20.06.2018 11:19

Ādas veselības pārbaudes aktualitāte Pierīgas iedzīvotajiem apstiprinājusies

Autors  Līga Ribkinska, AS “Repharm” komunikācijas direktore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādas veselības pārbaudes aktualitāte Pierīgas iedzīvotajiem apstiprinājusies pixabay.com

Pēc Veselības centru apvienības dermatologu bezmaksas konsultācijām piecos Stopiņu novada dienas centros Pierīgā 7 % no izmeklētajiem pacientiem saņēmuši norādījumu doties uz konsultāciju pie onkologa.

Piecos Stopiņu novada dienas centros Pierīgā vasaras sezonas aizsākumā notika "Veselības centru apvienības" (VCA) dermatologu bezmaksas konsultācijas. Novērtējot ādas veselības svarīgumu, Stopiņu novada pašvaldība, projekta ietvaros rada iespēju izglītot iedzīvotājus par ādas veselību un bez maksas pārbaudīt dzimumzīmes. Pacientus konsultēja divas VCA dermatoloģes – Ilze Jākobsone un Liene Matuzele.

Speciālistes informēja novada iedzīvotājus par pasākumiem, kas var novērst risku saslimt ar ādas vēzi, sniedza rekomendācijas, kādos gadījumos jāvēršas pie speciālista, lai atklātu slimību laikus un nodrošinātu sekmīgu ārstēšanu, kā arī sniedza izsmeļošu informāciju ne vien par melanomu, bet arī par citiem ādas audzējiem.

Konsultācijas apmeklēja iedzīvotāji vecuma amplitūdā no sešpadsmit, septiņpadsmit gadus veciem jauniešiem, līdz pat cienījama vecuma sirmgalvjiem, kuri pārkāpuši astoņdesmit gadu slieksni. Ilze Jākobsone atzīst, ka informētības līmenis par saules ietekmi uz ādas veselību dažāda gada gājuma cilvēkiem atšķiras, bet papildu informācija nepieciešama visiem.

Projekta vadītāja Jeļena Pavlova atklāj, ka iedzīvotāji ir atzinīgi novērtējuši šo iespēju. Ņemot vērā gūtos rezultātus un atsaucību, Stopiņu novada pašvaldība arī turpmāk apņēmusies organizēt līdzīgus pasākumus, lai iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt speciālistu ieteikumus un atbildes uz veselībai svarīgiem jautājumiem. Šī aktivitāte notika Eiropas Sociālā fonda projekta "Stopiņu novada iedzīvotāju veselības veicināšana un slimību profilakses pasākumi" NR. 9.2.4.2./16/I/014 " ietvaros.

VCA "Aura" dermatoloģe Ilze Jākobsone: "Runājām par sauļošanās paradumiem, saules izraisītiem apdegumiem, par ādas audzēju profilaksi, piemēram, izvairīšanos no uzturēšanās saulē, saules aizsargkrēmu lietošanu. Gados vecie cilvēki ir mazāk aktīvi un bez īpašas vajadzības savu vidi nepamet. Šaubos, vai pēc savas iniciatīvas viņi dotos uz poliklīniku pārbaudīt ādas veselību.

Šī novada iedzīvotājiem bija lieliska iespēja uzzināt ko jaunu un bez maksas pārbaudīt dzimumzīmes. No visiem sešdesmit izmeklētajiem pacientiem, četriem obligāti būtu jādodas uz konsultāciju pie onkologa un trim tika atrasti šaubīgi veidojumi. Saskārāmies arī ar situāciju, kad par pacienta problēmām, šķiet, zina teju viss ciems, taču viņš nav spējis saņemties un aiziet pie ārsta. Konsultācijā noskaidrojām, ka bailēm nav pamata, jo audzēja nav. Ja ir bažas, uz konsultāciju ir jāaiziet, bet vispirms vēlams doties vismaz pie sava pie ģimenes ārsta.

Šī ir patiešām laba pašvaldības iniciatīva. Man gribētos būt pārliecinātai, ka tie pacienti, kuriem ieteicām doties uz padziļinātu izmeklēšanu, to arī izdarīs. Tomēr jāuzsver, ka informācija ir sniegta un tikai katrs pats ir atbildīgs par savu veselību."