoti.

Pat slimnīca par velti!

Olaines veselības centra galvenā ārste Regīna Lācīte jau sen piekrīt idejai par nepieciešamību veselību un nodokļus sasaistīt. "Es zinu ļoti daudz nodokļu nemaksātāju, kas nāk uz poliklīniku ar izziņām par maznodrošinātā statusu un tiek atbrīvoti no jebkādām maksām. Pat slimnīca par velti! Uzskatu, ka tas nav taisnīgi. Tiem, kas maksā nodokļus, jātaisa, piemēram, vairogdziedzera operācija un par to jāmaksā Ls 300, par vēnu operāciju Ls 500. Bet viņi visu mūžu ir strādājuši un turpina to darīt vēl pensionētā vecumā, tomēr par operācijām jāmaksā pašiem."

Peļņā devušies latvieši nosmeļ līdzekļus

Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts ķirurgs Valdis Siļķe piekrīt, ka veselības aprūpe ir jāsasaista ar nodokļiem. "Daudzās valstīs šī sistēma ir pārbaudīta un strādā labi. Pie mums vienīgā problēma ir tā, ka plānveida palīdzību par valsts līdzekļiem vispār saņem ļoti maz cilvēku. Daudzi ir spiesti to pirkt par pilnu samaksu. Ja mūsu iedzīvotāji varētu saņemt plānveida palīdzību visās pozīcijās, tad sistēma noteikti strādātu. Protams, nav normāli arī tas, ka pie mums par velti ārstēties brauc visi latvieši, kas pašlaik pelna naudu ārvalstīs un tur arī maksā nodokļus. Sasaistot veselības aprūpi ar nodokļiem, no šādas situācijas izbēgsim. Savukārt maksas pakalpojumu grupā mēs turpināsim sniegt pakalpojumus jebkuram."

V. Siļķe uzskata, ka nākotnē jāpāriet uz apdrošināšanas medicīnu, kur skaidri būtu redzams, cik daudz naudas katrs ir iemaksājis veselības aprūpē, un tā saņemtu atbilstošus pakalpojumus.

Cīnoties ar ēnu ekonomiku

Savukārt Salaspils Veselības centra vadāja Vita Upmane uzsver, ka līdz ar iecerētās sistēmas ieviešanu jāpievērš pastiprināta uzmanība tam, "lai nerodas situācijas, kad kāds nesaņem palīdzību. Visām sistēmām, datoriem un tīkliem jābūt perfektā kārtībā, lai, nedod Dievs, kāds kaut kur nenokļūdītos un neatteiktu palīdzību tam, kam tā pienākas, respektīvi, nodokļu maksātājam.

Tāpat nepatīkamas situācijas ārstam var gadīties, kad atnāk pacients, kam kaut kas kaiš vai sāp, bet datorā parādīsies informācija, ka viņš nav nodokļu maksātājs. Būšu spiesta viņam prasīt naudu par pakalpojumu. Mediķiem šādas situācijas varētu būt smagas. Ir grūti pateikt, vai tieši nodokļi būtu jāsasaista ar veselības aprūpi, bet viennozīmīgi skaidrs, ka kaut kādā veidā valsts ir jāizved no ēnu ekonomikas. Ņemot vērā, ka pagaidām šis jautājums vispār nekust no vietas, šis varētu būtu pirmais solis pareizajā virzienā."