24.07.2018 13:45

Ārste: Vasarā ir visvieglāk sākt rūdīties

Autors  Dzintra Vāvere, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas klīnikas vadītāja, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ārste: Vasarā ir visvieglāk sākt rūdīties pixabay.com

Parasti, kad mūs piemeklē pirmās rudens saaukstēšanās, jautājam – kā uzlabot savu imunitāti, lai mazāk slimotu? Viena no atbildēm – sākt rūdīties jau vasarā. Rūdīšanās stiprina mūsu ķermeni un uzlabo imunitāti, turklāt visvieglāk iesākt rūdīšanos ir vasarā, pakāpeniski pierodot.

Vai tiešām jāsāk vasarā?

Patiesībā, lai sāktu rūdīties, piemērots ir jebkurš gadalaiks un jebkurš vecums. Tikai vasarā ir vieglāk saņemties, jo pati daba nāk mums pretī ar silto un gaišo laiku un saule veicina mūsu imunitātei svarīgā D vitamīna veidošanos organismā. Mājās veikto norīvēšanos, kontrasta dušu vai citu imunitāti stiprinošu procedūru efektu papildinās peldēšanās upē, ezerā, jūrā, āra dušas ar vēsu ūdeni, pastaigas ar basām kājām un fiziskās nodarbības svaigā gaisā. Vasarā mūsu organisms kļūst stiprāks. Norūdīšanās ar ūdeni un gaisu viena otru ļoti labi papildina un lieliski stiprina organismu.

Tādēļ svarīgāka ir nevis sezona, kad sākt rūdīšanos, bet ieteikums katrā sezonā veikt vienu norūdīšanās veidu, lai tas cilvēku pamazām padara fiziski un emocionāli stiprāku un nākamajā sezonā, piemēram, rudenī, var sākt citu – augstākas pakāpes – norūdīšanos.

Ar ko sākt?

Gaisa peldes ir pietiekami iedarbīgs norūdīšanās veids, sākot no pirmajiem dzīvības mēnešiem, līdz sirmam vecumam. Ļaujamies tām kaili vai tikai apakšveļā. Vēlams, lai gaisa temperatūra telpā ir plus 17 līdz 23 grādi, pakāpeniski to pazeminot. Tikai būs maz dzīvokļu, kur iespējams mainīt temperatūru. Lai gan, ja no rīta atver logu, gaiss ir dzestrs.

Sākumā gaisa peldi veic piecas minūtes dienā, pēc laika pakāpeniski palielina līdz pusstundai vai stundai dienā. To laikā vēlams vingrot, kustēties un – domāt pozitīvi. Tikai nedrīkst būt caurvējš!

Norīvēšanās. To vislabāk darīt pēc rīta dušas, jo tad norīvējoties āda labāk elpo. Kārtīgi norīvējamies ar sausu frotē vai lina dvieli vai cimdiņu, līdz āda kļūst rozā. Arī roku, kāju pirkstu starpas – tajās ir tūsku mazinoši punkti. Parīvējam ausu ļipiņas, galvas ādu ar pirkstiem un plaukstas vienu pret otru (labāk ir pat aplaudēt). Pēc norīvēšanās uzreiz nevajadzētu ģērbties, bet kādu laiku ļauties gaisa peldei istabas temperatūrā.

Kā turpināt?

Ja kādu laiku esat cītīgi darbojušies ar norīvēšanos, var pāriet uz nākamo rūdīšanās posmu – kontrasta procedūrām. Piemēram, ikrīta dušas ūdens temperatūru soli pa solim maina uz vēsāku un tad atkal siltāku; 3 sekundes vēsāku un 6 sekundes – siltāku. Tā kādas trīs četras dienas 5–6 reizes pamaina temperatūras starpību, pabeidz ar vēso. Nedēļas laikā temperatūru kontrasta dušai var pazemināt par 3–5 grādiem, pakāpeniski temperatūras intervālu palielinot līdz tādam, ko ķermenis vēl spēj izturēt. Pēc tam vajag norīvēties ar frotē vai lina dvieli virzienā no perifērijas uz centru. Ādā ieziež ķermeņa eļļu vai krēmu.

Adatu paklājiņš

Laba ir gulēšana uz adatu jeb Kuzņecova paklājiņa. Sākumā mugurā atstāj krekliņu, pēc tam jau guļ ar kailu muguru. Sāk ar piecām minūtēm, pēc tam laiku palielina līdz 10, 15 un 20 minūtēm dienā, tas ir optimāli. Piemēram, cilvēkiem ar vāju asinsriti parasti grūti sākt rūdīšanos, bet gulēšana uz šāda adatu paklājiņa masē muguru, pastiprina asinsriti, kā rezultātā var izturēt lielāku temperatūras starpību un fizisko slodzi. Ja nav adatu paklājiņa, var ar basām kājām pastaigāt pa iepriekš salasītiem kastaņiem, akmentiņiem, paripināt ar pēdām, plaukstām gumijas ezīšus. Šāda norūdīšanās labi stabilizē veģetatīvo nervu sistēmu.

Cik ātri gaidāms efekts?

Pirmo norūdīšanās rezultātu parasti jūt pēc mēneša vai diviem. Savukārt noturīgs efekts parādās apmēram pēc triju mēnešu rūdīšanās. Tā kā, ja tagad sāk rūdīties, tieši rudenī, kad sākas šņaukāšanās, imunitāte būs stipra vai vismaz stiprāka nekā tad, kad nerūdījāties. Tāpat jāņem vērā, ka, pārtraucot norūdīšanos, efekts pakāpeniski mazinās.