23.11.2012 12:24

Viedoklis: "Speciālisti atzinuši, ka bērnudārza ēdienkartē ir ievērojami trūkumi!"

Autors  Ēriks Laime-Babris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: "Speciālisti atzinuši, ka bērnudārza ēdienkartē ir ievērojami trūkumi!" Krišjānis Grantiņš

Novembra sākumā vairāki vecāki apvienojās, lai izteiktu savu viedokli par ēdināšanas pakalpojumu kvalitāti un cenu pirmsskolas izglītības iestādē Baldonē, visskaļāk savu nostāju pauda Ēriks Laime-Babris.

Lētākais iepirkums, lielākā cena reģionā

Baldones bērnudārzā ēdināšanas pakalpojumus sniedz uzņēmums SIA "Krīga", kas 2009. gadā rīkotajā iepirkumu konkursā ieguva tiesības veikt ēdināšanas pakalpojumus bērnudārzā "Vāverīte".

Vecāki, veicot cenu aptauju apkārtējos bērnudārzos, konstatēja, ka vidējā cena reģionā ir Ls 1,40–1,60 dienā par trim maltītēm. Savukārt Baldonē vecāki par SIA "Krīga" sniegtajiem ēdināšanas pakalpojumiem maksā Ls 1,90 dienā. Interesanti, ka uzvarējis ir it kā lētākais iepirkums, bet šobrīd tas ir viens no dārgākajiem reģionā. Vecāki vērsās uzņēmumā, pašvaldībā un pirmsskolas izglītības iestādē, lai apspriestu šo jautājumu.

1. novembrī notika vecāku tikšanās ar uzņēmēju, iestādes un pašvaldības pārstāvjiem. Šajā tikšanās reizē nepārprotami vecākiem tika norādīts, ka cena netiks samazināta un ka atbildīgās iestādes nemeklēs papildu naudu, lai atbalstītu savus novadniekus. SIA "Krīga" pārstāve Inese Krejāne paziņoja, ka par cenas samazināšanu nevar būt ne runas, varam runāt tikai par cenas celšanu.

Vecāki pēc šis diskusijas secināja, ka pašvaldības pārstāvji nav ieinteresēti iedziļināties situācijā un meklēt kādu risinājumu, vien norādīja, ka iepirkums ir iepirkums!

Kopš 2012. gada 15. oktobra Baldones bērnudārzs ir iesaistījies programmā "Eiropas bezmaksas piens". Tas nozīmē, ka uzņēmējs reāli ietaupa naudu uz piena iegādi, ko var dot bērniem termiski neapstrādātu. Lūdzot konsultāciju Zemkopības ministrijā, kura veic šīs programmas kontroli un ieviešanu Latvijā, uzzinājām, ka dienā uz bērnu tiek tērēti Ls 0,09–0,11. Tas nozīmē, ka šo summu uzņēmējs var novirzīt, piemēram, svaigu dārzeņu iegādei, kas sezonas laikā ir pieejami par samērīgam cenām.

Ir virkne programmu, kurās uzņēmēji var saņemt kādu ES atbalstu (līdzmaksājumu), tā iespējams samazināt sniegtā pakalpojuma cenu.

Vai tiešām jādiskutē par kvalitāti?

Otrs jautājums, par ko vecāki iestājās, bija ēdiena kvalitāte. Par to tika diskutēts viskarstāk. Ja mājās par ēdiena kvalitāti atbildību uzņemamies mēs paši, tad bērnudārzā un citās sabiedriskās iestādēs ēdināšanu nosaka virkne noteikumu, normu un likumu, kas neparobežojas ar pašvaldības pārstāves teikto – lai vecāki nāk un pagaršo! Bērniem garšo arī čipsi un kola – bet vai tas ir kvalitatīvs un uzturvielām bagāts ēdiens? Ne vienmēr tikai garša ir kvalitātes rādītājs, to nosaka arī izmantotās izejvielas, uzturvērtība, vitamīnu un minerālvielu daudzums. To norāda arī LLU vadošā pētniece uztura jautājumos Īrisa Mūrniece, kas šajā jomā ieguvusi doktora grādu, turklāt ir mācījusies arī ārvalstīs. Mūrnieces kundze arī pati ir sastādījusi ēdienkartes gan skolām, gan bērnudārziem.

