12.07.2018 15:55

Sāk kampaņu pret ultravioletā starojuma radīto risku

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sāk kampaņu pret ultravioletā starojuma radīto risku Slimību profilakses un kontroles centrs

Lai atgādinātu par ultravioletā (UV) starojuma negatīvo ietekmi uz cilvēka ādu un mazinātu tā radīto onkoloģisko slimību risku, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sociāli izglītojošajā kampaņā "Necepies!" mudinās iedzīvotājus atbildīgi izturēties pret atrašanos saulē, izmantot aizsarglīdzekļus pret sauli un izvairīties no solāriju apmeklēšanas.

Saslimstība ar ultravioletā starojuma izraisītajiem nemelanomas ādas audzējiem pieaug. Pēdējo 15 gadu laikā Latvijā saslimstība ar ādas nemelanomas audzējiem ir divkāršojusies, tā ir biežākā onkoloģiskā slimība starp diagnosticētajiem ļaundabīgajiem audzējiem, norāda SPKC.

Veselības ministrijas galvenā speciāliste onkoloģijā asoc.prof Dace Baltiņa: "Ādas ļaundabīgie audzēji ļoti lielā mērā ir saistāmi ar sauļošanās intensitāti, bet slimības iznākums – ar pašu cilvēku modrību, lai to atklātu pēc iespējas agrāk. Viena lieta ir izmantot visus iespējamos līdzekļus, lai pasargātu savu ādu no apdegšanas. Otra, ne mazāk svarīga loma ir pašu modrībai. Izmantosim vasaras saulainās dienas, kad cilvēki mēdz atkailināties, lai novērtētu savu un savu līdzcilvēku ādu. Šaubu gadījumā dodieties pie ārsta un iedrošiniet arī citus cilvēkus pārbaudīties."

"Augstā saslimstība daļēji saistīta ar sabiedrības novecošanos. Vērojama tendence, ka saslimstība ar ļaundabīgiem nemelanomas ādas audzējiem pieaug pēc 50 gadu vecuma, bet visvairāk saslimušo ir vecumā virs 75 gadiem. Vecāki cilvēki savas dzīves laikā sakrājuši vairāk UV stundu, kas viņus pakļauj lielākam ādas audzēju riskam. Savukārt saslimstība ar melanomu pieaug agrīnākā vecumā – pēc 35 - 40 gadu vecuma," skaidro SPKC Slimību profilakses nodaļas vadītāja vietniece Sanda Terela.

"Problēma ir tajā, ka nemākam sauļoties mēreni un piesardzīgi. Viens ir pieaugušo nolaidība pašiem pret sevi un pārspīlēti mīti par saules pozitīvo iedarbību. Otrs - neuzmanība pret bērniem. Pētījumi liecina – jo vairāk saules apdegumu bijis bērnībā, jo lielāks risks vēlāk iedzīvoties melanomā," stāsta dermatologs Raimonds Karls. "Ja šodien sāksim runāt par to, ka no saules jāuzmanās, pēc 20 gadiem, kad bērnudārza paaudze izaugs, viņi necepināsies un mācīs arī savus bērnus. Tad saslimstības līkne ies citā virzienā."

Ārsts norāda uz biedējošiem pētījumiem arī attiecībā uz solāriju apmeklējumu. Proti, cilvēkiem, kuri kaut vienu reizi lietojuši solāriju, ir daudz lielāks risks saslimt ar melanomu nekā tiem, kas solāriju nav izmantojuši. Bieža solāriju apmeklēšana līdz 35 gadu vecumam par 75% palielina visu veidu ādas vēža (melonomas un nemelonomas) attīstības risku.

Sondra Zaļupe, kura pēc vairākām operācijām joprojām cīnās ar ļaundabīgo ādas audzēju melanomu, atzīst, ka šī saslimšana diemžēl neattiecas tikai uz slimnieku, tās apgriež kājām gaisā arī tuvinieku dzīves. Viņasprāt, "Necepies!" ir ļoti labs sauklis, kas palīdz nesaslimt ar ādas vēzi un citām smagām saslimšanām: "Bezatbildīga cepšanās saulē, kā arī "cepšanās" par dzīvi un notikumiem nevienam nenāk par labu. Vislabākās zāles ir miers, prieks, harmonija pašam ar sevi. Tāpēc novēlu visiem "necepties" saulē un par dzīvi, kurā dzīvojam, bet apstāties, padomāt par sevi, saviem mīļajiem un kā šo dzīvi/valsti/ pasauli padarīt labāku!"

Lai mazinātu UV starojuma negatīvo iedarbību un pasargātu sevi no ādas audzējiem:
- izvairies no atklātas saules tās aktīvākajā dienas periodā no plkst. 11.00 līdz 15.00!

- atrodoties saulē, pasargā savi ar atbilstošu apģērbu, galvassegu un saulesbrillēm!

- lieto savam ādas tipam atbilstošu saules aizsargkrēmu vai losjonu, ko ieteicams iegādāties aptiekā. Ņem vērā šo līdzekļu SPF jeb saules aizsargfaktoru (sun protective factor)! Lieto aizsardzības līdzekli, kura SPF nav mazāks par 15. Jo tas ir augstāks, jo vairāk UV starojuma aiztur.

- nepārsauļojies, dodoties ceļojumos uz siltajām zemēm! Atceries, ka saules aktivitāte ir augstāka valstīs, kas atrodas tuvāk ekvatoram, tāpēc tur jāievēro īpaša piesardzība!

- izvairies no solāriju apmeklēšanas!

- īpaši uzmanies, ja esi riska grupā:
ja Tev ir izteikti gaiša āda, kas slikti panes sauli, neiedeg, bet paliek sarkana;
ja uz ādas ir daudz dažādu veidojumu – dzimumzīmju, vasaras raibumu;
ja ģimenē ir bijuši ādas audzēju gadījumi;
ja iepriekš slimoji ar ādas vēzi.