Speciāliste uzskaitīja daudzus trūkumus, kurus, vadoties pēc MK noteikumiem un Veselības ministrijas noteiktajām normām, konstatēja SIA "Krīga" piedāvātajā ēdienkartē. SIA "Krīga" un pašvaldības vadība uzskata, ka ar ēdiena kvalitāti viss ir kārtībā un viss atbilst normām, diemžēl viss nav tik rožaini, kā uzņēmējs saka.

Piemēram, no 15 ēdienreizēm tikai vienā ir pasniegti burkānu salāti (dārzeņi) un vienā ēdienreizē ābols (augļi), speciāliste iesaka papildināt ēdienkarti ar augļiem un dārzeņiem atbilstoši sezonai. Tāpat tiek norādīts, ka ēdienkartē dominē cūkgaļas ēdieni. Tomēr, lai bērns uzņemtu pilnvērtīgas uzturvielas, ieteicams ēdienkartē cūkgaļas daudzumu samazināt, aizvietojot to ar lieso gaļu – piemēram, liellopu. Par zivs neesamību ēdienkartē tika diskutēts vairākkārt. Kā pastāstīja Dr. I. Mūrniece, zivis ir viens no galvenajiem pilnvērtīgo olbaltumvielu un polinepiesātināto taukskābju avotiem, kas nepieciešamas bērna kaulu un vispārējai organisma attīstībai. Ēdienkarti, pēc speciālistes vārdiem, nepieciešams bagātināt arī ar dažāda veida maizes sortimentu un precīzi norādīt ēdienkartē maizes veidu, citādi daudzu produktu izcelsme paliek nenosakāma!

Kā mums paskaidroja šī starptautisku pieredzi guvusī pētniece, tad brokastis ir svarīgākā bērna ēdienreize, nodrošinot 25 % no dienā nepieciešamā enerģijas daudzuma. Ieteikums – brokastīs iekļaut vairāk proteīna avota saturošus produktus, kā arī, piemēram, vienkāršo maizes šķēli ar sviestu, kas šajās ēdienkartēs ļoti dominē – bagātināt ar augu valsts produktiem (svaigiem dārzeņiem) un dzīvnieku valsts produktiem (olas, gaļas, siera produkti u. c.).

Zīmīgi, ka PVD veiktajā pārbaudē tiek pateikts, ka ēdienkartē trūkumu nav! Turklāt, pat tiek atzīmēts, ka sāls un cukura daudzums nepārsniedz normas. Savukārt uztura speciālists ar doktora grādu norāda – lai šādus apgalvojumus izteiktu, ir jāveic smalkas analīzes, tas nav nosakāms, uzmetot aci ēdienkartei vai virtuvei.

Nesen arī Latvijas Radio 1 ēterā izskanēja raidījums par šo tēmu, arī tur aptaujātie uztura speciālisti Baldones bērnudārza ēdienkarti atzina par nesabalansētu. Ja bērns dārziņā pavada lielāko daļu savas dienas un lielāko daļu no dienas maltītēm saņem tur, tad saprotams, ka šāda ēdienkarte nesniedz visas nepieciešamās uzturvielas.

Vai jūs zinājāt?

Ieteicamais uzturvielu un enerģiju sadalījums pa ēdienreizēm, ja ir četras ēdienreizes ir: brokastis (25–30%), pusdienas (35–40 %), launags/II brokastis (10–15 %), vakariņas (20–25 %). Tātad, ja bērnudārzā "Vāverīte" bērniem tiek nodrošinātas brokastis, pusdienas un launags, tad lielākajai daļai enerģijas, kas ir 75–80 %, ir jābūt uzņemtai jau līdz vakariņām.

Noslēgumā

Lai gan vecāki vērsās pie uzņēmēja ar rakstisku lūgumu kopīgi risināt radušos situāciju, diemžēl SIA "Krīga" norādīja, ka nesaredz problēmas savā sniegtajā pakalpojumā un nav gatava kaut ko mainīt. LLU pētniece norāda: "Ņemot vērā bērnudārza "Vāverīte" ēdienkartēs konstatētās nepilnības, sadarbojoties ar uztura speciālistu, ir jāveic ēdienkaršu labojumi."

Ar pilnu ēdienkartes analīzi un slēdzienu var iepazīties pie PII "Vāverīte" medmāsas un vadītājas, kā arī šeit un šeit (otra lapa).